Sjedenje na plaži

Velikoj većini nas je poznata ova situacija: isplanirale ste savršeni godišnji odmor na moru ili odlazak u toplice, na bazene, jezera ili rijeku i onda vam je planove za bezbrižnu uživanciju pomrsila mjesečnica.

Svakako da mjesečnica može biti iritantna, ali s druge strane opet nema razloga da vam ona pokvari zabavu. Možete i dalje uživati u svim aktivnostima koje ste planirale za svoj godišnji, uključivši i plivanje, jer je ono zapravo korisno za vaše zdravlje.

Stoga donosimo par mitova koje treba pobiti i par korisnih informacija o plivanju i kupanju za vrijeme onih dana u mjesecu.

1. Nema mi spasa, sad mogu samo gledati izdaleka kako drugi uživaju

Zašto biste se ograničavale? Na tržištu se nude razne vrste tampona koje su praktične i sigurne za korištenje u vodi. Ne morate se bojati da će vam ispasti u vodi, samo ga ne zaboravite promijeniti nakon izlaska iz vode i to naravno u higijenskim uvjetima i s čistim rukama. Uz tampon, tu ne nude i menstrualne čašice. Možete obući i badić tamnije boje pa da se eventualno i dogodi kakva nezgoda, to neće biti toliko vidljivo. Isto tako, gledajte da presvučete odmah mokri kupaći kostim, kako biste izbjegle eventualni razvoj vaginalnih ili mokraćnih infekcija. Naime, onih dana u mjesecu smo malo više osjetljive, nego uobičajeno.

2. Nije sigurno plivati tijekom menstruacije

Možda ste čule kako će menstruacija prestati kada ste u vodi, zbog tlaka i pritiska. Tlak može usporiti protok krvi, ali vaša će mjesečnica i dalje trajati. Stvarno nema razloga za strah od plivanja dok imate menstruaciju, niti će to na bilo koji način škoditi vašem zdravlju. Neka su istraživanja pokazala da plivanje tijekom menstruacije zapravo može smanjiti vaše grčeve.

3. Nije higijenski

Možete plivati kad nosite mjesečnicu. Što mislite o svim onim vaterpolistkinjama, plivačicama i svim djevojkama i ženama koje se profesionalno bave vodenim sportovima? Kemikalije koje se koriste u bazenima služe za održavanje čistoće, uostalom što bi se moglo dogoditi dok vi nosite tampon ili menstrualnu čašicu i kako bi to moglo ugroziti ikoga drugog pored vas? Bez brige, niste nikog „kontaminirale“ ili ugrozile nečije zdravlje.

4. Mogli bi me napasti morski psi

Svi smo čuli za morske pse koji mogu nanjušiti kapljicu krvi kilometrima daleko. Istina je da krv privlači morske pse, ali menstrualna krv nije samo krv, već se također sastoji od sluzi i drugih izlučevina iz maternice. Ako se kupate na Jadranu, gdje nema morskih pasa – nema straha. Naravno, ako se kupate na mjestima i plažama poznatima po napadima morskih pasa, ulaskom u more na njihovom teritoriju izazivate sudbinu i sreću, s menstruacijom ili bez nje.

5. Na što točno moramo pripaziti?

Za vrijeme onih dana u mjesecu, moramo biti oprezne i ne kupati se u nekim hladnijim vodama, npr. planinskim rijekama ili jezerima. Hladna voda može i inače naštetiti ženskim spolnim organima, a za vrijeme mjesečnice smo posebno osjetljive. Isto tako, izbjegavajte upotrebu jaccuzzija, grijanih bazena i boravljenje u pretoploj vodi općenito, jer to izaziva vazilodilataciju, odnosno širenje krvnih žila u čitavom tijelu pa tako i u maternici, što može izazvati obilnija krvarenja.

Nadalje, gledajte da pijete dovoljno tekućine. I inače moramo biti hidratizirane, ali za vrijeme mjesečnice posebno. Stoga uvijek imate bočicu vode ili soka sa sobom.

 

 

menstruacija i kupanje odlazak na more i menstruacija smijem li se kupati za vrijeme menstruacije plivanje za vrijeme mjesečnice smijem li ići u vodu kad imam mjesečnicu

Još vijesti