Tessa and Hardin-After

Ljubav i mržnja su valjda dvije najsnažnije emocije koje ljudsko biće može doživjeti. Toliko snažne i toliko različite da se čini nevjerojatnim da bismo ih mogli osjećati prema istoj osobi. 

Pa kako ljubav i mržnja mogu koegzistirati? Itekako postoje veze u kojem u jednom trenutku prema vašem partneru možete biti puni ljubavi, a za par minuta poslije možete postati i najveći suparnici.

Možda su vas romantične komedije i holivudski ljubavni filmovi uvjerili da su ljubav i mržnja povezane i da mržnja može biti znak ljubavi. U stvarnosti, ako ste u ovakvoj vezi, ona može biti poput emocionalnog tobogana – nepredvidiva i iscrpljujuća.

To su one veze u kojima dečko i cura ne mogu jedno bez drugog, ali ne mogu niti jedno s drugim. Prvi dan se svađaju pa si onda izjavljuju ljubav da bi se na kraju vrijeđali po društvenim mrežama i tako opet sve iznova.

Evo nekoliko jasnih znakova da ste zapeli baš u takvoj vrsti veze, koju vi možda romantizirate, ali koju bi drugi opisali kao pomalo toksičnu.

1. Stalno se svađate i mirite

Stalna drama kao da potiče osjećaj strasti. Svađate se na tjednoj bazi, prekidate i onda se opet mirite. Ok, normalno je da vas u vezi partner može nekad živcirati, ali prekidate li baš svaki puta prijateljstvo nakon što vas prijateljica naljuti? Svi odnosi nekad pate od nesuglasica pa ne može biti normalno ako svom dečku i za najmanju sitnicu prijetite raskidom veze da biste opet par dana nakon toga jedno drugom trčali u zagrljaj. Možda ste se prilikom svađe povrijedili verbalno i fizički, a nakon svega takav odnos počinjete i romantizirati? Vjerujte da ovo nikako nije zdravo.

Tessa and Hardin-After Ever Happy

2. Iritiraju vas mnoge njegove navike

Nema 100% kompatibilnih parova i nikad ne ćete naći osobu koja bi bila u potpunosti slična vama, jer smo svi mi posebni i drugačiji. No, što ako sve ono što ga čini različitim i drugačijim od vas – zapravo iritira? Ima li neke navike, hobije i načine ponašanja koje nikako ne možete podnijeti? Istovremeno vam je privlačan, ali zbog nekih njegovih karakteristika osjećate nevjerojatnu mržnju prema njemu.

3. Komunikacijski jaz

Toksične veze pune ljubavi i mržnje karakterizira nedostatak kvalitetne komunikacije. Ako ne možete razgovarati o vašim pravim osjećajima i podijeliti misli i stavove s partnerom, teško ćete premostiti komunikacijski jaz između vas. Ni jedan odnos ne može biti dugoročno dobar, ako jedno s drugim ne možete obaviti kvalitetan razgovor.

4. Odnos temeljen na uvjetima

U vašoj vezi stvari teku glatko, do one točke kad jedan partner radi sve ono što drugi želi. Međutim, kada jedan partner ne uspije udovoljiti željama drugoga, onda kreću ispadi bijesa, neprijateljstva i ljutnje. Prava ljubav nikad nije uvjetovana niti se to može nazvati ljubavlju ako od nekog očekujete da se ponaša kao lutka na koncu ili udovoljava bez pogovora svim zahtjevima ili hirovima. 

5. Melodramatičnost

Čak i kad imate male nesuglasice, možete pretjerati pa u to uključiti i o tome obavijestiti prijatelje ili obitelj. Možda objavljujete emotivne stvari po društvenim mrežama, otkrivate tajne ili se na neke druge načine međusobno povređujete. Da vam je veza normalna, onda biste svoje probleme rješavali razgovorom i jedno s drugim, a ne biste to činili okolnim putem i preko drugih osoba.

6. Nedostatak poštovanja

Zadiranje u osobni prostor jedno drugome, donošenje odluka jedno za drugo ili isticanje mana jasan su nedostatak poštovanja u vezi. Kad jednom prijeđete neke granice, takvi postupci mogu dovesti do obračuna koji s vremena na vrijeme eskaliraju. Međusobno postajete frustrirani jedno zbog drugog i oboje gotovo nesvjesno radite na tome, da jedno drugome povrijedite ego.

7. Ne razumijete ni sami što osjećate, što želite i kamo sve to vodi

Svaki par ima osnovno razumijevanje svoje veze i znaju u kojoj je fazi; je li tek na početku u fazi upoznavanja, je li čvrsta i ima budućnosti ili je pak pred raspadom. No, kada ste u vezi u kojoj se izmjenjuju ljubav i mržnja, tad vam je izuzetno teško analizirati stanje veze od svih tih zbunjujućih emocija. Niste sigurni u ovo što imate, ne možete s njim, a s druge strane vam je izuzetno teško bez njega? Ako biste ga mogli usporediti s ovisnošću, svjesni ste da vam čini loše, ali ga svejedno uvijek iznova trebate – onda ste zapeli u odnosu u kojem se izmjenjuju vrtlozi ljubavi i mržnje.

ljubav i mržnja toksična veza puna ljubavi i mržnje jeste li zapeli u toksičnoj vezi emocionalni tobogan vrtlog emocija romantizacija toksičnih veza holivudski filmovi i toksične veze

Još vijesti