Scena iz horor filma

Mnogi od nas vole gledati horor filmove. Zastrašujući zvukovi, kadrovi iz noćnih mora i jezovita priča, nešto je što nas može uvijek privući. Neće nas spriječiti čak niti to što znamo da tu noć nećemo moći spavati i što ćemo reagirati na svaki šušanj.

Jedan od glavnih razloga zašto možda volimo gledati horor filmove je zato što se osjećamo uplašeno, a da nismo u stvarnoj opasnosti. Kratko i jasno, horor filmovi nam pružaju mogućnost da se suočimo sa svojim strahovima, bez nekih stvarnih posljedica.

No jeste li znali da gledanje horor filmova može imati neke pozitivne, ali i negativne utjecaje na naš organizam? Pogledajmo stoga što je to točno. 

Koje su prednosti gledanja horor filmova?

a) Razonoda

Kao i svi filmovi, tako i horor, mogu biti jedan od oblika za bijeg od stvarnosti u trenucima kad se želimo odmoriti od stresa ili kad se jednostavno želimo nečim zabaviti ili prikratiti vrijeme.

b) Razvijanje otpornosti i vještina prepoznavanja opasnih situacija

Kod horor filmova izlažete se stresnim situacijama, ali u kontroliranom okruženju. Na taj način nesvjesno učite upravljati emocijama i strahovima. Lakše je gledati druge kako se snalaze u opasnim situacijama i razmišljati što biste i kako biste vi napravili da ste na njegovom ili njezinome mjestu, nego da ste stvarno u toj situaciji. Vjerojatno ste se već našli u situaciji da se urlate na neke od likova i njihove glupe odluke koje donose u filmu. E pa takve glupe odluke mogu i vama djelovati kao opomena iz kojih možete učiti. To bi moglo značiti da ćete biti sljedeći puta malo oprezniji ako idete kući u sitnim noćnim satima, da ne ćete možda autostopirati ili da nećete baš u potpunosti vjerovati totalnim strancima.

c) Ojačavanje imunološkog sustava

Svaki puta kad se tijelo trgne na neku zastrašujuću scenu, organizam se nakon toga vraća u svoje mirno stanje pa se oslobađaju hormoni dopamin i serotonin. Ti hormoni mogu pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava te održavanju moždanih stanica aktivnima.

d) Trošenje kalorija

Znanstvenici sa Sveučilišta na Westminsteru pratili su ljude i njihove reakcije na gledanje horor filmova. Pratili su broj otkucaja srca, unos kisika i emisiju ugljičnog dioksida. Jedan je ispitanik samo gledanjem horora uspio potrošiti 184 kalorije, kao da je dizao utege ili bio u šetnji. Dakle, gledanje horora dođe čovjeku poput vježbanja.

Kako horor filmovi mogu imati negativan utjecaj na psihu i organizam?

a) Gubitak mirnog sna

Ako često uživate u horor filmovima, u nekim sitnim noćnim satima, to bi se moglo negativno reflektirati na obrasce spavanja. Gledanje horora može dovesti do povećane tjeskobe, straha pa čak i noćnih mora. Naravno, kad se ne naspavate dovoljno, drugi ste dan umorni i razdražljivi, a za to slobodno okrivite prekomjerna uživanja u horor filmovima.

b) Produbljivanje anksioznosti

Ako imate neke anksioznosti, naravno da će gledanje horor filmova povećati strahove i razinu tjeskobe ili panike. Možda će vas gledanje horor scena dovesti do uznemirujućih misli ili osjećaja, koje bi vas mogle pratiti danima. Pogotovo ako ste u stvarnom životu bili izloženi nekoj vrsti traume, scene u horor filmovima mogle bi pogoršati vaše mentalno zdravlje. Stoga, ako se prepoznajete u ovim opisima, radije propustite to iskustvo gledanja horora za neki drugi puta.

Zaključak 

Ako ne patite od anksioznosti ili nekih drugih vrsta problema s mentalnim zdravljem, gledanje horora ne bi trebalo biti štetno po vaše zdravlje ili organizam. No, sa svime umjereno. Ipak se gledanjem ovakve vrste filmova izlažete osjećaju straha. Pokušajte ih ne gledati sami, već u dobrom društvu i ako vas toliko prestraše ili ako vidite da se danima poslije gledanja takvih filmova ne osjećate dobro, prihvatite činjenicu da to nije za vas. Čemu se mučiti?  

Poltergeist Glumci koji su zbog snimanja horora i sami doživjeli horor: Misteriozni događaji i smrti na snimanjima filmova

 

horor filmovi posljedice gledanja horora

Još vijesti