Veza

Odnosi su toliko komplicirani da čak i najpozitivniji umovi se ne uspijevaju potpuno i iz prve upustiti u neki odnos. Mislim da je fer reći da gotovo uvijek postoje sumnje prije nego što se uđe u odnos, a ponekad se javljaju i tijekom veze. Kada sve to razmotrimo javlja nam se dilema, o čemu sve moramo misliti prije ulaska u vezu s nekime?

cura i dečko zamišljeni Rečenice koje ti dečko nikad ne bi trebao reći: Preko ovih 15 izjava ne bi trebala samo tako prijeći

1. Razmisli o svom razlogu „zašto“
Prvo i najvažnije pitanje je zašto uopće ulaziš u odnos? Voliš li doista tog dečka ili ti samo pruža pažnju koja ti nedostaje? Jer, iskreno rečeno, svi se osjećamo odlično i posebno kad nas netko ovako primjećuje. No, važno je razmisliti voliš li tu osobu ili postoji neki drugi razlog zašto stupaš u odnos.

2. Brini o svom mentalnom zdravlju
Iz iskustva već znamo da je briga o mentalnom zdravlju važan faktor. Može biti teško čvrsto stajati u svađi, a kad netko izgovara bolne riječi usred nje, lako se srušimo i budemo izbačene iz takta. Riječi se pamte zauvijek i često ih možeš proživljavati iznova do te mjere da se počinješ osjećati anksiozno. Također, bitno je imati podršku u slučaju prekida. Iako ti se ponekad čini da prekid možeš preživjeti sama, budi uvjerena da to nije tako. Uvijek budi otvorena za razgovor s bliskom prijateljicom i garantirano ćeš lakše proći kroz proces žaljenja.

via GIPHY

3. Razmišljaj o životnim ciljevima
Kao tinejdžeri, stalno smo pod pritiskom roditelja, društva, ali najvažnije od svega, samih sebe. Uvijek najradije stavi školovanje i obrazovanje na prvo mjesto. Zašto ti to govorimo? Često se u zaljubljenosti dogodi situacija da se druga osoba stavi kao prioritet, a ostali važni životni aspekti padnu u drugi plan. Dakle, pitanje koje sebi trebaš postaviti jest imaš li sposobnost upravljanja svojim ciljevima u vezi? Ako ne, onda nije pravo vrijeme za ulazak u vezu.

4. Pazi na njegovu prošlost
Iako zadiranje u prošle veze nije najbolji potez, u nekoj je mjeri dozvoljen. Važno je znati u što se upuštaš. Povijest dejtanja ti uvelike može dati uvid u to s kime ulaziš u odnos. Možda saznaš da je bio ljubomoran i posesivan, ili u ekstremnim slučajevima nasilan. Nemoj ovo smatrati špijuniranjem ili nečim sličnim. Ti imaš svo pravo biti informirana i sigurna sa svojom drugom polovicom.

via GIPHY

5. Definiraj svoja očekivanja
Prije nego uđeš u odnos, važno je razumjeti što očekuješ od njega. Je li to prolazna stvar? Može li biti ozbiljno? Ili je to samo odskočna daska? Ako nisi svjesna toga, lako je izgubiti se u osjećajima i ne razmišljati logično. Sve to na kraju može dovesti do odluka koje ćeš možda zažaliti.

6. Razumijevanje njegovih „ovisnosti“
Svi smo ovisni o nečemu, bilo da je to nešto nedužno poput knjiga i filmova ili nešto štetno poput droga. Važno je znati dnevnu rutinu svog dečka, je li on produktivna osoba ili te može povesti sa sobom u krivom pravcu. Ovo ne zahtjeva prevelik napor, to možeš saznati i na prvom dejtu u ležernom razgovoru.

via GIPHY

7. Razvijaj svoju samosvijest
Prije nego uđeš u odnos, trebala bi imati određenu razinu samosvijesti. Trebala bi znati tko si, tko želiš biti i gdje su tvoje granice. Iako je teško definirati sebe u ovoj dobi, trebala bi imati osnovni osjećaj svega toga kako bi spriječila da budeš izigrana ili zanemarena.

8. Postavi svoje granice
Trebala bi imati i određene granice i sposobnost reći „ne“ čim počneš osjećati nelagodu. Nema smisla biti u vezi ako nisi opuštena u razgovoru s partnerom o svojim granicama i ograničenjima. Trebala bi znati važnost riječi „ne". Trebala bi znati na što si spremna i moći stati na kočnicu čim ne želiš nastaviti. Ako nemaš sposobnost to učiniti, tada ni ti ni tvoj partner nemate koristi od veze.

via GIPHY

9. Pronađi zajedničke interese
Važno je u svakom odnosu imati donekle različite interese. No, jednako je važno imati aktivnosti koje oboje uživate raditi i u koje možete uložiti značajan dio vremena zajedno. To će vam pomoći da se povežete na dubljoj i emocionalnijoj razini.

10. Razmišljaj o vlastitom rastu
Kao tinejdžeri, imamo impresivnu sposobnost za osobni rast i napredak. Prije nego uđeš u odnos, važno je razmotriti hoće li tvoj dečko doprinijeti tvom rastu i pomoći ti da postaneš bolja verzija sebe, ili će te potisnuti i spriječiti da postigneš svoj pravi potencijal. Ponekad se to može dogoditi bez njegove krivnje.

Na kraju, sve što je važno jest da slijediš svoje srce i da svakoj odluci pridodaš dašak logike. To osigurava da u budućnosti nemaš žaljenja, već samo sjećanja koja ćeš s ponosom gledati unatrag. Možeš biti „zauvijek zajedno" s osobom koju trenutno voliš ili možda ipak krenete različitim putem. No na kraju, trebala bi biti sretna s odlukom koju doneseš.


 

veza spremnost savjet dejtanje savjeti

Još vijesti