Akne

Kao prvo, trebaš znati da postoji razlika između akne i prištića. Iako se oboje može pojaviti na istim mjestima i izgledati slično, nije isto. Ovog puta fokus stavljamo samo na akne.

Čini se kao najgora stvar na svijetu ako imaš problema s aknama i nikako ih se ne možeš riješiti. One itekako mogu utjecati na nečije samopouzdanje, pogotovo ako godine prolaze, a ne možeš ih se riješiti. Neće za sve funkcionirati isti način borbe s aknama jer se niti ne pojavljuju svima iz istog razloga. Kada saznaš što je uzrok tvojih akni, znat ćeš i kako ih se riješiti. S obzirom da je ovo problem s kojim se bore mnogi mladi, s godinama su se proširile razne laži o aknama. Dermatologica je otkrila koje su to stvari samo mitovi i zbog toga u njih ne bi trebala vjerovati.

Mit 1: Prehrana uzrokuje akne
O poveznici između prehrane i akni se dugo raspravljalo. U većini slučajeva, kod najvećeg broja ljudi, razlog zbog kojeg su se pojavile akne nema veze s prehranom. Postoji mali broj slučajeva gdje je to dvoje povezano, ali to je manjina. Klinička su istraživanja rekla da se akne ipak češće pojavljuju zbog problema s hormonima i zbog genetike. Prehrana može igrati ulogu, ali ne toliko veliku koliko misliš. Ulogu igra i tip kože koji imaš, oni koji imaju masniju kožu, imaju veće šanse imati problema s aknama.

Mit 2: Loša higijena i ne čišćenje lica uzrokuje akne
Ovo nije istina baš nikako. Loša higijena ili ne korištenje gela za umivanje neće biti razlog zašto su ti se pojavile akne. Dapače, korištenje previše proizvoda za njegu lice može pogoršati akne, dok nekorištenje neće napraviti ništa loše. Iako će redovito pranje kože pravim proizvodima pomoći, pogotovo proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu, neće nedostatak istoga biti razlog zašto su se pojavile.

Gelovi za umivanje za akne Gelovi za umivanje za one koji imaju problema s prištićima i aknama – recenzije kažu da su ovi najbolji

Mit 3: Akne se pojavljuju jer ti je koža previše masna pa bolje da ne koristiš nikakve kreme
Koža koja se previše masti također treba kreme za lice. Samo zato što je masna, ne znači da ti je koža hidratizirana. Ukoliko imaš masku kožu sklonu aknama preporučuje se da ne koristiš ulja za lice, ali krema je skroz okej. Pogotovo ako je neka koja sadrži sastojke poput salicilne kiseline, ceramide, cink…

Mit 4: SPF će začepiti pore i utjecati na pojavu akni
Ako imaš akne, to ne znači da trebaš prestati koristiti SPF. Kreme sa zaštitnim faktorom su obavezne, samo trebaš birati onu koja je najbolja za tvoj tip kože. Ne korištenje kreme s SPF faktorom zapravo može pogoršati tvoje akne. Iako je mala količina sunca dobra za kožu, tu je naglasak na MALA količina. Samo pri kupnji ovakve kreme moraš tražiti onu koja je bez ulja.

Slika nije pronađena Kakve veze imaju problem s aknama u teen godinama i uspjeh u životu? Velike - evo kako i zašto

Mit 5: Skuplji proizvodi će prije pomoći nego jeftini
Postoje brendovi koji su skuplji i čija kvaliteta stvarno i opravdava tu cijenu, ipak to nije uvijek slučaj. Viša cijena ne znači automatski da se radi o boljem proizvodu. Ne trebaš uopće potrošiti puno novaca na proizvode za njegu lica jer pomoći ti može i neki jeftini. Ono što je bitnije za gledati od cijene je sastav proizvoda. I imaj na umu, kako bi stvarno vidjela je li neki proizvod za tebe i hoće li napraviti razliku, nije dovoljno koristiti ga par dana, već nekih 28 do 32 dana i tek ćeš onda vidjeti njegov utjecaj. Ako imaš jako akne, onda se taj period i produžuje na 12 tjedana. Tek nakon tog vremena možeš vidjeti stvaran utjecaj proizvoda koji koristiš.

Mit 6: Šminka uzrokuje akne
Ili šminka pogoršava akne. Šminka sama po sebi neće uzrokovati akne. Ipak, ako imaš akne, trebala bi kod šminkanja paziti na neke stvari. Primjerice pazi da su ti ruke čiste kada se šminkaš i da redovito pereš svoje kistove i spužvice, nemoj stavljati previše šminke i najbolji puderi koje možeš koristiti su oni mineralni. Šminka može zapravo pomoći ljudima koji imaju akne jer će se osjećati bolje kada znaju da su prekrili problematično područje.

akne mitovi problematično lice nije istina pogrešne informacije zašto se pojavljuju akne

Još vijesti