Intimno područje

Prištići se mogu pojaviti svuda na tijelu pa čak i na tvom intimnom području. To nije nešto čega bi te trebalo biti sram jer nisi jedina cura kojoj se događa. Postoji nekoliko glavnih razloga zašto se pojavljuju nekada baš tu.

Skroz je normalno da ti se nekada pojave prištići tamo dolje. Uzroci mogu biti različiti, od toga da se puno znojiš i ne promijeniš odmah odjeću sa sebe do toga da ne paziš prilikom brijanja intimnog područja. Ne trebaš paničariti ako ponekad vidiš da ti se pojavi prištić. Ovaj dio tijela je zapravo kao bilo koji drugi i jednostavno može doći do pojave prištića zbog znoja ili uraslih dlačica. Problem je ako ti se javljaju prištići koji su bolni i pogotovo ako ti se pojavljuju nakon intimnog odnosa.

Najčešći razlozi zbog kojih se prištići ovdje pojavljuju

1.Znoj i uska odjeća od umjetnih materijala
Kombinacija znojenja i uske odjeće može biti savršena prilika za prištiće. Ako si netko tko redovito vježba i ako radiš vježbe u kojima ti se bedra stalno diraju, to može utjecati da se ovaj dio tijela više znoji. Uz to, uska odjeća od umjetnih materijala koji ne dišu dobro može također utjecati na pojavu prištića. Ovo se odnosi i na donje rublje!

Akne na leđima Zaboravi na sram zbog akni i prištića na leđima – 7 savjeta uz koje ćeš ih se riješiti zauvijek

2.Proizvod koji koristiš za tuširanje
Neki imaju osjetljiviju kožu i pojavu prištića mogu uzrokovati i proizvodi za tuširanje. Pogotovo ako koristiš neki koji u sebi sadrži puno parfema. Gelovi za tuširanje koji imaju parfeme mogu poremetiti pH vrijednost tvog intimnog područja i „naljutiti“ kožu. Taj dio tijela je najbolje prati toplom vodom i ako već koristiš neki sapun ili gel, on mora biti izuzetno nježan.

3.Hormoni
Nekada krivac za prištiće može biti i disbalans hormona u tvom organizmu. Ako si sve drugo probala, a oni ne prolaze, ovo može biti razlog. Kako bi ih se mogla riješiti, u ovom slučaju ćeš ipak morati posjetiti ginekologa. U nekim je situacija ipak pametnije prepustiti u ruke stručnjaka da srede situaciju.

Kako se riješiti prištića na intimnom području

1.Održavaj ovaj dio tijela suhim
Kada se uznojiš, pobrini se da što prije promijeniš odjeću, kao i da opereš i dobro posušiš ovaj dio tijela prije nego se obučeš. Ako ideš na bazen ili provodiš ljeti puno vremena u badiću, budi na suncu da mu daš priliku da se što prije osuši – ili se presvuci u suhi.

2.Budi oprezna kod brijanja
Nemoj se žuriti ili se brijati bez korištenja pjene za brijanje ili nekog drugog proizvoda. Za cure koje imaju problema s prištićima na intimnom području, a koji se pojavljuju uvijek nakon brijanja, najbolji je savjet da prije brijanja naprave piling kože i tek onda uzimaju britvicu u ruku. I naravno, redovito mijenjanje britvice. Ne možeš mjesecima koristiti istu.

3.Kreme koje sadrže benzoyl peroxide
Kreme koje imaju 5% ili manje sastojka nazvanog benzoyl peroxide mogu pomoći da ti se smiri područje ako imaš na njemu prištiće. Samo pazi da ovu, ili bilo koju drugu kremu, ne stavljaš na direktno intimno podruje, već samo kožu okolo.

Menstrualni ulošci Greške koje radimo kada imamo mengu: Nemoj ovih 8 ponoviti i sljedeći put kad ti dođe

4.Stavljaj tople obloge
Ako su ti se već pojavili prištići, nemoj ni slučajno na ovo područje stavljati preparate koje stavljaš na lice. Bezveze ćeš ih potrošiti jer ćeš dobar dio obrisati kada staviš odjeću. Najbolje bi bilo da staviš topli oblog da se što prije smire i odu.

5.Istiskivanje prištića nije garancija da će oni prije otići
Jednako kako nije pametno istiskivati prištiće na licu, nije ni na ovom dijelu tijela. Neće ti zbog toga puno prije otići, samo je moguće da će ti se sve upaliti, inficirati i da će trebati još dulje da prođe.

6.Počni nositi na neko vrijeme pamučno donje rublje
Razlog za pojavu prištića može biti i materijal tvog donjeg rublja. Najbolje je nositi pamučno jer će ispod njega koža najbolje disati. Ono donje rublje koje je više zavodljivo i puno čipkica najčešće može biti i loše za tvoju kožu. Promijeni na neko vrijeme donje rublje i vidi hoće li se situacija smiriti.

cure intimno područje pristici tamo dolje kako se riješiti prištića

Još vijesti