Slika nije pronađena

ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji, šestu će godinu zaredom Zagreb učiniti središtem aktualne dokumentarne produkcije: u osam festivalskih dana, od 28. veljače do 7. ožujka, oko 140 dokumentaraca pronaći će svoj put do zagrebačke publike.

Ovogodišnje izdanje obilježava promjena lokacije - festival će se po prvi puta održati u Movieplexu u centru Kaptol.

Službena međunarodna i regionalna konkurencija uključuje 65 naslova koja ulaze u utrku za glavnu nagradu, Veliki pečat, dok je u službenom programu, pored tri otprije poznata programa – Glazbeni Globus, Kontroverzni Dox i Happy Dox – novost program Stanje stvari koji kroz dokumentirane priče o problemima iz različitih društvenih sfera daje nesvakidašnji uvid u svijet u kojem danas živimo.

Popratni programi uključuju dvije retrospektive: 'Suvremeni njemački dox' po izboru Claasa Danielsena, direktora festivala DOK Leipzig te 'Hrvatski AutoDox' u selekciji Diane Nenadić. Autorska večer ove je godine posvećena nedavno preminulom filmskom velikanu Anti Babaji. Novost je i program 'Y(o)u nostalgija' koji sadrži dvanaest epizoda serije 'Robna kuća' u režiji Igora Stoimenova; kao i svake godine na festivalu će biti prikazano i nekoliko Factumentaraca te dva uratka studenata MA ADU. Glavna festivalska nagrada, Veliki pečat dodjeljuje se filmovima u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, a Mali pečat autoru/ici do 30 godina starosti. Drugu godinu zaredom biti će dodijeljena i nagrada 'Movies That Matter' filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. Nagradu za najbolji film po ocjeni publike već četvrtu godine zaredom dodijelit će generalni sponzor T-com. 

Novost ovogodišnjeg festivalskog izdanja su i 'Dox Događanja', program premijernih naslova kojim se nastoji omogućiti dodatni prostor autorima iz Hrvatske i regije koji su upravo ZagrebDox odabrali za svjetsku premijeru svojih dokumentaraca.

zagrebdox dokumentarci dokumentarni filmovi festival

Još vijesti