Slika nije pronađena

Britanska kraljevska drama Kraljev govor proglašena je sinoć pobjednikom 83. svečane dodjele Oscara osvojivši tri najvažnije nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Film je dobio Oscara za najbolji film, najboljeg redatelja i najboljeg glumca kojeg je ponosno ponio britanski glumac Colin Firth.


Također, Kraljev govor osvojio je i nagradu na najbolji originalan scenarij čime se ukupan broj osvojenih kipića popeo na četiri, koliko je osvojio i fantastični triler Početak. S tri Oscara može se pohvaliti film o Facebooku Društvena mreža koji je cijelo vrijeme bio favorit u kategoriji najboljeg filma.


Natalie Portman svojom ulogom balerine u Crnom labudu osvojila zlatni kipić za najbolju žensku glavnu ulogu. Iza sebe je ostavila Annette Bening za ulogu u filmu The Kids Are All Right, najpoznatiju Australku Nicole Kidman za Rabbit Hole, Jennifer Lawrence koja je bila nominirana za ulogu u Winter's Bone te Michelle Williams u Blue Valentine.

'Društvena mreža', film nominiran u čak sedam kategorija, kući dolazi s tri zlatna kipića, no niti jedan u glavnim kategorijama. Priča o Facebooku i njegovom začetniku Marku Zuckerbergu dobila je nagrade za najbolju glazbu, najbolji prilagođeni scenarij te za najbolju montažu.


Fotogalerija sa dodjele Oscara

Oscar film kino novo u kinima