Sastav energetskih pića mogao bi te iznenaditi

Škola, zadaće, učenja i razne izvannastavne aktivnosti oduzimaju ti životnu energiju. Tako iscrpljena, često posežeš za energetskim pićima.

Ne možeš im odoljeti, jer su izvrsnog okusa, cjenovno su pristupačni, možeš ih kupiti gdjegod i ono što je najvažnije, nakon što ih ispiješ, osjećaš se opet kao zmaj. Nema više letargičnosti, umora niti iscrpljenosti. Kao da si dobila krila i imaš energije za sve nadolazeće aktivnosti.

Jesi li se ikad pitala što je to toliko čarobnog u energetskim pićima da te u momentima „podignu“?

Pa sastojci u toj šarenoj limenci koju si uzela s police dućana nisu baš bezazleni i energetska pića mogu biti itekako štetna. Kako su analizirali na portalu Kreni zdravo, prosječna limenka energetskog pića sadrži u sebi: vodu, saharozu, glukozu, glukozu, ugljični dioksid, taurin, regulatore kiselosti, kofein, arome i bojila.

Taurin

„Pa dobro, ništa strašno, u limenci su voda i šećer“, pomislila si na prvu. No, jesi li sigurna da znaš točno što je taurin? Riječ taurin dolazi od latinske riječi „taurus“, što znači bik, a zasigurno si čula frazu „jak kao bik“. Dakle, taurin je aminokiselina koja ubrzava rad kardiovaskularnog i mišićnog sustava. Koriste ga i bodybuilderi tijekom svojih treninga. Glavni problem taurina jest taj što može uzrokovati neravnotežu dušika u tijelu te se povezuje s povišenim krvnim tlakom, moždanim udarom i srčanim bolestima.

Kofein

Uz taurin, u energetskim pićima nalazi se svima dobro znani kofein, koji kao stimulans povećava budnost, fokusiranost i koordinaciju.

Kombinacija takvih suplemenata, koji imaju zadaću da te „podignu“, mogu dugoročno biti štetni za srce i zdravlje. Pogotovo mogu biti kobni za ljude koji boluju od srčanih mana, a kojih niti nisu svijesni.

Piti ili ne piti, pitanje je sad... 

Svakako moramo biti oprezni prilikom konzumacije energetskih pića. Najbolje bi bilo slijediti pravilo starih Grka i držati se onog: „U svemu umjereno“. Ako s vremena na vrijeme popiješ energetsko piće, ne bi se trebalo dogoditi ništa loše. No, nemoj pretjerivati. Osluhni svoje tijelo i ako osjećaš umor, rastereti se od nekih obveza, izbaci aktivnosti s rasporeda i jednostavno: naspavaj se. Zapamti, tvoje zdravlje je najvažnije.

 

 

energetska pića Taurin kofein Energija

Još vijesti