prazan novčanik

Koliko se često žališ da nemaš novaca? Možda i ti radiš neku od ovih čestih greški koje su krivci za probleme s novcima. Na svu sreću, svaki je od njih moguće riješiti i popraviti si financijsku situaciju.

Većini ljudi nije bajna situacija u novčaniku. Stanje u svijetu i konstantna poskupljenja nikako ne pomažu, a koliko je sve poskupjelo si sigurno osjetila i ti na svom džeparcu ili budžetu s kojim raspolažeš. Sve je poskupjelo i nekada se čini nemoguće uštedjeti nešto novaca ili se počastiti s nečim što si jako želiš, a skuplje je. I tebi se čini kao da nemaš nikada novaca u novčaniku? Donosimo ti 7 najčešćih razloga zašto se možda nalaziš u takvoj situaciji i kako ju popraviti.

Maskica za mobitel i šminka Razmisli prije nego što ih kupiš – nepotrebne stvari na koje ne bi trebali trošiti novce

1.Ne slušaš ničije savjete
Mama i tata ti ne žele loše i sigurno su iskusniji s novcima nego ti. Ako ti nekada daju kakav financijski savjet, nije to zato da bi ti zabranili da kupiš nešto što želiš, već zato što misle da to nije pametno – i vrlo je vjerojatno da imaju pravo. Nekada nije loše poslušati njihovo savjete.

2.Ne pokušavaš zaraditi
Lako je uvijek žaliti se da nemaš novaca, a jesi li pokušala promijeniti to i zaraditi? Bilo da si učenik ili maturant, možeš zarađivati već i sada. Nećeš zaraditi bogatstvo, ali ćeš si popraviti situaciju. Ljetni posao je savršen način za poboljšati si stanje u novčaniku. Postoji puno toga što možeš raditi.

3.Posuđuješ novce prijateljima koji ti ne vrate baš uvijek
Lijepo od tebe da si tako dobra prijateljica i da si uvijek spremna pomoći ljudima oko sebe. To je jako plemenito od tebe, ali neki to mogu iskorištavati. Okej je posuditi onima za koje znaš da će ti vratiti, ali to je vrlo uski krug ljudi. Nemoj dijeliti svoj novac okolo. Nekad se ispričaj i reci da nemaš, pogotovo ako se radi o osobi kojoj si već posudila, a nije ti vratila.

4.Kupuješ bez razmišljanja
Kada vidiš nešto što ti se sviđa ti to i kupiš. Odmah. Bilo bi lijepo kada bi tako mogli, ali ako nikada nemaš novaca, onda vjerojatno nemaš dovoljno novaca da možeš tako živjeti. Nekada je bolje razmisliti dva puta treba li ti to stvarno ili biti strpljiva i pričekati sniženje. Možeš uvijek i istražiti postoji li druga, jeftinija, opcija – jer često postoji!

5.Ne pratiš svoje financije
Kada ne pratiš svoje financije, ne znaš na što trošiš i novci samo nestaju. Nije loše početi putem neke od aplikacija pratiti na što sve trošiš i koliko. Tako ćeš na kraju mjeseca vidjeti na što si sve potrošila i možda se osvijestiš kada shvatiš da primjerice trošiš previše na dostavu hrane ili na izlaske.

Studentica Hoćeš li biti uspješna u životu? Hoćeš - ako se pronalaziš u ovih 12 navika i osobina

6.Trošiš novce da bi impresionirala druge
Plaćaš runde u kafiću ili trošiš na novi iPhone iako ti tvoj mobitel radi sasvim dobro. Posljednjih se godina svi imaju potrebu dokazivati po tome koliko skupu odjeću nose ili koliko novi mobitel imaju. Što je glupost! Tvoja se vrijednost ne mjeri brojem markiranih stvari koje posjeduješ niti bi na taj način trebala impresionirati druge. Impresioniraj ih radije sa svojom osobnosti.

7.Ne štediš
Ne moraš uštedjeti 100 eura mjesečno, dovoljno je i da 5-10 eura spremiš sa strane ako uspiješ toliko uštedjeti. Koliko god možeš na kraju mjeseca staviti sa strane, stavi sa strane. Doći će trenutak kada će ti ti novci doći tako dobro.

novac nemaš nikad novaca financijski problemi Prazan novčanik problem s novcem kako imati više novaca greške zbog kojih nemaš novaca

Još vijesti