Zabrinutost

Možda vam se dogodilo da ste bile već pri kraju mjesečnice pa ste zaboravile na tampon. Možda ste umetnule drugi, bez da ste prethodno izvadile stari ili se jednostavno negdje polomila ili nestala uzica za izvlačenje.

Pa što učiniti ako tampona jednostavno nema? Budite bez brige, ne može se izgubiti ili nestati negdje u vašem tijelu, jer vaša rodnica je doslovce poput slijepe ulice. Na vrhu se nalazi cerviks, odnosno vrat maternice i nema šanse da tampon prođe preko njega.

Dakle, bez panike. Prvo dobro operite ruke, zatim čučnite i stavite prst u rodnicu. Vrlo vjerojatno ćete moći napipati tampon pa ga pokušajte izvaditi. Nemojte nikako koristiti neke oštre predmete, poput npr. pincete ili bilo čega drugog tupog i oštrog, kako ne biste oštetili zidove rodnice.

Ako niti to nije uspjelo nemojte da vam bude neugodno tražiti pomoć od liječnika. Ginekolozima to nije ništa neuobičajeno i susreli su se s takvim slučajevima prije vas, a zasigurno će i poslije vas. Nezgode se događaju. Ginekolozima je to doslovce par minuta posla. Dakle, bit će kao i kod svakog klasičnog ginekološkog pregleda, a liječnica ili liječnik će odmah moći uočiti tampon, nakon čega će ga ukloniti. Naravno, provjerit će vaginu kako bi se uvjerili da nema nikakvih znakova oštećenja ili infekcije.

Ginekolog Saznaj sve o prvom posjetu ginekologu: Kada otići i kako se pripremiti?

Zašto ne smijete ignorirati to da vam je tampon ostao u rodnici?

Ako ne možete same na siguran način otkloniti tampon iz rodnice i ako vas je sram otići liječniku, nemojte misliti da stranu tvar možete ostaviti u rodnici, jer se neće razgraditi ili nestati sama od sebe.

Ukoliko ne intervenirate, mogle biste primijetiti iscjedak vrlo čudne boje, poput žute, zelene ili smeđe. Taj bi iscjedak mogao biti i neugodnog mirisa. Kad je tampon predugo zaglavljen u rodnici, mogao bi se razviti vaginitis ili upala vagine.

No, to je još najmanje strašna stvar koja vam se može dogoditi. Zbog tampona ostavljenog u tijelu, možete dobiti vrućicu, osjetiti bolove u predjelu trbuha ili zdjelice, a posljedično razviti sindrom toksičnog šoka. Iako je riječ o rijetkoj komplikaciji, ona može biti po život opasna. Nastaje kao rezultat toksina koji proizvode bakterije. Toksični šok nastaje zbog tampona koji je u rodnici ostao predugo pa je postao idealno tlo za razvoj bakterija.

 

Korištenje tampona Nauči iz tuđeg iskustva: Zašto tamponi mogu biti opasni i što je to sindrom toksičnog šoka?

što kad tampon nestane tampon nestao u rodnici tampon nestao tampon zaglavljen kako izvaditi tampon ako je pukla uzica

Još vijesti