Razgovor s roditeljima

Ljeto je stiglo, temperature rastu, a s njima i želja za bijegom na obalu s prijateljima. Zvuk valova, miris mora, sunčane plaže i večernje šetnje uz obalu - sve te čeka. Ali tu je jedna prepreka koja stoji između tebe i savršenog ljetnog odmora, tvoji roditelji.

Razumiješ njihove brige i želiš im pokazati da si dovoljno odgovorna za ovaj korak. Kako ih uvjeriti da te puste samu na more s prijateljima? Evo nekoliko savjeta kako se ponijeti u ovom delikatnom razgovoru i uvjeriti ih da si spremna za samostalnost, barem preko ljetnih praznika. Ponekad je potrebno malo upornosti i mnogo razumijevanja da bi se roditelji uvjerili u tvoju zrelost i odgovornost. 

via GIPHY

 
1. Pripremi se unaprijed
Roditelji cijene kada vide da si ozbiljna i odgovorna. Pripremi detaljan plan svog putovanja koji će obuhvatiti sve bitne informacije. Prikaži im tačno mjesto gdje ćeš boraviti, bilo da je to hotel, apartman ili kuća za odmor. Pronađi pouzdane informacije o smještaju i obećaj im da ćeš biti na pouzdanom mjestu. Također, napravi plan prijevoza, uključujući polaske i povratke autobusa ili vlakova, te kontakt brojeve prijatelja i njihovih roditelja. Ako im dokažeš da si razmišljala o svim aspektima putovanja, povećat ćeš šanse da ih uvjeriš.

2. Odaberi pravo vrijeme za razgovor
Pronađi trenutak kada su roditelji opušteni i spremni za razgovor. Izbjegavaj stresna razdoblja ili trenutke kada su zauzeti obavezama. Najbolje je započeti razgovor u trenucima kada vlada opuštena atmosfera, možda nakon večere ili tijekom vikenda kada svi imaju više slobodnog vremena. Počni razgovor pozitivno, izrazi koliko ti znači njihova podrška i kako cijeniš njihovo mišljenje.

via GIPHY


3. Pokaži odgovornost
Roditelji trebaju vidjeti da si odgovorna osoba koja može brinuti o sebi. Možeš spomenuti kako se brineš za svoje obaveze, školske zadatke i kućanske poslove. Naglasi kako redovito obavljaš svoje zadatke, držiš do rokova i pokazuješ zrelost u svakodnevnom životu. Spomeni i ranija putovanja ili izlete na kojima si pokazala odgovornost i pridržavala se dogovorenih pravila. Ako su roditelji već vidjeli tvoju zrelost u praksi, bit će im lakše povjerovati da ćeš biti odgovorna i na ovom putovanju.

4. Ponudi kompromise
Budi spremna na kompromis. Ako su roditelji zabrinuti zbog tvoje sigurnosti, ponudi im da ćeš se javljati redovito, primjerice svako jutro i večer. Možeš također predložiti kraće putovanje kako bi se i oni osjećali sigurnije. Možda bi im bilo lakše prihvatiti ideju ako putovanje traje samo nekoliko dana, umjesto cijelog tjedna. Također, predloži da jedan od roditelja vas može doći provjeriti tijekom boravka.

 

via GIPHY


5. Uključi prijatelje i njihove roditelje
Organiziraj zajednički sastanak s roditeljima svojih prijatelja. Kada vide da i drugi roditelji podržavaju ideju i da se radi o zajedničkom planu, možda će biti skloniji popustiti. Na taj način, roditelji će vidjeti da nisu sami u svojoj odluci i da postoji zajednička briga o sigurnosti svih sudionika putovanja. Također, razgovor s drugim roditeljima može im pomoći da se osjećaju manje zabrinuto i da shvate da se radi o grupnom putovanju s prijateljima, a ne individualnom poduhvatu.

6. Pokaži razumijevanje za njihove brige
Roditelji te vole i žele tvoju sigurnost. Pokaži im da razumiješ njihove brige i strahove. Postavljaj pitanja i aktivno slušaj njihove odgovore. Ponekad samo želja da ih razumiješ može promijeniti njihovo mišljenje. Ako razumiju da ozbiljno shvaćaš njihove brige, veća je vjerojatnost da će ti dati povjerenje.

via GIPHY


7. Pripremi sigurnosni plan
Moraš imati plan za hitne situacije. Navedi im bolnicu najbližu mjestu gdje ćete boraviti, lokalne kontakte i planove za hitne slučajeve. To će im pokazati da misliš na svoju sigurnost i da si svjesna potencijalnih rizika. Pripremi popis hitnih brojeva i dogovorite se o planu u slučaju bilo kakvih nepredviđenih okolnosti. Ako roditelji vide da imaš ozbiljan pristup i da si svjesna odgovornosti, veća je vjerojatnost da će se osjećati sigurnije.

8. Istakni prednosti
Naglasi sve pozitivne aspekte putovanja – priliku za jačanje prijateljstava, učenje novih vještina, samostalnost. Pokaži im da će ovo putovanje biti korak prema tvojoj zrelosti. Objasni im kako ćeš naučiti planirati, upravljati vremenom, donosite odluke i biti odgovorna za sebe i druge. Roditelji često cijene iskustva koja potiču osobni rast i razvoj, pa će ti biti lakše uvjeriti ih ako istakneš te aspekte.

via GIPHY


9. Ne odustaj odmah
Ako ne pristanu odmah, nemoj odustati. Daj im vremena da razmisle i ponovno pokušaj kasnije. Ponekad je potrebno malo vremena da se priviknu na ideju. Budi strpljiva i pokaži im da ozbiljno misliš. Ponekad je potrebno nekoliko razgovora prije nego što se donese konačna odluka. Prikaži im svoj entuzijazam i odgovornost, ali također poštuj njihovu potrebu za vremenom i razmatranjem.

Druženje s mamom Imaš li osjećaj da si se udaljila od roditelja? 7 načina kako im se povjeriti i izgladiti odnos

Mlada cura ne želi slušati Pravila tvojih roditelja koja si mrzila kao mala, ali koja su te naučila važne životne lekcije

Sukob generacija Ne mora uvijek biti po njihovom: 5 situacija u kojima nikako NE BI trebala poslušati svoje roditelje

 

ljetovanje prijatelji nagovaranje roditelja samostalno putovanje

Još vijesti