1

Film "Narednik James", snimljen za samo 15 milijuna dolara, rasturio je svjetski megahit "Avatar" koji je s preko dvije milijarde dolara zasjeo na čelo ljestvice filmova s najvišom zaradom u povijesti.

I "Avatar" i "Narednik James" imali su po devet nominacija za Oscara. "Narednik James" na kraju je osvojio šest kipića. Osim onih najvažnijih, za najbolji film i najbolju režiju, "Narednik James" je nagrađen i Oscarima za najbolji originalni scenarij, najbolje zvučne efekte, te najbolju montažu i najbolju zvučnu montažu.

"Avatar" se morao zadovoljiti mrvicama: osvojio je Oscara u tri tehničke kategorije. Nagrađen je za najbolju scenografiju, najbolju kameru i, predvidljivo, najbolje vizalne efekte.

Najbolji glumac i glumica

Među slavodobitnicima čiji je Oscar dočekan s najviše odobravanja našao se Jeff Bridges koji je dobio Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu "Crazy Heart". Iz istog je filma nagrađena i pjesma "The Weary Kind".

Najboljom glavnom ženskom glumicom je pak proglašena Sandra Bullock za film "The Blind Side".

Najbolji glumcem u sporednoj ulozi proglašen je, također očekivano, Austrijanac Christoph Waltz za genijalno odglumljenog nacističkog pukovnika Hansa Landu u Tarantinovim "Nemilosrdnim gadovima".

Najboljom glumicom u sporednoj ulozi je pak proglašena Mo'Nique za ulogu u filmu "Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire" koji je ujedno nagrađen i za najbolji adaptirani scenarij.
Najboljim dugometražnim crtićem proglašen je crtić "Nebesa" koji se natjecao i u kategoriji najboljeg filma.

Možda najveće iznenađenje dogodilo se u kategoriji stranog filma. "Bijela vrpca" Michaela Hanekea nije dobio Oscara nego je zlatni kipić dodijeljen argentinskom filmu 'El Secreto de Sus Ojos'.

Više: Jutarnji.hr

Oscar: Kompletna lista dobitnika

oscaroskaravatarnarednik james

36.499
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!