Vanessa Nakate, Malala Yousafzai i Greta Thunberg

Možda radije skrolate besciljno po društvenim mrežama, pratite influencere, zvijezde i sve one smiješne objave vaših prijatelja, nego što biste nekad odvojili vrijeme i pogledali vijesti ili pročitali što se to događa u zemlji i svijetu.

Na prvu vam se možda one klasične vijesti čine toliko dosadnima i nešto što prate samo „boomeri“ i stari ljudi. Vrlo vjerojatno mislite zašto biste vi uopće pratili tamo što kaže neki političar ili zbog čega se negdje održava neki prosvjed ili štrajk.

No, je li baš dobro živjeti u takvoj dobrovoljnoj „izolaciji“ od informiranja o događanjima i problemima u svijetu? Dat ćemo vam dobre razloge zašto bi bilo dobro da svaki dan, odvojite barem nekoliko minuta kako biste se informirali o politici, ekonomiji, društvenim i socijalnim problemima ili događanjima u svijetu sporta i kulture, a sve to kroz vijesti koje nude televizijske mreže i informativni portali.

1. Ne ćete se osjećati neugodno ako se nađete u društvu koje „poteže“ takve teme

Možda ćete se naći u društvu odraslih, a možete se naći u društvu i svojih vršnjaka, koji su samo zainteresirani za teme za koje vi niste. Vjerujte da ćete se osjećati glupo, ako oni krenu raspravljati o nekim gorućim društvenim pitanjima o kojima vi nemate pojma. Dok oni imaju kritike, prijedloge i rješenja, vi ne znate uopće o kome i o čemu pričaju. Svakako to nije pohvalno za nekoga tko s 18 postaje punoljetan član društva i dobiva pravo glasa.

2. Obogatit ćete vaše znanje

Svakodnevnim čitanjem novina i gledanjem vijesti, upoznat ćete se s događanjima u zemlji i inozemstvu. Tako ćete malo po malo, stjecati neko opće znanje o raznim područjima. Možda vas posebno zaintrigiraju neke teme, o kojima ćete poželjeti i više istraživati po internetu. Proširit ćete svoja znanja i horizonte.

3. Razvit ćete kritičko mišljenje

Čitajući i gledajući vijesti, možete razviti vještine kritičkog mišljenja procjenom informacija, analizom argumenata i vaganjem dokaza. S vremenom ćete naučiti razlikovati činjenice od mišljenja i prepoznati nečiju pristranost. Možda će vas takve stvari i nagnati na neki građanski angažman i potaknuti da se aktivno uključite u svoju zajednicu, kako biste volontirali i podržali ciljeve koji vas zanimaju.

Greta Thunberg

4. Obogatit ćete svoj vokabular

Osim čitanjem knjiga, vokabular možemo obogatiti praćenjem vijesti. Vidjet ćete i sami kako nakon nekog vremena usvajate i koristite pojmove koje do sad nikad prije niste znali niti razumjeli. Obogaćivanje vokabulara je jedna od vještina koja će vam uvijek biti od koristi u životu. 

5. Postat ćete bolji govornik

Što više čitate novine i pratite vijesti, to više usvajate nove riječi i izraze, a postajete upućeniji i bolje razumijete ono što se događa u Hrvatskoj ili u svijetu. S time, dobivate i na samopouzdanju, jer kad jednom shvatite srž i problematiku događanja, vidjet će se vaša sigurnost u raspravama. Vaš jezik i način izražavanja postat će tečniji i izraženiji.

6. Koristit će vam u školi ili jednog dana na fakultetu

Na mnogim predmetima u školi ili kolegijima na fakultetu, podrazumijeva se da učenici ili studenti budu informirani o onome što se trenutno događa te da razumiju kontekst. Praćenje vijesti omogućit će vam puno puta da bolje razumijete i gradivo koje učite u školi. Također, vijesti mogu pružiti inspiraciju za istraživanje i pisanje eseja, projekata ili seminara. 

 

zašto moramo čitati vijesti ostati informirani zašto tinejdžeri moraju čitati vijesti zašto tinejdžeri moraju pratiti vijesti

Još vijesti