Jutarnji zadah

Svi u nekom trenutku u životu možemo imati neugodan zadah, a najintenzivnije ga možemo osjetiti nakon buđenja.

Možda ste i sami primjetili da vam nekako čudno vonja iz usta, a nije vam jasno zašto se to događa. Vaša oralna higijena nije pod upitnikom, dapače – redovito perete zube pa se pitate odakle taj neugodan miris.

Možda je vrijeme da malo porazmislite i provjerite svoje zdravstveno stanje, jer ako zadah ima određeni miris, možda imate neke druge, totalno neočekivane zdravstvene probleme, kako navodi portal Everyday Health

1. Zadah smrdi na voće ili aceton

Možda imate dijabetes. Kada razina šećera u krvi nije stabilna, oslabljeno tijelo nije u stanju boriti se protiv bakterija koje mogu uzrokovati infekcije, a koje pak oštećuju desni. Te iste infekcije uzrokuju neobičan zadah.

2. Zadah smrdi na ribu

Ako iz vaših usta zaudara na ribu, možda imate problema s bubrezima. Bubrezi su odgovorni za izlučivanjem otrovnih tvari iz organizma. No, kad oni zakažu i kad više nisu u stanju filtrirati sve ono loše, opasni toksini i otpad koji nije izbačen iz tijela, polako se nakuplja i uzrokuje zadah koji je sličan smradu pokvarene ribe.

3. Svako jutro vam iz usta smrdi kao raspadnuto truplo

Jutarnji zadah može se činiti normalnim nakon prospavane noći. Kako se proizvodnja sline smanjuje tijekom spavanja, to je ujedno prilika bakterijama da se tijekom noći množe i rastu. No, usporeno stvaranje sline može biti uzrokovano dugotrajnim ostavljanjem usta otvorenima. Osobe s poremećajima spavanja kao što su apneja ili hrkanje, mogu imati problema s disanjem na nos i vjerojatno je da će disati na usta, što je uzrok nesnosnog zadaha svako jutro kad se probudite.

4. Zadah smrdi na kiselinu

Ako već dulje vrijeme primjećujete loš zadah, možda imate refluks kiseline ili gerb. Ako ne probavljate hranu onako kako treba, to vašem dahu može dati kiselkasti miris i donijeti komadiće hrane ili želučane tekućine u vaša usta. Ne zaboravimo da želučana kiselina može oštetiti usnu šupljinu, a takva pojava ujedno je plodno tlo za razvoj bakterija.

m

5. Zadah smrdi na slatko ili na plijesanj

Možda vaša jetra ne radi dobro. No kad jetra ne radi dobro, onda možete provjeriti i svoje bjeloočnice-imaju li neuobičajeno žutu nijansu i je li vam možda koža žuta. 

što zadah govori o zdravlju loš zadah vonj iz usta smrad iz usta i zdravstveni problemi

Još vijesti