Bridgerton, The Queens Gambit i Vampire Diaries

Ne vole svi čitati knjige, ali kada pogledaš neku dobru seriju koja je snimljena prema knjizi, možda dobiješ volju da uzmeš baš tu u ruke i pročitaš ju odjednom! To će ti se sigurno dogoditi s jednom od ovih serija.

Za mnoge radnje u serijama znamo razmišljati kako je moguće da su toliko dobre, a kada ih istražimo, jasno nam je zašto. Mnoge od njih su snimljene prema knjigama, odnosno prema romanima, novelama ili stripovima. Još je bolje što su sve te serije iznimno popularne što onda daje na važnosti i knjigama prema kojima su snimljene jer su knjige ipak često podcijenjene. No, kada saznaš koje su to serije snimljene prema knjigama, sigurno ćeš poželjeti pročitati barem jednu!

1. Game of Thrones
Zanimljivost oko serije 'Game of Thrones' je ta je knjiga, prema kojoj je serija snimljena, objavljena davne 1996. U pitanju je serija epskih fantastičnih romana pod nazivom A Song of Ice and Fire, a autor im je George R.R. Martin.2. 13 Reasons Why
Netflixova serija 13 Reasons Why je također snimana po knjizi, iako su u seriji promijenili jednu bitnu stavku. Naime, u knjizi Clay sluša Hannahine kazete u svega jednoj noći, odnosno preslušao ih je odmah. U seriji je situacija nešto drugačija jer ih tamo preslušava nekoliko dana, a razlog tome je vjerojatno kako bi odužili radnju umjesto da sve ispričaju odmah.

3. Sex and the City
Kod ove popularne serije nema nekih prevelikih izmjena, pogotovo kod imena. Knjiga prema kojoj je serija snimana nosi isti naziv, a napisala ju je Candace Bushnell.

4. Pretty Little Liars
Ova serija bila je ekstremno popularna u periodu kada se je prikazivala, a neki ju vole pogledati i dan danas. Snimljena je prema seriji romana za mlade pod istim nazivom Pretty Little Liars, a zanimljivost je ta da su serije tih romana gotovo godinu dana bili među najprodavanijim knjigama. Tek nakon toga je krenulo snimanje i serije koja je postigla sličnu popularnost.

Bridgerton Serija 'Bridgerton' prepuna je grešaka – nema tko nije primijetio ovih 8 u prve dvije sezone

5. You
Mnogi misle da je prva sezona serije You bila najbolja. Za to možda postoji i razlog, a on je taj da je prva sezona zaista snimljena i po prvoj knjizi objavljenoj 2014. Dalje su radnju druge knjige razvukli na drugu i treću sezonu, a četvrta sezona navodno uopće neće imati veze s posljednjom knjigom prema kojoj je snimljena ova serija zbog čega gubi smisao, a i gledatelje.

6. The Walking Dead
The Walking Dead nije snimljen po tipičnoj knjizi, već po seriji stripova pod autorstvom Roberta Kirkmana, Tonyja Moorea i Charlieja Adlarda. Po tome se ova serija razlikuje s obzirom na to da su većina drugih snimljene po romanima ili novelama, a ne prema stripovima. No, to nije umanjilo kvalitetu serije, a niti stripa, što dokazuje njezina gledanost i popularnost.

Serije Obožavaš 'Euphoriju'? Izdvojili smo 9 sličnih serija koje možeš gledati dok ne dođe nova sezona

7. Bridgerton
Ogromni fanovi Bridgertona znaju da je ova serija snimljena po knjigama. Najveći fanovi su knjige sigurno i pročitali pa i napravili usporedbu serije s njima. Baš zato i znaju da serija zaista jako dobro prati radnje iz knjige, a i sve sezone do sad su bile vjerno snimane upravo po knjigama, bez nekih ogromnih preinaka u radnji.

8. One of Us Is Lying
One of Us Is Lying ima čak 4 nastavaka svoje knjige, a prvi dio nosi isti naziv kao i ova serija. Baš taj prvi dio knjige je bio ogroman hit čim je izašao i to toliko da se nalazio na četvrtom mjestu najprodavanijih knjiga prema New York Timesu. Nazivi ostalih nastavaka su: One of Us Is Next, Two Can Keep a Secret i The Cousins.

9. The Queen's Gambit
Možda najpopularnija serija 2020. godine je također snimljena romanu iz 1983. godine. Bez obzira na to što je knjiga starija, ima odličnu radnju. To dokazuje i činjenica koliko se serija gledala čim je izašla, a i koliko je porasla popularnost šaha nakon izlaska ove mini serije.

10. The Vampire Diaries
Ova serija trebala bi pratiti radnju romana koje je napisao L.J. Smith. No, oni koji su odgledali seriju, a pročitali i knjige, znaju da je to daleko od istine. Ovo je jedna od onih serija koja je snimana prema knjizi, a na kraju je radnja te serije totalno drugačija. Ima jako puno izmjena u radnji pa je i teško primijetiti koji dijelovi serije su zapravo uopće snimljeni prema knjigama.

Never Have I Ever Pikanterije i tajne iza scene sa snimanja serije 'Never Have I Ever': Ovih 10 ne znaju ni najveći fanovi

serije radnja serija snimljene po knjigama Knjig