Prehlada

Promjenjivo jesensko vrijeme s naglim zatopljenjima i zahlađenjima pogoduje širenju viroza i prehlada. Na kraju krajeva, vratili smo se u školske klupe, svim izvannastavnim aktivnostima i obvezama pa se i više krećemo među velikim skupinama ljudi.

Užurbaniji dnevni ritam i vremenske prilike mogu predstavljati izazov za naš imunitet. Pa kako da ove godine taj imunitet ne popusti i ne padne?

Donosimo vam par trikova za bildanje imuniteta kojim ćete prevenirati dosadne jesenske prehlade i viroze

1. Perite ruke

Pretpostavljamo da se sjećate svih onih kampanji o pranju i dezinfekciji ruku za vrijeme korone. E pa baš tog savjeta bi se trebali pridržavati. Perite svoje ruke, osobito nakon dodirivanja javnih površina. Izbjegavajte grickati nokte i generalno dodirivati lice, ako vam ruke nisu čiste. Kako njima sve dodirujemo, normalno je da na rukama imamo najviše bakterija. Možda ne bi bilo loše da imate pored sebe kakvo sredstvo za dezinfekciju ruku ili vlažne maramice, kada baš ne možete doći do kupaonice i umivaonika. 

2. Spavajte dovoljno

Krenula je škola i sve obveze, a vi se zasigurno puno puta uhvatite kako ostajete budni dulje nego što biste trebali. No nemojte si uskraćivati barem 8 sati normalnog sna. Spavanje je naime potrebno da se vaše tijelo oporavi. Kad ne spavate dovoljno, vaš imunološki sustav gubi snagu i ne može se boriti protiv infekcija

Spavanje Ne možete zaspati? Pokušajte s ovom tehnikom opuštanja i riješite se nesanice

3. Oblačite se slojevito

Prilagodite svoje odijevanje jesenskim uvjetima. Ponekad se u hladnim jesenskim jutrima ne oblačimo dovoljno toplo. Naivno mislimo kako ćemo pretrpjeti malo jutarnje hladnoće, jer će kasnije temperature opet biti ugodne. No ako hodate okolo polugoli na niskim temperaturama, činjenica je da biste mogli požaliti. Spas je u slojevitom odijevanju. Tako možete skidati sloj po sloj po potrebi ili pak vraćati te slojeve u slučaju da naglo zahladi.

4. Ne zaboravite tjelovježbu

Mnoga su znanstvena istraživanja to potvrdila kako vježbanjem jačamo imunitet. Puno vremena tijekom dana provedete u sjedećem položaju. Nakon sjedenja u školi i sjedenja doma tijekom pisanja zadaća i učenja, nagradite svoje tijelo barem kakvom šetnjom ili laganim joggiranjem.

Glad Žudite za slatkom, slanom ili nekom drugom hranom? Evo što vam tijelo poručuje i što vam stvarno fali

5. Ne zaboravite na hidrataciju organizma

Osim vode, birajte slobodno i biljne čajeve ili neke domaće cijeđene sokove (npr. limunadu). Dovoljnim unosom tekućine izbacit ćete toksine iz organizma. Na taj način vaše grlo održavate vlažnim pa tako ni ne dajete priliku bakterijama da se zadrže.

6. Ne zaboravite na prehranu

Uravnotežena i zdrava prehrana važna je tokom cijele godine, a posebno sada kada zrakom kolaju različite viroze. Neka vaša prehrana bude raznovrsna. Evo i par namirnica kojima ćete ojačati svoj imunološki sustav.

  • Bundeve – one su prva asocijacija na jesen, a u sebi imaju vitamine i minerale za bildanje imuniteta
  • Kupus – pun vitamina C i prirodnih prebiotika za dobre bakterije u crijevima, što je pak ključno za imunitet
  • Citrusno voće – limuni, kiviji, mandarine i sve što je kiselkasto, a što sadrži vitamin C
  • Gljive – u jesen su ih šume pune, a sadržavaju prijekopotreban vitamin D
  • Med – ima snažna antibakterijska svojstva
  • Kurkuma – snažno protuupalno sredstvo koje stimulira rad imunoloških stanica
  • Češnjak – još je učinkovitiji ako ga možete pojesti sirovog, nego da je termički obrađen.
  • Đumbir – bilo da je u čaju, bilo da je u hrani, ali đumbir je među top namirnica za prevenciju
  • Pileća juha – lijek iz bakine kuhinje za koji je i znanost potvrdila da je djelotvoran

prevencija jesenske prehlade viroze korona. bildanje imuniteta Jačanje imuniteta Povratak u školske klupe

Još vijesti