Menstrualni kalendar

Duljina menstrualnog ciklusa može varirati, isto kao i duljina trajanja mjesečnice. U prosjeku menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana, dok prosječno menstrualno krvarenje traje između četiri do šest dana.

Možda ste do sad bili negdje u ovim navedenim prosjecima. No, što ako vam je mjesečnica odjednom počela trajati kraće nego uobičajeno? Navikli ste da traje npr. 5 dana, a sada se odjednom skratila samo na 2.

Što bi mogao biti uzrok?

Stres

Ako traje dovoljno dugo da se smatra kroničnom problemom, može nas ugroziti na bezbroj načina. Prve ćemo promjene primijetiti na mjesečnici. Prekomjerni stres stvara obilje kortizola u našem tijelu, što može poremetiti rad drugih hormona. U tijelu nastaje hormonalna neravnoteža, što posljedično može dovesti i do kraćih mjesečnica.

Pubertet

Ako ste tek nedavno dobile prvu mjesečnicu i ako znate da bi ona trebala trajati minimalno tri dana, a vaša odjednom ne traje ni toliko, možda je glavni krivac svemu ovome pubertet. Naime, u pubertetu su hormoni „divlji“ i potrebno im je čak i po nekoliko godina da razviju svoj pravilan raspored. U međuvremenu, menstrualni ciklusi mogu biti neredoviti, a menstruacije dulje ili kraće.

Nagle promjene u težini

I gubitak i dobitak na težini mogu uzrokovati iznenadno kraće mjesečnice. Gubitak težine zbog restriktivnih dijeta, prekomjerna tjelovježba ili naglo debljanje mogu promijeniti vašu mjesečnicu i uzrokovati fluktuacije i u samom ciklusu.

Konzumacija određenih lijekova

Određeni lijekovi, poput kontracepcijskih pilula, mogu utjecati na razinu hormona i dovesti do kraćih menstruacija. Osim kontracepcijskih pilula, postoji još lijekova koji mogu utjecati na tijek mjesečnice, poput antidepresiva, steroida ili lijekova za štitnjaču.

Problemi sa štitnjačom

Štitnjača je tako maleni organ na vratu, a koji može napraviti velike probleme. Štitnjača je naime glavna žlijezda endokrinog sustava. Može raditi presporo, prebrzo ili čak i napadati tijelo, a problemi sa štitnjačom manifestiraju se i kroz probleme s menstruacijom i menstrualnim ciklusom.

Sindrom policističnih jajnika

Riječ je o hormonskoj neravnoteži koja sprječava jajnike da razvijaju i oslobađaju jajne ćeije. Sindrom pogađa oko 10% žena te zbog njega menstrualni ciklus može biti nepravilan, menstruacije kraće pa onda idući mjesec odjednom preobilne i prebolne.

Trudnoća

Ako ste imali nezaštićene spolne odnose, a u primijetili ste u posljednje vrijeme kratke menstruacije, možda je i trudnoća u pitanju. Naime, nekada žene imaju pojavu blagog krvarenja u trudnoći pa misle da se radi o kratkoj menstruaciji.

Sjedenje na plaži Dobile ste mjesečnicu, a idete na more ili bazene? Sve o kupanju za vrijeme onih dana u mjesecu

Zaključak

Postoji mnogo razloga zašto se mjesečnica skratila. Možda je riječ samo o nekom kratkoročnom stresu, koji ne zahtijeva medicinsku intervenciju. No, vi to ne znate. Ako ste zabrinuti da je u pitanju ipak nešto ozbiljnije od stresa, najsigurnije je ugovoriti termin kod ginekologa.

 

menstruacija zašto menstruacija traje kraće kad menstrualno krvarenje traje kraće menstruacija traje prekratko problemi sa štitnjačom stres hormonalni disbalans

Još vijesti