Gledanje božićnih filmova je nezaobilazna tradicija

Gledanje božićnih filmova spada u jednu od najdražih nam božićnih tradicija. Pogledali smo ih 100 puta i znamo na pamet gotovo svaku scenu.

Ipak, neke činjenice i zanimljivosti koje su nastale prije, tijekom ili nakon snimanja filmova, mogle bi vam iznenaditi.

1. Jim Carrey trebao je glumiti u filmu „Elf“

Kada se 1993. prvi puta pojavio scenarij Davida Berenbauma, glumac Jim Carrey bio je veliki favorit za ulogu vilenjaka. No, kako je trebalo 10 godina da se priča pokrene, ugovor za glavnu ulogu potpisao je Will Ferrel koji je bio zvijezda „Saturday Night Livea“

2. Tarantula u fillmu „Sam u kući“

Tarantula na licu glumca Daniela Sterna bila je stvarna. Nije niti čudo što je vrisak mokrog bandita bio jedan od najupečatljivijih krikova u povijesti moderne kinemotografije. Preko čovjekovog lica prošao je pravi pauk.

 3. Poptuni debakl filma „Divan život“

Jedan od najpoznatijih i najemitiranijih božićnih filmova svih vremena, doživio je potpuni debakl na kino blagajnama kada je objavljen 1946. Dapače, FBI donio je memorandum kojim procjenjuje da je riječ o „komunističkoj infiltraciji u filmsku industriju“ te navode kako je u filmu diskreditacija bankara „tipičan trik kojim se koriste komunisti“. „Divan život“ postao je božićnim filmskim klasikom tek od 70.-tih godina prošloga stoljeća. Dapače, Američki filmski institut uvrstio ga je među 100 najboljih filmova svih vremena.

4. Preslatka Natalie u filmu „Čudo u 34. ulici“

Osmogodišnja Natalie Wood čvrsto je vjerovala kako je njezin kolega iz filma Edmund Gwenn pravi Djed Mraz. Zapravo, preslatko. Interesantno je kako je taj film premijeru imao u ljeti, zbog uvjerenja da ljudi tada idu više u kino. Zamislite da vam premijera božićnog filma izađe u srpnju, taman dok se pripremate za plažu i more.

 

5. Četiri su priče izbačene iz filma „Zapravo ljubav“

Originalni scenarij pratio je ćak 14 priča, no četiri su izbačene. Protagonisti priča trebali su biti djevojčica u kolicima i dječak koji napiše ljubavnu pjesmu za djevojčicu iz razreda koja na kraju završi s bubnjarem iz njegovog benda. Snimljene i izbačene scene uključivale su još priču o afričkome paru koji podržavaju jedno drugo za vrijeme oskudice te priča o školskoj ravnateljici koja otkriva svima dugogodišnju vezu sa svojom lezbijskom partnericom. Redatelj Richard Curtis je izbacio ove likove zbog straha da bi gledateljima moglo biti prekomplicirano pratiti toliko priča odjednom.

6. Jim Carrey prošao je kroz posebnu obuku kako bi glumio Grincha

Glumac je prošao kroz obuku CIA-e za izdržavanje napora i mučenja, kako bi kasnije minimalno 9 sati mogao izdražti sa šminkom i kostimom Grincha. Kako su rekli kostimografi, sam postupak šminkanja i pripreme trajao je 8 sati. Vjerujemo kako Jimu nije bio problem nakon prijeđene višesatne torture, glumiti zeleno čudovište. Čovjek se uživio u ulogu već pri samoj izradi maske.

7. Film „Ljubav i praznici“, pokrenuo je neobičan trend

Nekoliko mjeseci nakon izlaska filma „Ljubav i praznici“; zamjena kuća postala je toliko popularna, jer je i internetska stranica na kojoj su se Iris i Amanda našle, zapravo bila stvarna. Policija u Velikoj Britaniji morala je zbog toga izdati upozorenje ljudima da ne mijenjaju baš toliko olako kuće sa totalnim strancima, jer su rizici razni: od krađe stvari, krađe identiteta pa i potencijalnih ubojstava. Film je jedno, stvarnost nešto sasvim drugo.

8. Jedna scena iz Disneyevog filma „Djed Mraz“, koštala je neke roditelje novaca

Od tog filma s Timom Allenom u glavnoj ulozi, Disney je zaradio 145 milijuna dolara. No, neki su roditelji zbog ovog filma zaradili samo visoke telefonske račune. Šala u filmu o Djedu Mrazu koja uključuje „1-800-SPANK-ME“, navela je djecu da otipkaju telefonski broj, što ih je zapravo odvelo na vrlo aktivnu, tzv. „vruću telefonsku liniju“. Neke su obitelji morale platiti stotine dolara, nakon što su njihova djeca otipkala ono što su vidjela na filmu. Zbog ovih je incidenata sporna scena izrezana te postoji samo na najstarijim VHS kasetama te naravno, zauvijek na YouTubeu.

 

Božić 2022 zanimljive činjenice o božićnim filmovima zanimljivosti o božićnim filmovima anegdote o božićnim filmovima niste znali o božićnim filmovima

Još vijesti