2

Jasno je da je situacija sve ozbiljnija. Škole ove godine nisu radile za vrijeme štrajka učitelja, sada ponovno ne rade regularno, a maturanti su polako sve više u panici.

Kako će se nadoknaditi školska godina? Iako traje online nastava, svima je jasno da to nije isto kao normalna nastava. Nitko nije zabrinut više od maturanata. Oni su ove godine posebno u problemu, a čini se da su sve više toga i svjesni. Kako će stići nadoknaditi nastavu u roku i odraditi kvalitetno sve gradivo koje će im se naći na maturi? Iako su sada doma i imaju više vremena za učiti, i dalje je teško stići sve – i to i pratiti svakodnevnu nastavu, jer samo zato što je škola online, ne znači da se ništa ne radi. Državna matura samo što nije stigla, za maturante je itekako bitna i ne žele biti zakinuti. Zato su još jednom pokrenuli peticiju!


Pozivaju maturante iz cijele Hrvatske da se priključe i podrže ih potpisom OVDJE, jer ovo se tiče svih njih. Do sada su prikupili već preko 7000 potpisa, daj im i ti svoj! A što sve žele da se promijeni?

'1. Želimo da nam Ministarstvo znanosti i obrazovanja reducira gradivo koje će se ove godine polagati na Državnoj maturi. Ovaj se zahtjev prvenstveno odnosi na gradivo četvrtoga razreda. S obzirom da nijedna generacija nije imala ovako kompleksnu i burnu zadnju godinu školovanja, smatramo da je uredu od Ministarstva tražiti da nam ne daju prezahtjevnu maturu, nego da nam ove godine olakšaju situaciju. Također tražimo da gradivo ne obuhvaća nikakve ‘dodatke’ koje neki učenici možda jesu, a neki možda nisu stigli obraditi (npr. antologijske pjesme nekih pjesnika koje se mogu pojaviti u eseju ili na testu iz Hrvatskoga jezika), jer mnogi u školama diljem Hrvatske još ni sate izgubljene tijekom štrajka nisu nadoknadili kako treba. Napominjemo kako je ovo primarni zahtjev naše akcije i ujedno onaj od kojega smo najmanje spremni odustati.

2. Što se ovogodišnjega eseja iz Hrvatskoga jezika tiče, kao i činjenice da je datum njegova pisanja pomaknut znatno ranije, smatramo da je opravdano tražiti da se popis preuredi prema bar jednoj od sljedećih opcija: a) maknuti bar jednoga od navedenih pjesnika hrvatskoga pjesništva (dva su nam sasvim dovoljna) b) maknuti neko prozno djelo drugoga polugodišta 4. razreda, koje svi možda neće stići kvalitetno obraditi zbog trenutne situacije s Covid19 bolesti c) maknuti jedno od navedenih Krležinih dijela, s obzirom da se period namijenjen obradi njegovih dijela u većini škola podudara s razdobljem štrajka, pa je kvaliteta obrate time i upitna.

3. Nismo u poziciji određivati postotak prolaznosti, jer on uistinu ovisi o općoj prolaznosti cijele generacije jednako koliko i o propisanim pragovima. Međutim, ona je kao takva ionako već dovedena u pitanje, pa molimo Ministarstvo da svakako uzme u obzir smanjenje bodovnoga praga u slučaju kolektivnog pada u rezultatima, uzimajući u obzir preduvjete i okolnosti pred polaganje Državne mature tijekom cijele školske godine, jer mi bismo se ipak voljeli ove godine upisati na fakultete.'

Foto: Shutterstock.com - steve estvanik/ Shutterstock.com - SpeakingPics/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:
Trebaš li se bojati državne mature i strahovati od pada? Ovo su iskustva onih koji su pisali maturu prošlih godina

Nova odluka Vlade: Zna se točno koliko dugo još neće raditi škole i fakulteti

Ovo su pitanja koja se najviše ponavljaju na državnoj maturi: Iskoristi višak free vremena i počni s učenjem

državna maturapeticijamaturanti2019./2020.

Komentari

20.03.2020.

Silno me zanima koliki postotak potpisnika se već počeo pripremati za maturu, a kamoli za vrijeme štrajkova kad je slobodnog vremena bilo na bacanje.
I da se pragovi spuste i djela izbace, sami sebi ste konkurencija...

20.03.2020.

Realno , 18/19 generacija je bila "Ubilarna" 10. Godisnjica mature , matematika je bila teža , a hrvatski -na ljetnom pjesnici, na jesenskom Kiklop, da ova generacija sada je dosta drugacija samo dodju na sat i pomno slusaju, imali su 40 dana odmora od kojih niti jedan nisu iskoristili za pripreme( cast iznimkama) , imati ce ionako laksu maturu od zadnje dvije generacije i sad ih je spopalo jos praznika - ma kako su samo kaznjeni i onda doci sa izlikom da ih to koci za pripremanje?!? Gdje je razum, ako zele da im se skrati lista lektira , neka im ne oduzmu te "najlakse sto su ih pomno izabrali" nego neka im se sa liste skrati recimo Kafka - to je oduvjek bila jedna od najtezih lektira , jako mo je zao ove trenutne generacije jako se doma muce za pripremu ali sto cete ocmor od nastave jednostavno ne da😔

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

35.866
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!