maturalna večer

Napokon je došlo ono što ste čekali cijelo ovo vrijeme: završetak srednje škole.

Možda vam je bilo super u prethodne tri ili četiri godine i možda ste imali dobru ekipu, ali ne ćemo se lagati, svi se uvijek vesele završetku jednog životnog poglavlja koji označava veliku prekretnicu u vašem životu. Nakon što prođu norijada i maturalna večer, više ne ćete biti dijete ni školarac, već ulazite u svijet odraslih.

Što to znači za vas? Što će se sve promijeniti sada kada više ne ćete biti srednjoškolac?

 

1. Doživjet ćete puno promjena odjednom

Na neki način, završetkom srednje iza sebe ostavljate svoje djetinjstvo. Nema više čekanja velikih i malih odmora, dugih ljetnih ili zimskih praznika niti planiranja izleta sa svojim razredom. Bilo da ste odlučili upisati fakultet, bilo da ste odlučili izaći na tržište rada – stvari se za svakog od vas jako mijenjaju i puno toga neće biti isto. Nema više one ustaljene rutine na koju ste navikli 12 godina svog života, „škola – dom – učenje – odmor“ i tako ispočetka.

2. Imat ćete više odgovornosti

Velika većina vas završetkom srednje ima i navršenih 18 godina života, što znači da ste punoljetni i da ste odrasle osobe. Kao takvi, odgovorni ste za svoje postupke. Bilo da se radi o pronalaženju posla, upisivanju fakulteta, preseljenju u drugo mjesto zbog posla ili studija ili planiranju budžeta, od vas se očekuje da imate stvari pod kontrolom.

3. Morat ćete preuzeti na svoja leđa neke zadatke koje do sad niste nikad radili

Ako vam je do sad bio problem nazvati zubaricu i zakazati termin, ako je umjesto vas doktora uvijek zvala mama i ako vam još uvijek nije jasno kako upaliti perilicu suđa ili ispeći jaja, to su sve stvari koje se ulaskom u svijet odraslih očekuju i podrazumijevaju da ih znate raditi. Sve su to one male sitnice koje su roditelji radili za vas i o kojima niste niti razmišljali dok ste bili dijete, jer se podrazumijevalo da će ih netko drugi riješiti.

4. Imat ćete više slobode

To što ste odrasliji, znači da ćete imati i više slobode u planiranju svojih aktivnosti, rasporeda i životnih prioriteta. Roditelji vam mogu dati savjet, ali vam ne mogu ništa nametnuti, pogotovo ako se od njih odselite kilometrima daleko u neki drugi grad. No sloboda može biti dvostruki mač i veliki problem za one koji još nisu shvatili da sloboda za sobom povlači i odgovornosti. Da, imate slobodu i možete tulumariti na faksu svaki dan u tjednu, bez da vam roditelji kvocaju (jer ni ne znaju što radite), no tako ćete pasti na ispitima i produljiti godinu studiranja.

5. Počet ćete drugačije razmišljati o novcu

Velika većina nas tijekom srednje škole živi o roditeljskom budžetu i puno puta nemamo niti dovoljan osjećaj poštovanja prema njihovom – teško zarađenom novcu. No, izlaskom iz srednje škole, prvi ćete se puta susresti s mogućnošću posla i zarade. Bilo da se negdje zaposlite, bilo da ste dovoljno hrabri i da ste pokrenuli neki vlastiti posao ili bilo da ste student koji obavlja povremene studentske poslove, ali po prvi puta u životu vaše će financije biti prepuštene u vaše ruke. Počet ćete razmišljati gdje i kako zaraditi, što si možete ili ne možete kupiti i definitivno ćete steći više poštovanja prema roditeljima kad shvatite koliko je sve u životu skupo i teško za priuštiti.

6. Otkrit ćete puno toga novog o sebi, možda čak i „procvasti“

Ako ste u srednjoj imali problema s anksioznošću ili ako ste bili društveni izopćenik, odlaskom iz nje puno bi se toga moglo promijeniti na bolje. U srednjoj ste naime zaglavljeni s istim ljudima ili ste se na neki način bili prisiljeni uklapati u određene grupe ili stereotipe. Ono što velikoj većini ljudi sviđa što nakon srednje imaju više prostora za disanje i što mogu njegovati svoju individualnost. U stvarnom svijetu odraslih nikog ne zanima jeste li bili kraljica srednje ili dežurni školski čudak. Nakon srednje imate priliku otkriti puno toga novog o sebi, eksperimentirati bez osude prijatelja i neprijatelja iz srednje i okušati se u nečem novom, jer ne ćete biti sputani istom okolinom.

7. Malo po malo ćete sazrjeti

Završetak srednje škole period je jedne od najintenzivnijih životnih promjena. Ova djevojka koja se sprema za norijadu i maturalnu večer bit će samo dijete u usporedbi sa djevojkom koja će se kroz kratko vrijeme spremati na posao ili na fakultet. Promjene nekad stvarno dolaze preko noći, one nekad mogu biti bolne i neugodne. No, sve je to dio životnog iskustva zbog kojeg ćete shvatiti kako ste u kratkom vremenu puno odrasli, sazrjeli i zbog kojih ćete do neba biti ponosni na sebe.

 

 

 

što nakon srednje promjene nakon srednje o kojima nitko ne govori život nakon srednje što me čeka nakon srednje što očekivati nakon srednje kako se život mijenja nakon srednje

Još vijesti