Hunger Games

Nitko niti ne očekuje od filmova da će prikazivati pravu istinu koja nije niti malo iskrivljena, ali ove bi te stvari mogle zavarati. Možda možeš pomisliti „hmm gle kako super ideja“ – ne nije!

U nekim su slučajevima filmovi jako u krivu. Toliko jako da te može koštati života ako uzmeš neke savjete od likova iz njih. Neke se scene pojavljuju iznova i iznova u različitim filmovima, a iako tamo funkcioniraju super, u stvarnom životu ne bi. I puno ljudi to ne zna! U svim se ovim scenama radilo o spašavanju vlastitog života u nekim neobičnim situacijama – koje iako jesu neobične, nije nemoguće da ti se dogode. Ispada da je hrpa takvih situacija izmišljena i da u stvarnom životu ne bi funkcioniralo. Donosimo ti 8 mitova iz filmova koji bi te mogli koštati života ako ih ideš rekreirati.

Mit 1: Kada se sakriješ u spilju, možeš upaliti vatru jer se neće vidjeti i zagrijat ćeš se
Usput ćeš se zagrijati i bit će ti baš lijepo! Ovo vrijedi samo ako si u filmu. U stvarnom životu bi stvari mogle ispasti malo drugačije. Ako u spilji upališ vatru, to će zagrijati kamenje i strop će se početi urušavati na tebe. Paliti vatru u zatvorenim prostorima može biti riskantno.

Mit 2: Ako si se izgubila negdje na moru, uhvati i pojedi sirovu ribu da se spasiš od gladi
Možeš vidjeti i da kada netko doživi brodolom i zapne na pustom otoku jede sve i svašta. I to mu pomogne da ne umre od gladi. Jedna od tih stvari je i sirova riba. S obzirom da jedemo sushi, zašto ne i ovo? Zato jer od sirove ribe možeš umrijeti. Može ti se u probavnom sustavu razviti bakterija i mikroorganizmi od kojih ćeš umrijeti. Ribu koju jedeš treba ispeći na logorskoj vatri.

Mit 3: Ako se izgubiš, samo prati rijeku
Ovo je neki standardni savjet koji možeš vidjeti u filmovima, a koji je dosta loš. Da, ako ćeš pratiti rijeku, kad-tad bi mogla doći do nekog naselja. Ali kad? Možda ne danima ili tjednima! Pratiti rijeku nije najbolji savjet!

Filmski poljupci Filmski poljupci za pamćenje: 12 romantičnih poljubaca iz filmova koji nisu nerealni - i ti ih možeš imati

Mit 4: Bolje i mokra odjeća, nego nikakva odjeća
Kada je vani hladno i odjeća ti se smoči, najbolje je riješiti je se. Iako je vani hladno, mokra odjeća će te samo dodatno hladiti i mogla bi umrijeti. Iako se likovi u filmovima smoče od glave do pete i tako hodaju po snijegu satima bez da im se išta dogodi, u stvarnosti bi umrla.

Mit 5: Kad si u pustinji, prvo kreni u potragu za nekom vodom
Loša ideja. Prva stvar koju ćeš krenuti tražiti je bilo kakav hlad. I onda ostaješ u tom hladu sve do večeri i tek tada ideš u potragu za vodom. Najbolje je ne sjediti na vrućem tlu već se popeti na drvo ili sjesti na nešto. Ako kreneš odmah tražiti vodu, mogla bi dehidrirati. Kada ostaneš na mjestu, tvoje će tijelo manje trošiti vodu.

Mit 6: Kad je jako vruće (kao u pustinji) nemoj odmah popiti svu vodu koju imaš
Pij vodu, nemoj čekati. Kada je jako vruće, ukoliko se počneš osjećati loše i slabo, trebaš piti tekućinu, a ne razmišljati o tome da ju čuvaš za kasnije jer kasnije možda neće doći ako ne popiješ ništa. Iako je dobra ideja rasporediti zalihe, nije dobro štedjeti pod svaku cijenu.

Riverdale i Kissing Booth Glumili su da su zajedno i bili su stvarno zajedno: 10 parova čija ljubav u filmu i seriji nije bila gluma

Mit 7: Kada se jače ozlijediš, podveži maramom ruku ili nogu i spasit ćeš ju
Nakon što te netko upuca ili se jako ozlijediš, ako se pita likove u filmovima, kada se rana podveže maramom ili dijelom strgane majice, to je to, spasila si ruku ili nogu, ovisno gdje je dana. U stvarnosti ćeš izgubiti taj dio tijela ako ovo napraviš. Kada je prečvrsto podvezano, krv ne može cirkulirati i kada jedan dio tijela ostane bez krvi, treba ga kasnije amputirati.

Mit 8: Ako te ugrize otrovna zmija, treba isisati otrov iz rane
U filmu ovo pomaže, u stvarnosti ne, i možeš samo napraviti još veću štetu. Kada te ugrize neko otrovno stvorenje, otrov će se proširiti kroz krv i vjerojatno ga nećeš stići na vrijeme isisati. Osim toga, ovako otrov možeš prenijeti i na usta ili u usta, pogotovo ako u ustima ili na usnama imaš kakvu malu ranicu.

film scene mitovi o preživljavanju iz filmova loši savjeti iz filmova koštati života filmski mitovi film vs. stvari život razlike između filma i stvarnog života

Još vijesti