Slika nije pronađena

Film Narednik James, snimljen za samo 15 milijuna dolara, rasturio je svjetski megahit Avatar koji je s preko dvije milijarde dolara zasjeo na čelo ljestvice filmova s najvišom zaradom u povijesti.

I Avatar i Narednik James imali su po devet nominacija za Oscara. Narednik James na kraju je osvojio šest kipića. Osim onih najvažnijih, za najbolji film i najbolju režiju, Narednik James je nagrađen i Oscarima za najbolji originalni scenarij, najbolje zvučne efekte, te najbolju montažu i najbolju zvučnu montažu.

Avatar se morao zadovoljiti mrvicama: osvojio je Oscara u tri tehničke kategorije. Nagrađen je za najbolju scenografiju, najbolju kameru i, predvidljivo, najbolje vizalne efekte.

Najbolji glumac i glumica

Među slavodobitnicima čiji je Oscar dočekan s najviše odobravanja našao se Jeff Bridges koji je dobio Oscara za najbolju mušku ulogu u filmu Crazy Heart. Iz istog je filma nagrađena i pjesma The Weary Kind.

Najboljom glavnom ženskom glumicom je pak proglašena Sandra Bullock za film The Blind Side.

Najbolji glumcem u sporednoj ulozi proglašen je, također očekivano, Austrijanac Christoph Waltz za genijalno odglumljenog nacističkog pukovnika Hansa Landu u Tarantinovim Nemilosrdnim gadovima.

Najboljom glumicom u sporednoj ulozi je pak proglašena Mo'Nique za ulogu u filmu Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire koji je ujedno nagrađen i za najbolji adaptirani scenarij.

Najboljim dugometražnim crtićem proglašen je crtić Nebesa koji se natjecao i u kategoriji najboljeg filma.

Možda najveće iznenađenje dogodilo se u kategoriji stranog filma. Bijela vrpca Michaela Hanekea nije dobio Oscara nego je zlatni kipić dodijeljen argentinskom filmu 'El Secreto de Sus Ojos'.

Više: Jutarnji.hr

Oscar: Kompletna lista dobitnika

Oscar oskar avatar narednik james

Još vijesti