Skijanje

Nanošenje kreme sa SPF-om nekako više vezujemo uz ljetne mjesece. I naravno da ima smisla namazati se kremom za sunčanje primjerice u srpnju i kolovozu dok je sunce najsnažnije, ali to ne znači da sunčevog zračenja nema tijekom zimskih mjeseci.

Zapravo, to je jedna od najvećih zabluda kada je u pitanju zdravlje kože, da vam po zimi nije potreban zaštitni faktor.

Kozmetički brendovi prepoznali su taj problem pa je izbor krema s SPF-om velik, da ne govorimo kako mnogo toniranih hidratantnih krema ima barem SPF 15.

Evo zašto bismo trebale koristiti kremu sa SPF-om čak i tijekom zime.

1. UV zrake prodiru kroz oblake

Bez obzira koliko zimski oblaci izgledaju gusto, kroz njih sunčeve zrake svejedno prodiru. Kako i kroz oblake, UV zrake prodiru i u dublje slojeve kože, što može rezultirati preuranjenim starenjem kože, kao i povećanim rizikom od razvoja raka kože.

2. Krema za sunčanje ujedno je i antiage prevencija

Ok, u svojim tinejdžerskim godinama zasigurno ne razmišljamo o nastanku bora. No svejedno, važno je kožu njegovati u mladim danima, kako kroz kojih 10-ak godina ne bismo zažalile kad na licu zamijetimo pojavu bora i linija koje nikada prije nismo imale. Hladno zimsko vrijeme i vjetar isuše kožu, a stavljanjem kreme sa SPF-om kao da nanosimo zaštitnu barijeru kojom je blistava koža zagarantirana. Hidratizirana koža je najljepša koža.

3. UV zrake se posebno reflektiraju na snijegu

Ako se tek spremate na skijanje ili ste već na nekoj od skijaških destinacija, posebno tada krema sa SPF-om mora biti dio vaše kozmetičke torbice. Naime, na višoj nadmorskoj visini veća je izloženost štetnim UV zrakama. Snijeg osim toga reflektira i pojačava sunčevu svjetlost, čineći našu kožu osjetljivijima na opekline. Eto, na skijanju možete pocrveniti skoro kao i na plaži.

4. Zbog unutarnje rasvjete također smo izloženi UV zrakama

Rekli bi neki da ionako malo vremena u zimskim mjesecima provode na otvorenom pa da nema smisla nanositi kremu sa SPF-om. Činjenica je da u zatvorenim prostorijama palimo rasvjetu već od 16, ponekad i ranije, ako je dan oblačan. No, plava, infracrvena i ambijentalna svjetla također odašilju UV zrake. Mnoge studije i istraživanja pokazuju da svjetlost s računala, TV-a i zaslona mobitela mogu oštetiti našu kožu.

5. U zimi smo bliže Suncu

Iako je sjeverna hemisfera u zimi udaljenija od Sunca, to ne znači smanjeno UV-zračenje. Zemlja kruži oko Sunca eliptičnom putanjom, što znači da postoji jedna točka na njezinom putu kada je najbliža Suncu i jedna točka na kojoj je najudaljenija od njega. Zemljina putanja je takva da smo od Sunca najudaljeniji tijekom srpnja, a Suncu smo najbliži upravo u siječnju. Što smo pak bliže Suncu, to je veća vjerojatnost UV zračenja.

 

SPF tijekom zime krema za sunčanje po zimi krema za sunčanje na skijanju zaštita kože na skijanju

Još vijesti