učenica razmišlja

Prva velika odluka u tvom obrazovanju je izbor srednje škole. Ova odluka može utjecati na puno toga. Zato je bitno da si postaviš prava pitanja i s obzirom na njih odabereš. Ovako su manje šanse da ćeš kasnije požaliti svoj izbor.

Odabrati koju srednju upisati nije baš lagana odluka, pogotovo ako još nisi sigurna čime se u životu želiš baviti. Ali nešto moraš izabrati. Oni koji već tako rano znaju što žele biti u životu su pravi sretnici, jer većina je ipak zbunjena. Ako si i ti u ovoj zbunjenoj ekipi, nemoj se stresirati, nisi jedina. Kako bi završila u srednjoj koja je najbolja za tebe, bitno je da si prije konačnog odabira postaviš ovih 5 glavnih pitanja. Ona će ti pomoći suziti izbor srednjih škola i usmjeriti te u najboljem pravcu za tebe. Najgore što možeš napraviti je izabrati školu jer će tamo ići tvoja najbolja prijateljica. To nije dobar razlog kojeg trebaš uzeti u obzir. Bolje je da ove stvari uzmeš u obzir.

1.Što je ono čime se nikako ne želiš baviti u životu?

Umjesto da odabereš odmah jednu, kreni s tim da si smanjiš izbor. Ima jako puno škola i zanimanja, a prvi kriterij koji će ti pomoći je da se pitaš što NE ŽELIŠ raditi u životu. Ovo je bolje pitanje od što želiš raditi, jer većina ne zna što želi, ali jako dobro zna što ne želi. Sigurno ima nekih zanimanja u kojima se ne možeš zamisliti – sve škole koje su povezane uz ta zanimanja možeš odmah prekrižiti. I već si napravila mali pomak.

2.Želiš li pisati državnu maturu i ići na fakultet?

Druga bitna stvar je koliko dugo želiš ići u školu. Oni kojima učenje baš i nije drago i jedva prolaze, bolje je da biraju strukovne škole nego gimnaziju. Nakon gimnazije, fakultet nije opcija, već se podrazumijeva da ćeš ići na njega, jer inače nemaš nikakvo zanimanje. Zato je i ovo jako dobro pitanje koje si možeš postaviti kako bi si olakšala odabir. Ako si spremna zagrijati stolac i učiti, pripremati se za maturu i upisati fakultet, znaš koje škole gledaš - gimnazije. Jer one će ti dati najbolju osnovu za rasturiti maturu. Pitanje je samo želiš li u školu još tri ili četiri godine ili najmanje sedam godina?

3.Koji ti predmet u školi sada ide najbolje, a koji najgore?

Iz čega imaš najbolje ocjene? Matematike? Stranih jezika? Kemije? Biologije? A iz čega najgore? Ovisno o tome kakvi ti predmeti idu u osnovnoj i gdje najviše blistaš, time se vodi kod odabira srednje. Upisati matematičku gimnaziju, a matematika ti ne ide, jednostavno nema smisla. Svi imaju jake i slabe strane. Pogledaj koje su tvoje. Zatim vidi kakvi predmeti prevladavaju u srednjim školama koje ti se sviđaju i to će ti pomoći kod odabira. Svaka škola ima naglasak na nečemu.

4.Što ti preporučuju roditelji?

Ne moraš njihovu preporuku uzeti kao zadnju riječ kod odabira, ali nije loše niti priupitati ih što ti preporučuju. Oni te dobro znaju, mogu imati korisne savjete. Isto tako, znaju koja zanimanja trenutno nisi baš dobra jer puno ljudi koji ih završe ne mogu pronaći posao ili imaju jako malu plaću. Uz to, znaju i koliko učiš i kakve imaš ocjene. Njihov savjet ti može pomoći. Ne moraš ga uzeti, ali barem razmisli o onome što ti kažu.

5.Je li ti bitno imati visoku plaću/brzo pronaći posao?

Nekima je ovo jako bitno i po tome će odabrati srednju. Možeš se lako raspitati u kojim je zanimanjima dobra plaća, a gdje loša, ali i pogledati liste najtraženijih zanimanja trenutno. Kada njih završiš, nakon srednje imaš siguran posao. Nekima je i to bitno, pogotovo ako dolaze iz obitelj koja je u teškoj financijskoj situaciji. Isto tako, zapitaj se želiš li ostati u Hrvatskoj ili otići raditi van. To ti također može pomoći pri izboru i usmjeriti te prema nekim školama.

Pogledajte još:

Najgori studiji u Hrvatskoj: Muka ih je studirati, a kada završiš imat ćeš nedovoljnu plaću

Ne možeš se nikako natjerati učiti? Ova cura ima taktiku kako se motivirati – i upali svaki put

Što kada te profesor ima na piku? Bilo da si na faksu ili u srednjoj – ovih 5 savjeta će pomoći

srednja škola izbor srednje upisi u srednju koju srednju odabrati

Još vijesti