Slika nije pronađena

Kada je na Netflixu izašla ova serija, svi su ju počeli gledati. Zabavna je, a iako je za tinejdžere, osvojila je jednako i stare i mlade. Osim što je zabavna, kroz svakodnevne situacije pokazala je kako se nositi s brojnim seksualnim problemima i pitanjima koja mogu mučiti svakoga.

Ova je serija pun pogodak! S obzirom da se brojna pitanja o seksualnim odnosima i vlastitoj seksualnosti ne uče u školama, jednako kao i učenici iz ove serije, i mladi se u stvarnom životu snalaze na različite načine kako bi dobili odgovore na pitanja koja ih muče. 'Sex Education' je, osim što nas je dobro zabavila i nasmijala, iznijela i neke dosta važne lekcije o ovoj tematici. Ovih 7 nemoj nikako zaboraviti!

1.Problem dostizanja orgazma je stvaran problem

Stvaran problem s kojim se mogu susresti dečki, a imao ga je i Adam u seriji dok je još bio s Aimee, je da nije mogao imati orgazam tijekom seksa zato što je bio previše zabrinut i anksiozan oko toga kakav će biti u krevetu. Ovo nije ništa neobično niti nenormalno i može se dogoditi svakome, pogotovo ako ima odnose po prvi put ili nije dugo imao odnose. Nije razlog za brigu, samo se pokušaj opustiti.

2.Muško-ženska prijateljstva ne moraju uvijek voditi nečemu više

Prijateljstva sa suprotnim spolom ili spolom koji te privlači su nešto što postoji, ovakvi odnosi ne moraju uvijek voditi nečemu više. Čak iako si  si s nekime super kao prijatelji, kada bi krenuli biti zajedno, ne znači da bi vaša veza uspjela. Iako je prijateljstvo bitan temelj za vezu, ne garantira da će dobri prijatelji imati i uspješnu vezu.

3.Predrasude i hejt prema LGBTQ zajednici je stvaran problem posvuda u svijetu – pa i kod nas

Ne moraš podržavati istospolne veze ili transrodne osobe, ali to ni ne znači da ih možeš fizički i verbalno napadati ili vrijeđati. Tebi to nije normalno? Možda drugima nije normalno nešto što ti radiš! Tolerancija je osnova civiliziranog i modernog društva, nemoj biti zaostala osoba koja ne vidi dalje od svog nosa. Ako ti netko ne odgovara, makni se od njega i to je to, problem riješen. Na Ericu je u seriji ovaj problem jako dobro prikazan i posljedice koje ostavlja na osobi.

4.Prije nego što se upustiš u seksualne odnose, trebaš sama otkriti što ti paše, a što ne

Problem koji je imala Aimee ima i puno drugih cura. Kako bi znala kakav seks voliš i kako da ti bude što bolje s dečkom, prvo trebaš sama otkriti što ti paše, a što ne. Ako to ne znaš, teže ćeš doći do orgazma, ali i uživati u seksu.

5.Ako netko kaže 'ne', bilo kada, to znači da tu sve staje – bez propitkivanja

Nije bitno koliko ste daleko odmakli ti i dečko, koliko ste blizu došli do toga da imate seks, ako si se predomislila, u bilo kojem trenutku možeš reći NE i tu sve staje. I on to treba prihvatiti. Isto kada je i obrnuta situacija. 'Ne' znači 'ne', ne igra se netko da je nedostižan ili toplo-hladno, samo se predomislio, što je skroz u redu.


6.Strah da ćeš ostati zadnja osoba u ekipi koja još nije imala seks nije nešto što se samo tebi događa

Ovo je vrlo česta situacija. Prvi seks se gleda kao nešto što se treba 'obaviti' u srednjoj, jer to je otprilike vrijeme kada većina gubi nevinost, a ako ti još nisi ni blizu toga, možeš imati osjećaj da kasniš ili da nešto s tobom nije u redu. Bitno je uvijek znati nema pravog tajminga kada trebaš izgubiti nevinost i sve ovisi o tebi i tome kako se osjećaš. Siliti ovo samo kako bi se osjećala da pripadaš je najgluplji razlog za seks.

7.Praksa čini čuda

Nitko ne zna sve. Nekada se trebaš informirati o stvarima ili jednostavno vježbati kako bi u nečemu bili bolji. Ista je stvar i sa seksom i svim ostalim aktivnostima vezanim za ovu tematiku. Nemoj se sramiti zato što nemaš iskustva ili nešto nisi nikada radila, to nije nešto zbog čega se trebaš zabrinjavati, a dečko ili cura te sigurno neće osuđivati ako im priznaš.

Pogledajte još:

Baš tada sretneš člana obitelji na blagajni – pet faza 'sramoćenja' kada kupuješ kondome prvi put

Sanjaš bivšeg, a nije ti jasno zašto se to događa? Evo što to zapravo znači

Trudnoća ili ne?! Otkrij je li prekinuti snošaj uspješna metoda kontracepcije ili baš i nije tako

serija lekcije seks sex education

Još vijesti