Slika nije pronađena

U zadnje vrijeme mnogi su opčinjeni svijetom lordova, ratnika, kraljica i kraljeva te njihovim nemilosrdnim borbama za prijestolje i moć. Riječ je, naravno, o popularnoj seriji 'Igra prijestolja', koja je osvojila fanove diljem svijeta te čiji svaki novi nastavak očekujemo s velikim nestrpljenjem.

Serija je nastala prema fantastičnom serijalu knjiga 'Pjesma leda i vatre' američkog pisca Georgea R. R. Martina, a radnja se zbiva u izmišljenom svijetu Zapadnih zemalja, koji jako nalikuje srednjovjekovnoj Europi. U zemlji gdje ljeta znaju trajati desetljećima, a zime i cijeli život, vode se stalni ratovi za prevlast, a osim na bojnom polju, borba se vodi i pomoću raznih spletki i urota.

U prve dvije sezone tako smo mogli pratiti moćne obitelji Stark i Lannister, koje su se upustile u rat kako bi osigurale vlast nad Sedam kraljevina Westerosa, a njihova krvava borba za Željezno prijestolje potaknula je mnoge nepredvidive događaje. Zahvaljujući raznim spletkama, na prijestolje je sjeo okrutni mladi Joffrey, koji vlada prema savjetima svoje majke Cersei i ujaka Tyriona. No, njegova je vladavina ugrožena sa svih strana, jer prijeti mu Robb Stark, sin pogubljenoga kneza Oštrozimlja, koji zahtijeva autonomiju sjevera.

Tu je i mlada Daenerys Targaryen, koja na istoku pokušava podići vojsku pomoću svoja tri tek izlegnuta zmaja, a Joffreyjevo pravo na prijestolje ne priznaje ni brat pokojnoga kralja. Opasnost prijeti i sjeverno od Zida, gdje su na pomolu nove opasnosti za Noćnu stražu.

U novoj, trećoj sezoni, čije je prikazivanje započelo početkom travnja, radnja će se i dalje vrtjeti oko vjernosti obitelji, časti i plemenitosti, dok će čak nekoliko glavnih likova doživjeti okrutan kraj.

U seriji koja je dobitnica nagrada Emmy i Zlatni globus glume Peter Dinklage, Lena Headey, Michelle Fairley, Maisie Williams, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau i mnogi drugi, a zanimljivo je da se neki dijelovi snimaju i u Dubrovniku.

Ako do sada niste, definitivno zakoračite u svijet okrutnih borbi za prijestolje, koji će vas sigurno oduševiti i prikovati za male ekrane. Jeste li već odabrali stranu?

Voliš li gledati 'Igru prijestolja'? Koji je tvoj najdraži lik?

Sonja Curi

Igra prijestolja Game of Thrones

Još vijesti