Učenje

Povratak u školu sam po sebi ne bi bio loše iskustvo. Nakon dva i pol mjeseca napokon vidite svoje prijatelje s kojima možete podijeliti kako ste proveli ljetne praznike.

Prvi tjedan uglavnom prođe relativno bezbrižno, no sve nakon toga znate da vas čeka masu zadaće i zadataka koje treba odrađivati satima nakon što se vratite kući iz škole. 

Što ako vam kažemo da negdje na kugli zemaljskoj postoje sretna mjesta i sretni učenici koji gotovo da i ne dobivaju domaće zadaće. Ne možete spakirati stvari i otići, ali možete im barem malo zavidjeti.

Evo gdje to žive sretnici koji gotovo da i ne poznaju pojam „domaće zadaće“, barem ne u ovom smislu u kojem poznajemo mi.

Finska

Finski obrazovni sustav među jednima je od najboljih u svijetu. No, u njihovoj školi nema pritiska zbog ocjena, a gotovo da niti nema niti domaćih zadaća. Sve ono što đaci trebaju usvojiti, usvoje u školi, dok ih se preostali dio dana potiče da uživaju u aktivnostima i slobodnom vremenu s obitelji.

Južna Koreja

Djeca u Južnoj Koreji u prosjeku provedu 2,9 sati tjedno na rješavanje domaćih zadaća. No, to ne znači da vaši južnokorejski školski vršnjaci ne žive pod svojevrsnim pritiskom. Iako nisu opterećeni pisanjem zadaća, itekako su opterećeni konstantnim testiranjem znanja i testovima.

Utah u SAD-u

2020. godine za saveznu državu UTAH donesena je odluka kojom se učiteljima zabranjuje davanje zadaća. Zamislite da takav zakon bude donesen i u Hrvatskoj? Zvuči kao neostvareni san.

Izrael

Izraelsko ministarstvo obrazovanja 2018. godine je odlučilo ukinuti obvezne domaće zadaće u osnovnoj školi. Stručnjaci na području obrazovanja složili su se kako domaće zadaće ne dovode po povećanja akademskog uspjeha i znanja, već da naprotiv, učenike demotiviraju.

Bilježnice za povratak u školu Pronašli smo za vas najcool bilježnice za novu školsku godinu: Svi će vas pitati odakle vam

Ovo su zemlje s najmanje domaćih zadaća, no postoje i zemlje u kojima je vrlo teško biti đak. Prema podacima OECD-a, zemlje u kojima učenici dobivaju najviše domaće zadaće su Kina, Rusija i Singapur. Kinezi tako tjedno potroše 13,8 sati, Rusi 9,7 i Singapurci 9,4 sati tjedno na rješavanje domaće zadaće. Na toj se listi, Hrvatska našla na 18. mjestu. 

Smatrate li vi da učenici u hrvatskim školama imaju previše domaćih zadaća?

Ukupno glasova:

Početak škole povratak u školu bez domaće zadaće previše domaće zadaće zemlje bez domaće zadaće zemlje s najviše domaćih zadaća

Još vijesti