Slika nije pronađena

Školska godina je gotova, imat ćeš vremena na bacanje - nema boljeg trenutka za malo dotjerati sobu. Ako imaš malu sobu, postoji nekoliko trikova koje možeš iskoristiti u preuređivanju kako bi dobila iluziju da je veća nego što je.

Nekada jednostavno zapneš s manjom sobom i to ne možeš promijeniti. Možda ti se to na prvu čini grozno jer želiš veću sobu i više prostora za sve svoje stvari, ali i druženje s frendicama kada dođu kod tebe. Umjesto da očajavaš, možeš se već ovih dana baciti na uređivanje i dekoriranje sobe, jer postoji nekoliko malih i jednostavnih trikova koji će ti pomoći da mali prostor preobraziš i da se ne osjećaš klaustrofobično. Sitnice su te koje će napraviti iluziju da ti je soba veća nego što stvarno i je, a evo koje su:

1. Ogledalo





Ogledalo vizualno produžuje prostor i otvara ga. Glavna stvar koja će ti pri dekoriranju sobe pomoći da 'povećaš' prostor je da dodaš nekoliko ukrasa ili komada namještaja koji će privlačiti pogled. Jedna od stvari koja je najidealnija za to napraviti je neko lijepo veće ogledalo. Osim što ćeš dobiti tu jednu stvar koja će privlačiti pažnju, ogledala daju i osobnost prostoru, a i vizualno ga povećavaju. Za razliku od nekih drugih stvari koje možeš dodati, ovo je jedna od koje ćeš sigurno svaki dan imati i koristi, što je samo još jedan plus.


Zbog svjetlijih zidova soba će se činiti većom, osvjetljenijom i vedrijom. Kada su zidovi u sobi bijele ili neke druge vrlo svijetle nijanse, to će prevariti ljudski mozak da misli kako je soba prostranija nego što stvarno je. Promijeniti boju zidova nije jednostavan zadatak, a ako to ne možeš izvesti, možeš ih jednostavno ukrasiti nekim detaljima – slikama ili motivacijskim natpisima na kojima prevladavaju bijele boje, a pomaže i ako posteljinu na krevetu staviš u nekoj svjetlijoj boji.

2. Idealna boja zidova je neka svjetla neutralna boja





3. Tepih s prugama





Sve je u malim trikovima, a jedan od njih je i tepih s prugama, koji pomaže da pod izgleda dulje. Iako je soba manja, nemoj se bojati staviti veći tepih. Prugice na njemu će napraviti trik.

4. Pobacaj višak stvari koje ti ne trebaju i koje ne koristiš

Što je soba zatrpanija stvarima i različitim sitnicama to će se činiti manjom, zato je najbolji početak preuređivanja sobe da pobacaš višak stvari koje ti ne trebaju i koje ne koristiš. Zapitaj se za svaku stvar i sitnicu kada si je zadnji put koristila i treba li ti stvarno? Ako je odgovor ne – mjesto joj je u kanti za smeće. Neke uspomene koje ne možeš baciti, ali ti samo smetaju u sobi, možeš uvijek pospremiti u jednu kutiju i pospremiti na tavan.

5. Iskoristi prirodnu svjetlost





Nemoj zablokirati prirodnu svjetlost nekim tamnim zavjesima ili nekima s napadnim uzorkom. Prirodna svjetlost će spasiti malu sobu i trebaš je zato naglasiti i pustite je da ispuni prostor što je više moguće. Osim što možeš pogriješiti i staviti neke tamnije ili napadne zavjese, greška koja još dodatno smanjuje prostor je i ako ne ostaviš malo praznog prostora ispred prostora i ostatka namještaja.

6. Umjesto lustera, stavi nekoliko lampica na ormariće/pod





Iako je za sobe normalno da imaju luster na sredini stropa, ako je ikako moguće, radije odaberi da u sobu staviš nekoliko manjih noćnih lampica. Tako će one privlačiti pogled na nekoliko različitih strana sobe.

7. Stavi police što je višlje moguće i nemoj ih pretrpati stvarima





Ako imaš mogućnost odabrati i postaviti dodatne police po sobi, razmjesti ih strategijski – uvijek ih je bolje staviti što je bliže stropu moguće kako bi privlačile pogled prema gore i davale iluziju da je soba viša i time prostranija. I nikako nemoj police natrpati stvarima toliko da se čini kao da će svaki tren eksplodirati ili se srušiti od pretrpanosti. Ostaviti malo praznog mjesta na policama će ti učiniti sobu prozračnijom i djelovat će kao da je prostranija. 

Foto: Unsplash/ Instagram

M.T.

Pogledajte još:

WOW Neka tvoja soba zablista – 10 kreativnih ideja uz koje će postati tvoj komadić raja

DIY I tvoja soba može biti Instagram ili YouTube 'materijal' – evo kako!
Neka tvoja soba bude idealna kulisa za Instagram - znaš li zašto bi još trebala nabaviti biljku?


prostor mala soba soba uređivanje iluzija

Još vijesti