Pospremanje ormara

Pospremanje ormara uvijek odgađamo, ali ovaj put, krećemo u novu godinu s pospremljenim ormarom. Idealno je vrijeme za slagati ormar: taman je krenula nova godina i imamo vremena na bacanje. Plus je što su i popusti po dućanima pa stignemo i obnoviti malo ormar.

Krenemo uvijek entuzijastični u pospremanje i organizaciju ormara, mislimo kako ćemo izbaciti hrpu toga što nam ne treba i kako će nam ormar napokon izgledati top i u njemu biti samo stvari koje nosimo. Onda, na kraju pospremanja, shvatimo da smo izbacili samo par stvari i da i dalje u njemu čuvamo neke komade odjeće, jer nikad se ne zna. Nekada stvarno ima smisla neke komade sačuvati, ali u većini slučajeva nema. Kako znati kada to ima smisla, a kada ne? Pitaj se ovih 7 pitanja dok pospremaš ormar i ona će ti otkriti koje to sve komade trebaš izbaciti.

1.Mogu li to obući ili mi je premalo?
Odjeća koju čuvaš za kada skineš tih par kilograma koji ti smetaju, znaš na koju mislimo jer svi imamo takvu odjeću – e ta, ta ti ne treba. Imaš tu odjeću u ormaru, a ne možeš ju nositi. Ako ju baš ne želiš baciti, spremi na tavan, ali u ormaru ti ne treba.

2.Jesam li to nosila u zadnjih godinu dana?
U zadnjih godinu dana su prošla sva godišnja doba, nema izgovora za one komade koje nisi nosila. Ako je prošlo čak i više od godinu dana kada si ih zadnji put obukla – baj baj. Samo ti bezveze ta odjeća zauzima mjesto u ormaru, jer očito ju ne nosiš.

Najdominantnija boja u tvom ormaru govori puno o tebi Psihologija boja: Što omiljeni tonovi odjeće u tvojem ormaru govore o tebi?

3.Za svečanu odjeću: kupujem li uvijek novu svečanu odjeću kada dođe neka posebna prilika?
Svi čuvamo svečanu odjeću s izgovorom „nosit ću ju kada dođe neka posebna prilika“. I što se dogodi kada dođe ta posebna prilika? Odemo u dućan i kupimo novu svečanu odjeću. I tako sakupljamo u ormaru fensi krpice koje više nikada ne nosimo. Ako i ti za svaku posebnu priliku kupuješ nove haljine, onda ti stare ne trebaju. Proslijedi ih nekome, ne bacaj!

4.Uklapa li se taj komad u moj stil koji trenutno nosim?
Kako odrastamo tako nam se mijenja i stil odijevanja. Možda ti je prije godinu dana taj komad savršeno išao uz stil koji si furala, ali sada više ne. Ako se više ne uklapa u tvoj stil, teško da ćeš to nositi i samo ti radi gužvu u ormaru. Svu takvu odjeću možeš prenamijeniti i prebaciti ju na hrpu s odjećom za po doma.

Ormar Bez njih ne možeš: 18 modnih komada koje trebaš imati u ormaru kad navršiš 18 godina

5.Osjećam li se dobro i ugodno u tom komadu odjeće?
Ako te stišće, ne možeš normalno sjesti, ne osjećaš se ugodno u tom komadu – onda ti ni ne treba. Kada se ti ne osjećaš ugodno u nekoj odjeći, to će se vidjeti i nećeš izgledati toliko dobro i samopouzdano koliko bi izgledala u odjeći u kojoj se osjećaš top.

6.Je li strgano ili uništeno?
Čuvati odjeću koja ti je draga, ali je uništena i više se ne može nositi je navika koja nema smisla. Ukoliko se ne može popraviti ili sašiti, koja je poanta čuvanja? Baci u smeće! Ako se da sašiti, odnesi kod krojačice već sutra! Sve ono što ti se ne da nositi kod krojačice, vjerojatno ti ni nije toliko bitno i opet – možeš baciti.

7.Da sam sada u shoppingu, bi li to kupila?
Ovo je jako dobro pitanje! Zamisli da si sada u shoppingu i vidiš taj komad odjeće u dućanu na vješalici – bi li ga kupila ili zaobišla? To će ti otkriti trebaš li ga ostaviti ili ne.

Ormar odjeća pospremanje ormara što izbaciti iz ormara kako odlučiti pitanja pitati se dok pospremaš što ti ne treba

Još vijesti