Ljubomoran dečko prijeti djevojci

Kad se tek u nekog zaljubite i kad zbog njega osjećate leptiriće u trbuhu zbog toga što je tako sladak i šarmantan, mogli biste smetnuti s uma postavljanje zdravih granica.

No, postavljanje i definiranje granice odmah na početku veze, može vam pomoći da vidite jeste li uopće kompatibilni s tom osobom i svakako vas može spasiti od budućih razočarenja.

Budite jasni u pogledu onoga što želite

Ako vi tražite ozbiljnu vezu, a osoba s kojom izlazite nešto otvorenije ili ležernije, onda se vaša očekivanja bitno razlikuju. Možda vi mislite da će on promijeniti mišljenje, ali u takvome odnosu, vi biste se mogli osjećati povrijeđeno kad on odluči krenuti dalje. Njemu pak neće biti jasno zašto ste vi uvrijeđeni, kad vam je lijepo rekao da ne misli ništa ozbiljno. U samom startu morate definirati što očekujete od veze i ako od druge strane čujete nešto što se ne uklapa u ono što tražite, znate da morate ići dalje.

Budite jasni u pogledu fizičke intimnosti

Ako se ne želite ljubiti na prvom spoju, ako ne želite biti intimni ili ići u krevet s tom osobom, tek nakon nekoliko dejtova – to je također nešto što morate raščistiti. Nitko vas ne bi trebao ismijavati, prisiljavati na nešto što ne želite ili vas ismijavati zbog vaših zahtjeva. Ako mu se ne sviđa to što tražite, može lagano i produžiti.

Tražite poštovanje

Dajte dečku odmah do znanja da mora imati prema vama poštovanje. Zaslužujete pristojnost, ljubaznost i uvažavanje. Ako vidite da toga nema na početku, da vas ismijava, podcjenjuje ili na bilo koji drugi način maltretira, protekom vremena situacija će postati samo mučnija, jer će on znati da vas može gaziti, a da vi ne pružate otpor. 

Tražite vrijeme za sebe

Često puta kad smo u vezi, „ja“ postaje „mi“. No, nemojte dopustiti da zbog veze pate vaša prijateljstva, hobiji, strasti, druženja i sve druge vrste obveza koje imate u životu. Odmah u startu morate dati do znanja osobi s kojom jeste da vam mora dati vremena za sebe i da se nema pravo ljutiti zbog toga ako odete s prijateljicama na kavu ili ako vam se jednostavno ne izlazi iz kuće. To ne znači da ga ne volite. No, vrijeme koje provedete sami sa sobom i na način na koji vi želite, ključno je za održavanje vlastitog identiteta, a vaš se dečko zbog toga ne bi trebao osjećati zanemareno ili zapostavljeno.

Tražite pravo na privatnost

Mnogi parovi koji su u braku dijele isto računalo, ali svatko ima svoju lozinku i račun. Tako i vi, ne morate ni sa kim dijeliti lozinke svojih društvenih mreža ili dopustiti da vam kontrolira telefon. Vaše stvari, misli, pretraživanja ili dnevnici koje vodite, niste dužni ni sa kim podijeliti. Imate pravo na privatnost i vaš bi dečko to trebao poštivati. Ne znači da ćete ga varati, a ako on sumnja u vas, znači da ima problema s povjerenjem i da je možda posesivno ljubomoran.

Tražite pravo na izražavanje vlastitih uvjerenja

Vaša uvjerenja i ideje su vaša i nitko vas nema pravo ismijavati zbog toga. Ljudi koji su u vezama i brakovima ne dijele uvijek isti stav i mišljenje o svemu, možda pripadaju drugačijoj religiji i kulturi. No sretne veze su one veze gdje postoji uzajamno poštovanje i uvažavanje prema onome što je različito.

Tražite pravo da ostanete vjerni svojim načelima

Možete razmjenjivati ideje i misli, no ne biste trebali osjećati pritisak da se priklonite njegovim stavovima i idejama, iz pukog straha da ga ne biste uznemirili. Krenete li to raditi, nakon nekog vremena mogli biste izgubiti sebe, a i okolina će primjetiti da se nešto čudno s vama događa. 

Bazen Stvari koje dečki prvo primijete na curama kad ih ugledaju: I ne, nije ono što mislite

 

granice zdrave veze što napraviti na početku veza

Još vijesti