Millie Bobby Brown

Ako ste pravi ljubitelj knjiga, vjerojatno ste već doživjeli taj osjećaj, ali niste imali pojma da za njega postoji naziv.

Pročitali ste knjigu i ne možete prestati razmišljati o njoj? E pa očito je da patite od „book hangovera“ ili tzv. „knjiškog mamurluka“. Ok, možda nije to nikakav stručan izraz, ali je vrlo stvaran za sve one koji se, nakon što zgotove knjigu, osjećaju isprazno i kao da su doživjeli emotivni traumatični stres.

Knjiški mamurluk je naziv za onaj osjećaj kad čitatelj završi knjigu (obično beletristiku) pa ne može prestati razmišljati o fiktivnom svijetu. Priča je gotova, ali vama i dalje nedostaju likovi ili atmosfera romana. Ne možete razmišljati o novoj knjizi, jer još uvijek živite u svijetu stare knjige.

Evo koji su to sve još i drugi simptomi „knjiškog mamurluka“

  • Imate osjećaj kao da vam je slomljeno srce: vjerujete da ni jedna knjiga neće više biti tako dobra, kao ova koju ste upravo pročitali
  • Razmišljate o likovima. Razmišljate kako bi bilo da nešto jesu ili nisu napravili i poistovjećujete se sa njima, njihovom boli i sudbinom. Emotivno ste se uživjeli u knjigu i o njoj razmišljate danima.
  • Osjećate se isprazno, ali i ljuto na sve ne koji ne razumiju vašu bol.
  • Stvarni svijet vam se čini nepotpunim, jer trenutačno ste opijeni svijetom knjige. Imate osjećaj kao da se ne možete vratiti svom dosadnom životu.

Kako preboljeti mamurluk od knjige?

1. Uzmite novu knjigu

Klin se klinom izbija. Stoga, pokušajte pronaći neku drugu knjigu istog autora ili knjigu slične tematike kako biste odagnali misli od stare. Možda imate nekog pored sebe, tko dijeli vašu strast prema čitanju pa ga tražite preporuku za neki drugi dobar naslov. 

Mali princ i Dnevnik Anne Frank Knjige s popisa lektire koje NISU dosadne: Ovih 10 knjiga nemoj preskočiti jer bi te mogle iznenaditi

2. Preporučite tu dobru knjigu drugima

Ako je priča bila toliko dobra da je izazvala mamurluk, zašto je ne biste podijelili s prijateljima ili nekim drugim poznanicima koji također obožavaju čitati knjige. Bonus svega je što ćete nakon toga imati s kim razgovarati o pročitanoj knjizi. Ukoliko u svojoj okolini nemate ni jednog strastvenog čitača, možete se povezati s drugim osobama koje dijele strast za čitanjem preko bookstagrama, booktubea i kroz razne druge platforme, kako biste pronašli ljude koji su pročitali knjigu i kako biste mogli podijeliti svoje mišljenje s njima.

 

 

3. Pročitajte tuđe recenzije knjige

Ako se ne možete izravno povezati s ljudima koji su pročitali knjigu koja vam je izazvala mamurluk, možete vidjeti njihove recenzije. Vidjet ćete kako drugi ljudi percipiraju istu knjigu. Možda će vam nečija tuđa objašnjenja i pogledi, pomoći da se pomirite sa sudbinom koju su doživjeli omiljeni likovi u knjizi. 

Knjiga Emily Ratajkowski Čitat ćete ih radije nego lektiru: Top 10 knjiga kojima su poznate zvijezde autori, a neke su proglašene bestselerima

4. Pišite u svoj dnevnik čitanja

Pisanje dnevnika čitanja, može vam pomoći da prebolite knjigu. Kao i većina stvari u životu s kojima se pokušavamo nositi, vođenje dnevnika je alat koji možete koristiti da zabilježite svoje osjećaje i pomirite se s njima. Ako još niste isprobali, vođenje dnevnika čitanja također može biti dobar način za praćenje čitanja i bilježenje svega onog u knjizi što smatramo bitnim. 

5. Odmorite se od čitanja

Možda je ovo jedan od najpodcjenjenijih načina na prebolite mamurluk, ali ako se stvarno osjećate iscrpljeno, nemojte čitati nekoliko dana. Dajte si odmora. Upravo ste pročitali knjigu koja je u vama izazvala razne emocije pa odvojite malo vremena da ih obradite. Ispunite svoje slobodno vrijeme nekakvim drugim aktivnostima.

Čitanje ljubitelji čitanja ljubitelji knjiga knjiški mamurluk čitalački mamurluk ne može preboljeti knjigu poistovjetiti se s likovima

Još vijesti