Selfie u ogledalu

Uvijek govorimo o toksičnom odnosu s drugima, ali postoji i toksičan odnos sa samim sobom. Jednako kako trebaš izaći iz toksičnog odnosa s drugima, trebaš izaći i iz toksičnog odnosa sa samom sobom. Nije nemoguće.

Od svih odnosa i veza u životu, najbitniji je odnos koji imamo sami sa sobom. Kada si u dobrom odnosu sa sobom, sve će nekako ići bolje i drugi će ti odnositi biti zdraviji. Osobe koje ne vole provoditi vrijeme sa sobom i koje rješenje vlastitih problema pokušavaju pronaći u odnosima s drugima nikada neće riješiti te probleme. Kada si okej sama sa sobom i imaš sa sobom zdrav odnos, onda imaš i dobar temelj za druge odnose. Puno nas nije ni svjesno da je u toksičnom odnosu – sa samim sobom. Sve su ovo loše navike koje moraš promijeniti i kojima sebi štetiš i samu sebe sputavaš. Ako se pronalaziš u ovih 5 stvari, onda imaš toksičan odnos sama sa sobom.

1.Što god da napraviš – nisi zadovoljna jer si previše kritična prema sebi
Super je da imaš kriterije i da samu sebe motiviraš da budeš bolja, ali kada s ničim nisi zadovoljna i previše si kritična prema sebi onda si otišla u drugu krajnost koja nije dobra. Kada ne možeš zaboraviti svoje greške koje si napravila i stalno se podsjećaš na njih je također toksična navika. Moraš si nekada popustiti i biti sretna jer si nešto uspjela, a ne tražiti načine kako si to mogla bolje.

2.Pronalaziš opravdanja za svoje loše navike
Za sve loše navike imaš neko dobro opravdanje koje si daješ. Realno gledano, to opravdanje vjerojatno nije dobro. Često ljudi koji imaju loš odnos sami sa sobom misle da ni ne zaslužuju bolje i da zato niti ne trebaju pokušati biti bolji ili pokušati poboljšati svoj život. Nekada ovo može eskalirati i dovesti do puno većih problema.

Slika nije pronađena Kada se osjećaš grozno i samopouzdanje ti je na nuli: 7 savjeta koje svaka cura treba čuti

3.Žrtvuješ se stalno za druge
Sama sebi nisi na prvom mjestu, a trebala bi biti. Iako je lijepo da si spremna nekome učiniti uslugu ili se žrtvovati nekada za nekoga, to nije uvijek najbolje rješenje. Pogotovo ako to radiš često i za ljude koji nikada ne naprave ništa za tebe. Cijelo vrijeme zapravo pokušavaš druge učiniti sretnima, a što je s tobom? Zapostavljaš samu sebe zbog drugih.

4.Imaš nisko samopouzdanje
Ako ćeš sama sebe omalovažavati i govoriti si da nisi dovoljno dobra ili dovoljno lijepa, to će te odvesti na jako tamno mjesto. Puno mladih, kao i starijih, ima problema s niskim samopouzdanjem. Nije ga lako podignuti, treba rada, truda i vremena, ali nije ni nemoguće. Postoje načini kako sebe početi gledati u boljem svjetlu.

5.Treba ti tuđa potvrda da bi bila sretna i zadovoljna
Svima nam laskaju komplimenti i kada nam netko kaže nešto lijepo, osjećamo se samopouzdanije i bolje. No, to ne bi trebalo biti jedino kada ćeš se osjećati dobro. Ako se ne osjećaš lijepo ili sretno dok ti netko ne da kompliment i potvrdu za to, onda je to još jedan znak da si u toksičnom odnosu sama sa sobom i da moraš raditi na tome. Gradnja samopouzdanja nije laka, ali će ti osim ranije spomenutog, pomoći i s ovim problemom. Bitno je vjerovati u sebe i znati da si wow bez da ti to drugi moraju reći.

Zabrinuta djevojka Budi obzirna: 6 stvari koje nikada ne bi trebala reći nekome tko se bori s anksioznošću ili depresijom

mentalno zdravlje toksični odnos toksični odnos sa sobom znakovi ponašanja problematičan odnos loša prema sebi

Još vijesti