Slika nije pronađena

Cajke ili narodnjaci, kako god mi to zvali, svi znamo što su. Radi se o glazbenom žanru koji nije pretjerano cijenjen, već ga se redovito pljuje, isto kao i ljude koji slušaju takvu glazbu. Barem je to nekada tako bilo. Oni koji su slušali cajke su bili ti koji su bili u manjini pa su se rijetko kad i nalazili klubovi u kojima se puštala takva glazba.

Čini nam se kako danas ipak nije tako, pogotovo s dolaskom 'komercijaliziranih' cajki. Slušaju se na svakom koraku, pa je gotovo nemoguće izbjeći noćni izlazak  bez barem jedne cajke. Budi realna, i ti isto vjerojatno slušaš cajke, pa makar u noćnom izlasku. Istina, rijetko kad ćeš ih doma slušati na slušalice ili dok se voziš autobusom do škole, ali preko vikenda ih sigurno i ti slušaš.

via GIPHY


Možda ih i ne slušaš, ali sigurno znaš sve 'it' pjesme koje se puštaju u klubovima. I gdje god da odeš, bio to R'N'B ili trash party, u jednom trenu sigurno krenu cajke. Možda ne baš one hardcore sa Zvezda Granda, ali Rastu, Milicu Todorović i novije pjesme od Cece ćeš zasigurno čuti.

Sama činjenica da 'Moje zlato' na YouTubeu ima preko 120 milijuna pregleda, puno govori o tome koliko se cajke ustvari slušaju. Primjera radi, 2Cellos, koji su svjetski poznate zvijezde, imaju 113 milijuna pregleda na obradi pjesme 'Thunderstruck', što je čak 7 milijuna pregleda manje od jedne cajke.

Da ne spominjemo da se domaća rock i pop glazba ne može niti približiti cajkama, osim možda Severine, a i tu je diskutabilno jesu li njene novije pjesme pop ili ipak više naginju k cajkama... Dok se pop još nekako i drži, rock scena je u teškoj krizi, pa rijetko koji bend uspije prevaliti milijunsku cifru. Rijetki koji su uspjeli su Silente, Pavel i Vatra, ali i tu se radi o nekim manjim brojevima, pa nitko od njih nije niti blizu deset milijuna.

via GIPHY


Jedini bendovi koji su uspjeli prijeći i dvadeset milijuna pregleda sa svojim pjesmama su Dubioza Kolektiv i S.A.R.S., za koje vjerujemo da su čuli već i vrapci na granama. Ali ni njihove pjesme ne broje niti približno toliko puno pregleda koliko većina cajki...

Je li stvar o prolaznom trendu ili ćemo u budućnosti slušati cajke po defaultu, bez ikakvog čuđenja od strane starijih?

Posljednjih nekoliko godina cajke su zaista sve slušanije i slušanije i čini se kako su sada nekako na vrhuncu svoje popularnosti. Koliko će se taj trend zadržati, vidjet ćemo s vremenom...Foto: Giphy/Profimedia/Visual Hunt

A.Š.

Pročitaj još:

Otkrivamo – što glazba koju slušaš govori o tebi?

Od loše kvalitete i dobrog sadržaja do loših one-hit wondera - glazba i spotovi (nekad i danas)

Genijalno istraživanje tinejdžera pokazalo - bolje radimo dok nas ometaju 'glazba', 'računala' i poruke!

cajke glazba