Slika nije pronađena

Kreneš učiti, na što se jedva nagovoriš, ali onda već za pola sata pažnja ti počne bježati na sve strane i zatvoriš knjigu. Poznato? Postoje male sitnice koje će ti pomoći motivirati se ako si netko tko ne može dugo učiti.

Nekada je okej da ne učiš dugo, ako ne moraš i nemaš puno toga za naučiti. Ipak, dođu situacije kada moraš sjesti i nekoliko sati štrebati. Nitko ne voli takve situacije, ali svima nam se dogode. Nisi jedina ako ti je teško motivirati se da nastaviš učiti, a ne da prekineš čim ti dosadi. Pogotovo kada učiš neko gradivo koje ti je dosadno. Postoje neki mali načini učenja koji će ti pomoći da ostaneš motivirana malo dulje i da ti koncentracije na padne u roku 15 minuta.

1.Umjesto da samo čitaš, čitaj na glas
Oni koji uče na način da čitaju gradivo koje trebaju znati, trebali bi čitati na glas. Učenje na glas je dobra tehnika koja ti može pomoći da lakše zapamtiš, ali i koja će te držati koncentriranijom. Čitaj polako i razgovjetno. Nemoj žuriti. Čitanje na glas uz kombinaciju čitanja s razumijevanjem je odlična tehnika za učenje.

2.Podvlači šarenim markerima
Da bi ti koncentracija bila što više tu, učini si materijale iz kojih učiš zanimljivijima. Gradivo ne možeš učiniti zanimljivijim, ali zato uzmi markere i šarene penkale i ukrasi bilježnicu ili skriptu iz koje učiš. Bit će bolje nego gledati u običan bijeli list papira s hrpom slova.

Pisanje bilješki Tajne dobre skripte: Ako ćeš pratiti ovih 9 koraka za izradu vlastite skripte, sigurno polažeš idući ispit!

3.Mijenjaj mjesto učenja svako toliko
Promijeni položaj ili mjesto učenja. Ako imaš opcije, iskoristi ih. Možeš malo učiti na podu, malo na radnom stoliću, malo na stolu u kuhinji ako nema nikoga ili malo na balkonu. Nemoj prestajati učiti, samo uzmi par minuta za preseliti sve i odmah nastavljaj dalje. Novo mjesto bi te moglo osvježiti.

4.Napravi si listu što sve trebaš naučiti taj dan i križaj kada nešto naučiš
Zadovoljavajuće je križati stvari s liste koje obaviš. Osjećat ćeš se motiviranijom kada vidiš da si već prošla dio gradiva. Napiši si prije učenja ciljeve i križaj ih kada si sigurna da si taj dio naučila.

5.Uzimaj si pauze, ali ne dulje od 15 minuta
Uzimati pauze je jako bitno. Jer ako ćeš samo učiti, učiti i učiti, koncentracija će ti drastično pasti i nećeš više moći dobro pamtiti. Tako zapravo bezveze trošiš vrijeme! Najbolji način za posložiti pauze je da učiš pola sata, uzmeš pauzu od 5 minuta, pa još pola sata učenja nakon čeka slijedi još jedna pauza od 5 minuta. Kada si gladna ili si se pokočila, uzmi pauzu od 15 minuta.

6.Uči s prijateljima tako da se međusobno ispitujete gradivo
Ovo je jedan stil učenja koje će ti održati koncentraciju. Bitno je samo da se dogovorite da ćete stvarno učiti, a ne se zezati. Međusobno se ispitujete pitanja, ako netko ne zna, pročitaj mu odgovor ili objasni svojim riječima ako si ti taj dio naučila, i tako ćete u tren oka naučiti gradivo.

7.Dok učiš, sastavljaj svoja pitanja za ponavljanje
Ako ćeš samo čitati gradivo, odlutat ćeš u mislima. Sastavljanje pitanja za ponavljanje je dobar način da se natjeraš da budeš koncentrirana i da radiš nešto što će ti biti od koristi. Kasnije ćeš uz ta pitanja puno lakše (i brže) moći ponavljati.

8.Daj mobitel mami na čuvanje
Društvene mreže su ti najveća opasnost. Mobitel je glavni izvor distrakcije tijekom učenja, zato ako znaš da se ne možeš kontrolirati, daj ga na čuvanje nekome iz obitelji. Kada neće biti kraj tebe, nećeš niti posezati za njim.

9.Nagradi se nakon svakog poglavlja ili cjeline
Nagrađivanje nakon naučenog dijela je dobar način kako se motivirati da nastaviš još učiti. Neka to budu neke male nagrade, poput kockice čokolade ili epizode omiljene serije. Kada odradiš neki veći dio, nagrada! I tako stalno.

Slika nije pronađena Ne možeš se nikako natjerati učiti? Ova cura ima taktiku kako se motivirati – i upali svaki put

učiti učenje motivacija koncentracija padanje koncentracije kako se fokusirati lakše učenje

Još vijesti