Drijemanje na školskoj klupi

Velika većina tinejdžera ne spava dovoljno. Medicinski eksperti su već i ranije upozoravali na taj problem: mladi sve kasnije liježu, a rano se moraju probuditi.

Zašto je tome tako? Zašto tinejdžeri ne odlaze ranije u krevet?

Razlozi su brojni, od toga da imaju puno školskih i izvannastavnih obveza pa im zbog učenja, pisanja zadaća i priprema ode puno vremena. No isto tako, puno vremena odlazi i na društvene mreže. Koliko se puta na kraju dana želite opustiti i krenete skrolati po društvenim mrežama, provjeravati Instagram i TikTok i samo u jednom trenutku shvatite da je već prošla ponoć, a znate da se morate probuditi već barem oko 6 ili 7 ujutro i tako iz dana u dan, preživljavate s kojih 6 ili 7 sati sna, a za normalno funkcioniranje organizma treba vam barem 9 i pol, o čemu smo pisali OVDJE.

Istraživački tim sa Sveučilišta u Stockholmu došli su do novih otkrića vezano uz ovu štetnu tinejdžersku naviku uskraćivanja sna. Prema švedskoj studiji, tinejdžeri koji spavaju manje od sedam sati imaju 40 do 50 % veću vjerojatnost da će kasnije razviti multiplu sklerozu, u usporedbi s onima koji spavaju dovoljno.

Multipla skleroza je bolest koja pogađa milijune ljudi diljem svijeta. Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava, što znači da mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. Iako je izravan uzrok nepoznat, zna se da genetika, nedostatak vitamina D, pušenje i pretilost mogu biti upleteni u razvoj ove bolesti, a kako piše healthline, Šveđani su i nedovoljne količine sna kod tinejdžera označili kao još jedan od čimbenika koji mogu izazvati razvoj ove bolesti.

Švedski su istraživači koristili informacije Epidemiološkog istraživanja multiple skleroze koje je uključivalo ispitanike u dobi od 16 do 70 godina. Posebna je pozornost posvećena obrascima spavanja u dobi od 15 do 19 godina. Klasificirali su trajanje sna kao kratko (manje od 7 sati preko noći), odgovarajuće (7 do 9 sati) ili dugo (10 ili više sati). Rezultati su pokazali da je manje sati spavanja tijekom adolescencije povećalo rizik od dijagnoze i to za 40 do 50%. Studija traje od 2004. godine, uključivala je 2075 pacijenta s multiplom sklerozom, zajedno s 3164 volontera bez ove bolesti.

Premalo spavanja štetno je dakle za organizam, a s obzirom na navike tinejdžera koji sve kasnije liježu u krevet, ovo bi mogao postati javnozdravstveni problem.

tinejdžeri i nedovoljno sna tinejdžeri ne spavaju dovoljno nedovoljno sna uzrokuje multipla sklerozu multipla skleroza

Još vijesti