Opasnost iz dubina

Otkako su „Ralje“ Stevena Spielberga davne 1975. godine bile ljetni hit u kinima, cijele generacije ljudi navukle su se na horor-priče o morskim psima.

Hollywood nam je prikazao ove morske životinje kao nevidljive predatore iz dubina. Tako da danas imamo niz fantastičnih i uvjerljivih pa do onih krajnje ludih i smiješnih filmova o morskim psima koji su postigli nevjerojatan uspjeh, unatoč tome što su neki i pomalo upitne kvalitete.

Možda gledanje filmova o morskim psima nije najpametnija ideja prije odlaska u more. Iako je Jadran stvarno siguran i ako su morski psi rijetkost, svejedno dok se brčkate i plivate, u glavi vam se vrte scene viđene u filmovima.

Pripremili smo stoga listu strašnih filmova o morskim psima nakon koje onima koji nisu mogli otići na more, niti neće biti žao.

1. The Shallows (2016.)

U napetom trileru Nancy (koju glumi Blake Lively) potpuno sama surfa na zabačenoj obali. U jednom trenu napada je velika bijela morska psina i Nancy završava nasukana nedaleko od plaže. Iako je obala koja donosi spas udaljena tek dvjestotinjak metara, Nancy ne može doći tako lako do nje, a nema nikoga da joj pomogne.

 

 

2. Deep Blue Sea (1999.)

U potrazi za lijekom protiv Alzheimerove bolesti, skupina znanstvenika radi na udaljenoj podmornici i na pragu su otkrića koji bi mogao uspješno liječiti ovu bolest. Znanstvenici su nekim tehnikama genske manipulacije uspjeli povećati mozgove morskih pasa koji na posljetku postaju toliko inteligentni pa uspijevaju pobjeći iz svojih kaveza te progone one koji su vršili eksperimente na njima.

3. The Meg (2018.)

Znanstvenici otkriju kako Marijanska brazda nije najdublja točka na zemlji već da ispod nje postoji cijeli netaknuti ekosustav. Prilikom istraživanja, nalete na megalodona, prethistorijskog pretka današnjeg morskog psa, za kojeg se vjerovalo da je davno izumro. Naravno, megalodon pobjegne iz dubina i počinje provoditi teror. No, onda stvar spašava svemogući Jason Statham.

 

4. Shark Bait (2022.)

Grupa prijatelja uživa u proljetnim praznicima na pješčanim plažama Meksika. Nakon jednog partija, odluče ukrasti nekoliko jet skija i njima se utrkivati. Razuzdana zabava završava nesrećom. Nasukani miljama od obale, pravi užas počinje kada shvate da jedan prijatelj jako krvari, a oni su prepušteni sami sebi u moru punom morskih pasa.

5. 47 Meters Down: Uncaged (2019.)

Evo još jednog horor filma o preživljavanju. Radnja prati skupinu tinejdžerica koje su krenule istraživati potopljeni grad Maja. No potopljene ruševine zapravo su teritorij smrtonosne velike bijele morske psine.

 

 

 

6. 3-Headed Shark Attack (2015)

Nakon ovog filma ne samo da ćete se bojati zaplivati, bojat ćete se uopće putovati brodom. Kao što možete zaključiti iz filma, povampireni morski pas s tri glave terorizira sve što se nađe na moru. Doslovce pojede pola kruzera, a onda par junaka iz filma pokušavaju spriječiti da ih sve uništi do kraja.

 

7. Open Water (2003.)

Horor priča bi vam mogla biti još strašnija, ako vam kažemo da se djelomično temelji na istinitim događajima. Radnja prati par koji je prepušten sam sebi na otvorenom oceanu nakon što ih njihov turistički brod ostavi, uslijed oceana prepunim morskih pasa.

 

 

Scena iz horor filma Volite li gledati horor filmove? Ovo su benefiti, ali i negativni utjecaji koje imaju po vašu psihu i organizam

 

 

 

Napad Morskog Psa filmovi o morskim psima

Još vijesti