Studentica

Može se lako dogoditi da se zeznemo i upišemo krivu srednju ili faks. Krivu u smislu da to jednostavno nije za nas, bilo da se radi o strukovnom zanimanju koje je totalno nešto drugo nego što si ti zamislila ili si upisala nešto samo zato jer tamo ide i tvoja frendica.

Kada upišeš pogrešnu srednju školu to je malo veći problem jer većini roditelji neće dati da se prepisuje u neku drugu, a i to može biti dosta problematično. Puno je lakše promijeniti faks, ali i tu ima posla. Pogrešnu srednju najčešće učenici moraju pretrpjeti do završetka i onda se prebaciti u zanimanje koje ih zanima. Nije rijetka situacija da se upiše pogrešna škola ili faks! Mnogima se to dogodilo. Jesi li i ti jedna od njih? Nekada je u pitanju činjenica da si upisala krivu školu, ali nekada ti samo neće ići zato jer se trebaš još više potruditi. Neke su škole i fakulteti teži i zahtijevaju više rada i učenja. Što je slučaj kod tebe? Ako se pronalaziš u ovim znakovima, onda je sigurno, upisala si pogrešnu školu/faks.

1.Non stop dobivaš loše ocijene iako učiš više nego inače
Trudiš se, nije da se ne trudiš, ali tvoje ocjene nikako da odu gore. Nećemo se lagati, srednja i faks zahtijevaju puno posla i nekada ćeš morati možda učiti i više nego tvoje prijateljice. Ipak ako se trudiš i daješ stvarno sve od sebe, ali ocjene su ti konstantno niske, moguće je da si jednostavno upisala nešto što nije za tebe.

2.Ništa od svih predmeta/kolegija ti nije niti malo zanimljivo
Da, škola je dosadna, znaju to i ptice na grani, ali srednja i faks su nešto što odabireš s obzirom na to što želiš u životi i čime bi se htjela baviti. Zbog toga bi ti i neki predmeti trebali biti zanimljiviji, pogotovo ako si upisala nešto strukovno. Kada ti baš ništa nije zanimljivo, teže ti je i učiti i motivirati se.

3.Bježiš redovito s nastave
Ne dolaziš na predavanja ili bježiš s nastave, a razlog je taj da ti se jednostavno ne da biti tamo i nije te briga. Iako se nikome ne da biti na nastavi, ipak ju nekako preživimo jer znamo da moramo. Ovo je znak da tebe očigledno ne zanima ono što si upisala.

4.Non stop si pod stresom zbog škole i ponekad te i rasplače cijela situacija
Toliko si pod stresom da se znaš i rasplakati! Mala razina stresa je normalna, ali kada situacija postane takva da ti je mentalno zdravlje narušeno i osjećaš se užasno, nije dobro. Nije normalno biti pod ultra stresom zbog škole! Ako si pod stresom samo kada dođe vrijeme za ispitne rokove ili testove, to je normalno.

Slika nije pronađena Ne znaš koju srednju školu upisati? Postavi si ovih 5 pitanja kako bi odabrala najbolju za sebe

5.Pitaš se svako toliko zašto si to upisala
Ni samoj ti nekada nije jasno zašto si ti tu. Misliš da bi ti negdje drugdje bilo bolje jer čuješ priče drugih i postaje ti sve jasnije da si donesla krivu odluku kod upisa.

6.Svako jutro s grčem u želucu ideš na nastavu
Najradije bi bila bolesna da ne moraš ići. Svako jutro prije nego ideš na nastavu, nije ti dobro, imaš grč u želucu i stres kreće već tada. Jednostavno nisi sretna i osjećaš se užasno zbog škole.

7.Kad te netko pita zašto si to upisala – ne znaš što reći
Ne možeš reći da te zanima jer to nije istina, niti imaš neki drugi razlog koji bi mogla reći i objasniti zašto si tu gdje jesi. Jasno ti je da je to vjerojatno bila loša odluka ako ju ni sama ne možeš opravdati.

8.Stalno moraš na dodatne instrukcije
Ako želiš biti u toku sa svime, MORAŠ ići na dodatne instrukcije. Bez njih si izgubljena i ocjene ti padaju. Nije sramota ići na instrukcije i priznati da trebaš pomoć, ali ako ih stalno trebaš, to je znak da si možda odabrala nešto u čemu se ne snalaziš ni malo. Nisu svi za sve, ako ti primjerice nikako ne ide matematika, nema smisla upisati školu gdje je to u fokusu.

odabir srednje škole odabir fakulteta krivi odabir pogrešan odabir nije za tebe znakovi Škola Fakultet

Još vijesti