Zidni sat

Neke iluzije znaju biti poprilično uznemirujuće jer tek tada shvatimo sve stvari koje naš mozak percipira! Upravo to je i primjer kada pratimo otkucavanje sekundi na kazaljkama sata.

Jeste li ikada pogledali u kazaljke na satu, koje otkucavaju sekunde, te ste mislili da se prva sekunda otkucavanja čini puno duže nego ostale sekunde otkucavanja koje pratite dalje? Za to postoji jako dobar razlog zašto nam se tako čini jer to zaista i je tako! Razlog pojašnjava AsapSCIENCE, a govori da naše oči imaju sva načina rada – jedan način je glatki način, a drugi se zove sakade. Lagano praćenje znači da polako očima pratimo predmet koji se kreće, dok kod sakada nam oči skaču s jedne točke na drugu.

via GIPHY

 

Kod ovih otkucaja sekundi se pojavljuju sakade jer naše oko radi skok s jedne sekunde na drugu, a s obzirom na brzinu u kojoj se taj pomak dogodi, naš mozak ne dobiva nikakvu povratnu informaciju o tom događaju jer ju ne može tako brzo procesuirati. Upravo zato se ta prva sekunda otkucavanja čini puno dužom nego što zaista je jer nam naš mozak govori da dugo promatramo tu jednu sekundu od zadnjeg pogleda kojeg smo imali na neki drugi predmet.

Tetovaža s dva lica Nije isto ako stojiš ili sjediš – ovaj umjetnik radi tetovaže koje se mijenjaju ovisno o položaju tijela

Skupljanje novaca za bazen Oduševili načinom na koji su skupili novce za novi bazen - a nije u pitanju posao preko ljeta

iluzija kazaljke na satu otkucavanje sekundi Mozak

Još vijesti