Blagdanska depresija

Blagdani bi trebali biti vrijeme sreće i veselja, darivanja i uživanja. No, nije to uvijek baš tako. Liječnici i stručnjaci za mentalno zdravlje već godinama pričaju o jednom modernom fenomenu, a to je pojava blagdanske depresije.

Pa zašto su za neke ljude blagdani tako teško i emocionalno iscrpljujuće vrijeme? Zašto je sve više onih koji se osjećaju potišteno i neraspoloženo?

Božićno vrijeme pred sve nas stavlja toliko izazova, svatko od nas unutar svojih obitelji ima neke zadatke, a sve kako bi se u konačnici stvorio idealan blagdanski ugođaj. Idealni blagdanski menu i božićni kolači, idealni božićni outfit, idealni pokloni ispod savršenog drvca: sve mora biti tip-top, kako bismo se time mogli pohvaliti na društvenim mrežama.

U ionako užurbani životni tempo koji imamo, u prosincu se moramo dodatno angažirati oko kupovine poklona, čišćenja, pečenja kolača, nabavki dekoracija, dekoriranja doma i slično. I dok nam sa društvenih mreža, televizije i reklama u izlozima trgovina iskaču prikazi, takozvanih idealnih Božića, možemo se suočiti s depresijom ukoliko je preveliki raskorak između naše realnosti i te idealne slike i iluzije sveopćeg obilja i sreće koje nam se nameću sa svih strana.

Blagdanska depresija može se javiti ako smo u besparici pa si ne možemo priuštiti sve ono što smo si zamislili ili ako pak ove blagdane iz nekog razloga ne možemo provesti s onima s kojima smo ih inače provodili.

Moguće da je blagdanska depresija povezana sa zimom. Naime kraći dani i manjak Sunčeve svjetlosti kod nekih uzrokuju tzv. zimski blues, a medicina ima i naziv za to: „sezonski afektivni poremećaj“:

Sad kad smo detektirali potencijalne uzroke, možemo i razmotriti prijedloge kako se nositi sa stresom i izbjeći depresivne epizode tijekom blagdana.

1. Smanjena očekivanja

Dakle, svi oni božićni filmovi u kojima su prikazane idealne božićne scene, jednostavno nisu realnost. Kao što ništa u životu nije savršeno, tako niti blagdani nisu savršeni. Popričaj sa ukućanima o tome, obećajte jedni drugima da ne ćete povisivati tonove, ako u tijeku blagdanskih priprema neke stvari pođu u krivu. Karikiramo, nije bitno da bor bude dekoriran kao onaj od Kylie Jenner (budimo realni, cura ima plaćene dekoratere), bitno je da se ti i tvoja obitelj zabavljate tijekom samog procesa kićenja. Nije poanta u perfekciji, poanta je u zajedništvu i bliskosti koju bismo trebali osjećati za blagdane.

2. Ograničavanje društvenih mreža

Nigdje toliko lažnih prikaza savršenih života, kao na društvenim mrežama. Često kad gledamo tuđe fotke i živote, uhvatimo sami sebe u zamci uspoređivanja. No, znaš li što se sve skriva iza nečije savršene blagdanske fotke? Ono što vidiš na Instagramu ili TikToku samo je najljepši dio nečijih blagdana, a ti zapravo ne možeš znati je li netko uistinu sretan sa time. Ograničavanje vremena provedenog na društvenim mrežama može smanjiti taj pritisak da budemo savršeni. Čarolija blagdana je u povezivanju i kvalitetno provedenom vremenu s našim ukućanima, a ne u savršenoj slici koju ćemo okinuti za Instagram. 

3. Pronalaženje radosti u malim stvarima i podsjećanje na prave vrijednosti blagdana

Budimo realni, ove godine vlada inflacija i sve je poskupjelo, što znači da će mnogi od nas imati malo skromniji Božić, u odnosu na one na kakve smo navikli. No, zar moramo biti toliko depresivni ako nismo dobili ili si ne možemo priuštiti neki skupi parfem ili drugu materijalnu vrijednost? Božić nije u materijalnom, nego u duhovnom. Ako ga provodimo u toplini blagdanskog doma, s ljudima koje volimo – znači da smo pravi sretnici, jer nemaju svi ljudi tu privilegiju. Ako nam financijska situacija ne dopušta rastrošnost, uvijek možemo biti kreativni i domišljati. Zašto da trošimo na skupe poklone, ako nešto možemo napraviti svojim rukama i razveseliti tu osobu do koje nam je stalo.

4. Prihvaćanje da blagdani svake godine ne mogu biti isti

Ako ovaj Božić iz nekog razloga ne ćeš provesti s osobom koja je inače bila tu za vrijeme blagdana, jednostavno moraš prihvatiti da se životne okolnosti protekom vremena mijenjaju i da ništa ne može biti zauvijek isto. Umjesto da tuguješ za Božićem kakav je bio prethodnih godina, pokušaj u predblagdanske pripreme uvesti neke nove običaje, koji će se možda protekom godina pretvoriti tradiciju i rituale.

5. Odmak od predblagdanske strke

Ok, svi pred blagdane osjećamo povećanu količinu stresa. No, barem na pola sata vremena u danu možemo izdvojiti za neku aktivnost koja smanjuje stres i vraća unutarnji mir. Neka to bude aktivnost u kojoj i inače uživaš, kako bi se regenerirala.

6. Blagdansko volontiranje i činjenje dobrih dijela

Blagdani su prilika za širenje dobrote. Volontiranje je vrijednost koja se ne može mjeriti materijalnim i zasigurno ćeš se osjećati bolje, ako iskoristiš priliku da nekome pomogneš, naravno, u granicama koje ti tvoje mogućnosti pružaju. Ako nema nikakve dobrotvorne organizacije u tvojoj blizini, možeš napraviti kakvo dobro djelo primjerice za svoju stariju susjedu koja živi sama ili za prijateljicu. Možda će to tebi biti sitnica, ali će nekome puno značiti.

7. Preuzmanje kontrole nad emocijama

Ne dopusti da blagdani budu nešto čega se groziš. Poduzmi korake koji će spriječiti depresiju koja ti se i inače javlja u ovo doba godine. Nauči na vrijeme prepoznati koji su to okidači zbog kojih se u tvom tijelu povećava razina stresa. Uz malo planiranja i nešto pozitivnog razmišljanja, moguće je pronaći mir i radost tijekom blagdana.

 

 

Božić 2022 kako izbjeći predblagdansku depresiju blagdanski stres blagdanska strka

Još vijesti