Druženje prijatelja

Počela je nova školska godina. Vrijeme je novih početaka i donošenja nekih novih odluka.

Zasigurno velika većina vas ima želju da im školska godina bude uspješnija od prethodne i to sve uz manje stresa, manje muke i dovoljno vremena za uživanje.

Moguće je i to, ali uz dobru organizaciju. Organizacija vremena je jedna od toliko važnih vještina, koja vam može pomoći da budete produktivniji. Stoga zadajte sami sebi neka od pravila odmah na početku školske godine. Držite ih se i vidjet ćete da će vam školska svakodnevnica biti manje stresna, a vi zadovoljniji, jer napokon uspijevate pronaći i dovoljno slobodnog vremena za sebe.

Razvijajte rutinu

Dosljednost je ključ uspjeha. Provjerite svoj tjedni raspored i stvorite rutinu. Odlučite kad ćete raditi domaće zadaće, kad ćete ponavljati ili učiti, a u kojem dijelu dana ćete imati vremena za predah i za sebe. Nije moguće uvijek se držati rutine, ali barem postoji vremenski okvir koji vas drži usredotočenima i koji vas drži na pravom putu.

Romantiziranje svakodnevice Romantiziraj školu i učenje ove školske godine: 15 načina kako možeš uljepšati dane u školskoj godini

Zapisujte u planer ili rokovnik

Nitko nema savršeno pamćenje. Steknite stoga naviku zapisivanja u planer. Za svoj zid u sobi možete čak i napraviti veliki personalizirani planer, u kojem ćete zapisivati datume ispita, ispitivanja, predaje projekata, seminara i slično. Tako ćete stalno na oku imati sve ono što vas čeka i neće vam se dogoditi da zaboravite na nešto. Vidjet ćete kako ćete biti mirnije, jer ćete sve stvari imati pod kontrolom.

 

@shaynavohs3 Setting up my boho flip calendar✨ #classroomideas #classroomhack #teachertok ♬ Sunroof - Nicky Youre & dazy

 

Spremite stvari i odjeću večer prije

Čast izuzecima, ali velika većina nas je ujutro pospana. Ustajanje je samo po sebi teško, a još kad ujutro morate spremati knjige i razmišljati što biste taj dan mogli obući, e onda je stres još veći. Pripremite sve ono što vam je potrebno za nastavu večer prije.

Naučite reći „ne“

Možda biste i vi učili, ali vas prijatelji zovu u izlazak. Možda biste se i počeli baviti zadaćom, ali upravo su izašli omiljena serija ili film, koje ćete baš danas pogledati, usprkos tome što sutra ujutro imate ispit. Ključ uspjeha je reći „ne“ drugima i reći „ne“ samome sebi. Postavite si granice, razmislite dobro kad je vaše vrijeme za zabavu i razonodu. S time što odlažete učenje, samo si gomilate još više obveza te se posljedično dovodite u još veće probleme i stres.

Smanjite količinu vremena provedenog na društvenim mrežama

Društvene su mreže super za razonodu. Tako ih jednostavno otvorite i prođu sati koje ste proveli u besciljnom skrolanju. Postoje aplikacije koje će vas upozoriti na to da ste proveli previše vremena na nekoj društvenoj mreži. No, možda vam ni aplikacije nisu potrebne koliko samo malo samodiscipline. Vrlo je jednostavno: možete se zezati i gubiti vrijeme na TikToku pa poslije plakati i dramiti zbog nakupljenih jedinica ili se možete odmah na početku školske godine „skockati“ i ograničiti. Kako vam razne obavijesti s društvenih mreža ne bi smetale dok učite, jednostavno isključite mobitel u tom trenutku.

Povratak u školu Osjećate li lagani blues i tugu zbog nove školske godine: Kako zadržati pozitivan stav i nakon 4. rujna?

Držite svoj radni prostor čistim

Očistite svoj radni stol na kraju svakog dana. To će vam doslovce uzeti pet minuta, a spriječit će nakupljanje nereda. Isto tako, nastojte barem jednom tjedno, npr. za vikend-očistiti svoju sobu. Vaš prostor u kojem učite i radite trebao bi biti čist i organiziran. Nered u sobi najčešće znači i nered u glavi. Pospremite li barem jednom tjedno sobu, veća je vjerojatnost da ćete ostati organizirani i lakše usredotočeni na obveze.

Radite pauze između učenja i nagradite se

Ako se pripremate za kakav veliki ispit ili ako je pred vama rješavanje zahtjevnog projekta ili zadaće, ne zaboravite nakon svakih 40-ak minuta malo protegnuti noge i napraviti pauzu od barem 5 minuta. Protegnite se, popijte šalicu omiljene kave pa se vratite nazad na posao. Nemojte samo da se pauza od 5 minuta pretvori u pauzu od 3 sata.

Vodite brigu o sebi

Ne možete biti koncentrirani ni uspješni u školi, ako se sami ne osjećate dobro. Vodite računa o tome da imate redovite obroke, da svaku noć odspavate barem 8 sati i ne zaboravite se nagraditi slobodnim vremenom, u kojem ćete se baviti stvarima koje vas čine sretnima ili koje ćete provesti s ljudima do kojih vam je stalo.

Početak škole kako biti uspješan u školi školska rutina kako uspjeti u školi učenje uz manje stresa više slobodnog vremena za učenike školska godina 2022./2023.

Još vijesti