Druženje s mamom

Povjeravanje roditeljima može biti teško, posebno ako osjećaš da u zadnje vrijeme niste baš bliski. Međutim, otvorena i iskrena komunikacija može poboljšati takav odnos.

Mlada cura ne želi slušati Pravila tvojih roditelja koja si mrzila kao mala, ali koja su te naučila važne životne lekcije


Povjeravanje roditeljima može biti teško, ali je važno za izgradnju jačeg i zdravijeg odnosa. Isprobaj ove savjete i vidi kako se vaš odnos može promijeniti nabolje. Ponekad su mali koraci sve što je potrebno da bi se otvorila vrata za dublju povezanost i razumijevanje.

1. Pronađi pravi trenutak
Odabir pravog trenutka za razgovor može značajno utjecati na ishod. Pokušaj započeti razgovor kada su roditelji opušteni i imaju dovoljno vremena posvetiti se tebi. Idealno bi bilo da to bude vrijeme kada su kod kuće, kada nema mnogo ometanja i kada su mirni. Na primjer, možeš im pristupiti nakon večere ili tijekom vikenda kada su manje zauzeti. Ako primijetiš da su pod stresom zbog posla ili drugih obaveza, možda bi bilo bolje pričekati povoljniji trenutak.

via GIPHY


2. Pripremi se unaprijed
Razmisli unaprijed o onome što želiš reći. Možeš zapisati ključne točke kako bi ti bilo lakše izraziti svoje misli. Ova priprema pomoći će ti da se osjećaš sigurnije i smirenije tijekom razgovora. Pokušaj formulirati svoje misli jasno i precizno, razmisli o tome što želiš postići tim razgovorom. Želiš li da te bolje razumiju, da dobiju bolju sliku o tvojim osjećajima, ili jednostavno trebaš njihovu podršku? Priprema će ti pomoći da ostaneš fokusirana i da ne zaboraviš važne točke koje želiš podijeliti.

3. Budi iskrena i otvorena
Iskrenost je ključna za izgradnju povjerenja. Podijeli svoje osjećaje i misli bez uljepšavanja ili skrivanja. Objasni im kako se osjećaš i zašto ti je važno da razgovarate. Na primjer, možeš reći: "Osjećam se udaljeno od vas i željela bih da se bolje povežemo." Budi specifična o svojim osjećajima i situacijama koje su te dovele do toga da se tako osjećaš. Iskrenost može biti teška, ali je nužna za otvaranje pravog dijaloga. Također, pokušaj izbjeći agresivne tonove kako ne bi izazvala obrambeni stav s njihove strane.

via GIPHY


4. Koristi “ja“ izjave
Umjesto da koristiš optužujuće “ti“ izjave, usredotoči se na “ja“ izjave kako bi izrazila svoje osjećaje. Na primjer, reci “ja se osjećam tužno kada se ne možemo povezati“ umjesto “ti nikada nemaš vremena za mene“. Ova tehnika smanjuje obrambeni stav i pomaže da se fokusirate na svoje osjećaje, umjesto da krivite druge. “Ja“ izjave pomažu u stvaranju atmosfere u kojoj se obje strane mogu otvoreno izraziti bez osjećaja napadanja. Također, ovo pomaže roditeljima da bolje razumiju tvoju perspektivu i kako njihovi postupci utječu na tebe.

5. Slušaj i pokušaj razumjeti njihovu perspektivu
Razgovor je dvosmjerna ulica. Nakon što podijeliš svoje misli, slušaj njihove odgovore s razumijevanjem i otvorenošću. Pokušaj se staviti u njihove cipele i razumjeti njihovu perspektivu. Možda će ti reći stvari koje nisi očekivala ili razumjela prije. Ovaj dio razgovora može biti izazovan, ali je ključan za izgradnju dubljeg razumijevanja i povjerenja. Ako pokažeš da cijeniš njihovo mišljenje i osjećaje, veća je vjerojatnost da će oni učiniti isto za tebe.

via GIPHY


6. Predloži zajedničke aktivnosti
Ponekad je lakše razgovarati dok radite nešto zajedno. Predloži zajedničku šetnju, kuhanje ili neku drugu aktivnost koju volite. Ove situacije mogu stvoriti opušteniju atmosferu za razgovor i pomoći vam da se bolje povežete. Na primjer, ako znaš da roditelji vole neku određenu aktivnost, pridruži im se i iskoristi tu priliku za razgovor. Zajedničke aktivnosti također pružaju priliku za stvaranje novih pozitivnih uspomena, što može ojačati vaš odnos. Prilikom zajedničkog rada, prirodno je da razgovor teče lakše, bez pritiska formalnog razgovora.

7. Ne odustaj
Ako prvi pokušaj ne prođe onako kako si zamislila, nemoj odustati. Povezivanje s roditeljima je proces koji zahtijeva vrijeme i trud. Budi strpljiva i nastavi pokušavati. Možda će biti potrebno nekoliko razgovora prije nego što osjetite značajne promjene. Svaki korak prema boljoj komunikaciji je važan, bez obzira koliko malen bio. Ponekad su potrebni mjeseci, pa čak i godine da se odnosi promijene, ali trud koji ulažeš može pridonijeti poboljšanju odnosa na duge staze.

Sukob generacija Ne mora uvijek biti po njihovom: 5 situacija u kojima nikako NE BI trebala poslušati svoje roditelje

 

problemi s roditeljima povezivanje s roditeljima obiteljski problemi

Još vijesti