U teretani

Odlazak u teretanu, za nekoga tko još nije nikad išao, može biti malo stresno iskustvo. Možeš se osjećati kao da tamo ne pripadaš, kao da te svi osuđuju ili se bojati da ćeš se osramotiti. Nisi jedina koja se tako osjeća.

Krenuti u teretanu je dobra odluka i ne bi trebala od nje odustati zbog nekog ovakvog straha ili jer se ne osjećaš dovoljno samopouzdano. Kada jednom kreneš, bit će ti drago što si krenula. Zvuči jednostavno, ali znamo zapravo nije. Za nekoga tko nikada nije išao u teretanu, ovo može biti malo zastrašujuće. Koji god strah da imaš i koji te zadržava od toga da kreneš, vjerojatno nije realan. Svako je novo iskustvo malo strašno jer ne znaš što te očekuje. Tako je i s teretanom. Da ipak ne bi odustala od ideje i da stvarno kreneš ići u teretanu, donosimo ti 7 savjeta koje svatko može primijeniti, a zbog kojih ćeš se osjećati tamo samopouzdanije i manje će te biti strah.

1.Odi s frendicom koja je već bila
Nemoj ići sama. Osjećat ćeš se sigurnije kada si u društvu nekoga, a pogotovo ako je to netko tko je već dobro upoznat s teretanom. Znat će kako se koriste sprave, kako se ispravno rade vježbe, kako teretana funkcionira – što ti zapravo može jako puno pomoći. Ako i nemaš nekoga tko inače ide u teretanu, odi s frendicom kojoj je isto prvi put. Imat ćeš nekoga sa sobom, to je bitno. Odmah se osjećamo samopouzdanije kada imamo poznatu osobu kraj sebe.

2.Razmisli o osobnom treneru
Dodatan trošak, ali možda je za početak opravdan. Bitno je koristiti sprave pravilno i raditi vježbe pravilno jer se inače možeš ozlijediti. Da bi se i osjećala manje kao vanzemaljac, možeš imati kraj sebe stručnu osobu. Osobni ti trener može pomoći u toliko toga i odgovoriti na sva pitanja koja imaš. Usmjerit će te kako postići cilj koji si si zacrtala, a i nećeš biti sama. Osjećat ćeš se manje glupo.

Plank Najbolje doba dana za vježbanje ako želiš izgubiti kilograme – jutro, popodne ili večer?

3.Stavi slušalice
Prebaci se u neki svoj svijet. To ćeš najlakše napraviti tako da isključiš ostatak svijeta, ili u prijevodu: da staviš slušalice. Složi si svoju „gym playlistu“, stavi sluške i kreni. Dobra playlista te može i motivirati i dati ti samopouzdanja. Osjećat ćeš se bolje jer ćeš se ovako fokusirati na sebe, a ne ljude oko sebe.

4.Idi u vrijeme kada nema puno ljudi
Teretane imaju dugo radno vrijeme, a neke rade i cijelu noć i cijeli dan. Na Googlu možeš vidjeti kada u tvojoj teretani ima najviše, a kada najmanje ljudi. Samo ju upiši u Google i izbacit će ti taj podatak. Obično kasnije popodne bude prava gužva pa biraj ili rano ujutro ili kasno navečer – tada će biti najmanje ljudi.

5.Prije nego ideš, pogledaj videe kako se koja sprava koristi
Ako se bojiš da ćeš se osramotiti, pogledaj na YouTubeu ili TikToku kako se koja sprava koristi. Odmah ćeš tamo biti malo samopouzdanija nego kada dolaziš, a nemaš nikakvog pojma o ničemu. Informirati se prije dolaska negdje može pomoći da se osjećamo manje tjeskobno i zabrinuto.

6.Napravi prije plan i isplaniraj koje ćeš vježbe raditi
Isplaniraj svoj dan u teretani. Tako ćeš točno znati što sve radiš i nećeš se osjećati izgubljeno. Za početak je najbolje zatražiti pomoć od nekoga nego raditi stvari na svoju ruku. Ukoliko nisi za osobnog trenera, možeš pronaći i razne planove vježbi na internetu. Spremi si neku koja ti se sviđa na mob i kada dođeš u teretanu, ako i zaboraviš što si sve planirala raditi, tu ti je pri ruci i možeš pogledati. Osjećat ćeš se bolje kada imaš plan.

Slika nije pronađena Koliko trbušnjaka trebaš napraviti dnevno da bi se počeli vidjeti rezultati?

7.Obuci nešto u čemu se osjećaš udobno
Nemoj nositi odjeću s ciljem da izgledaš slatko i fensi. Treba ti budu udobno i ugodno. Inače ćeš se bojati pomaknuti da ti nešto ne ispadne ili da ti se outfit ne uništi. Bolje da izgledaš obično, ali da ti je ugodno, nego da izgledaš fensi, ali uštogljeno. Sportske tajice ili biciklističke kratke hlačice i majica kratkih rukava mogu biti dobar izbor za početak.

Teretana prvi odlazak u teretanu Vježbanje osjećati se samopouzdano strah od teretane strah da ćeš se osramotiti

Još vijesti