Glad

Znate ono kad samo odjednom osjetite potrebu za slatkom čokoladom ili imate neopisivu potrebu otvoriti vrećicu čipsa pa ako ga nema kod kuće, doslovce vam pada na pamet da krenete lizati običnu kuhinjsku sol.

Da, svi s vremena na vrijeme možemo osjetiti žudnju za određenom vrstom hrane, a takve žudnje imaju lošu reputaciju, jer najčešće podrazumijevaju želju za nečim što nije najzdravije. Ne znamo kako vi, ali mi baš nismo čuli da netko žudi za keljem ili špinatom, već više hamburgerom iz McDonaldsa ili kriškom pizze iz obližnje pekare.

No, što to zapravo znači? Ne događa se to tek tako, već vašem tijelu nešto nedostaje. Pogledajmo top nekoliko žudnji za hranom i otkrijmo što nam to tijelo želi reći.

1. Žudnja za slanim

Ako baš sad želite čips, krekere ili neke druge slane grickalice, očito ste dehidrirani. Trebali biste generalno piti više tekućine u toku dana. Natrij naime pomaže vašem tijelu zadržati tekućinu. Možda je samo do običnog PMS-a, jer prije mjesečnice, hormonalne fluktuacije često nas navode na to da žutimo za hranom bogatom soli i mastima. Ako hoćete neke zdravije alternative s visokim udjelom soli, posegnite npr. za orašastim plodovima, sjemenkama ili mahunarkama.

2. Žudnja za čokoladom

Čokolada je kombinacija masti i šećera, ali sadrži vitamine i minerale. Vaše tijelo možda traži magnezij, koji ima važu funkciju u izgradnji proteina i jakih kostiju. Magnezij također pomaže u održavanju zdravog i snažnog srca. Umjesto obične, možete posegnuti za tamnom čokoladom, koja ima i veći udio kakaa.

3. Žudnja za slatkim voćem ili voćnim sokom

Ako žudite za slatkim voćem ili slatkim voćnim sokovima, to može biti jedan od znakova da imate manjak antioksidansa i vitamina. Možda jednostavno imate pad šećera u krvi i žudite za slatkim. Ako pak često žudite za sokovima od agruma, poput limuna ili naranče, možda vam samo nedostaje vitamina C, jer se vaše tijelo bori protiv neke infekcije.

4. Žudnja za kiselim

Ako se često u potrazi za kiselim krastavcima ili drugim kiselim namirnicama, ovo je jedan od načina na koji vam tijelo govori da postoji neravnoteža u crijevima. To je uzrokovano nepravilnom prehranom, velikom konzumacijom hrane bogatom masnoćama ili ste u posljednje vrijeme pod intenzivnim stresom. Jedan od uzroka žudnje za slatkim može biti nedostatak želučane kiseline u želucu ili pokušaj jetre da se očisti i izbaci toksine iz tijela.

5. Žudnja za crvenim mesom ili mesom generalno

Ako žudite za crvenim mesom, to je signal da tijelu nedostaje željeza. Ako vam se pak stalno jede meso, tijelo signalizira nedostatak proteina. Imate li slabe i lomljive nokte, to vam je odmah jedan od prvih pokazatelja da baš proteina nema u vašem tijelu.

6. Žudnja za mlijekom

Ok, mlijeko je tekućina pa biste na prvu mogli zaključiti da vas samo muči žeđ. No, mlijeko sadrži vitamin A, vitamin B12, kalcij, magnezij i cink pa vam vrlo vjerojatno nečeg od ovdje navedenog nedostaje u organizmu.

7. Žudnja za sirom

Ako vam se jede sir, vrlo vjerojatno tijelu nedostaje esencijalnih masnih kiselina, poput omega-3. Jedite kvalitetan sir, uvedite u prehranu masnu ribu, cijela jaja ili avokado.

8. Žudnja za ugljikohidratima

Ako trebate ugljikohidrate, znači da vam samo nedostaje energije. Jeste li na dijeti? Energetska neravnoteža i nedostatak šećera u krvi može potaknuti žudnju za ugljikohidratima. Potrebu za dodatnim ugljikohidratima imamo u situacijama kad smo tjeskobni i pod stresom, jer unos ugljikohidrata je povezan s otpuštanjem serotonina, tzv. hormona sreće. 

9. Žudnja za masnim

Ako vas privlači masna pizza, masni krumpirići ili bilo što drugo što se pržilo u ulju, vašem tijelu logično nedostaje masnoće. No vama treba zdrava masnoća. Možda vam u tijelu nedostaje i kalcija, ali pokušajte unijeti u organizam nešto zdravije, poput npr. pečenih pilećih prsa.

10. Neuobičajene žudnje

Ako imate želju za stvarima poput gline, krede ili zemlje, možda imate tzv. Pika poremećaj i najjednostavnije bismo ga mogli opisati kao želju za „jedenjem nejestivog“. Možda vam nedostaje u krvi željeza, cinka ili nekih drugih minerala. No svakako bi bilo dobro da se o svemu konzultirate s liječnikom.

 

žudnja za hranom žudnja za slatkim žudnja za kiselim zašto mi se jede stalno

Još vijesti