Slika nije pronađena

Popularna ljubavna romansa Tesse i Hardina je apsolutno očarala cijeli svijet! Današnji zadatak je da na temelju čitateljskih iskustava procijenimo je li bolja filmska verzija ove priče ili ona koja se ponavlja u 5 nastavaka knjiga.

Lana, Lucija i Katarina s nama su podijelile svoja slična, ali opet i različita stajališta o ovoj temi. Djelomično se slažu oko pitanja da je inicijativa za čitanje knjiga bila puka znatiželja koja je dobivena na temelju online recenzija ili preporuka njihovih prijatelja. Za pitanje koji im je nastavak najdraži smo dobili podosta različitih odgovora i mišljenja:

'Najdraži mi je četvrti nastavak, 'After ever happy', jer donosi vrlo zanimljive i neočekivane preokrete i saznajemo mnogo novih informacija koje nam daju novi pogled na cjelokupnu radnju.' – smatra Katarina. 'Najdraži mi je 1. dio jer mi je knjiga bila napeta i uzbudljiva pogotovo zbog Hardinovih naglih promjena raspoloženja i ima prijelomni događaj na samome kraju.' – kazala je Lana. 'Ne mogu točno odlučiti koji mi je dio najdraži. Od onog kada Tessa pokušava smiriti Hardina do njegovog priznanja mračne tajne, do trenutka kada shvaća da voli Tessu.' – nadovezuje se Lucija.

Više je no očito da djevojke imaju potpuno različite interese! Usprkos tome, slažu se u jednom: 'Kao što sam prethodno spomenula, film je prethodio čitanju knjiga u mom slučaju. Film je dobar, ali knjige su deset puta bolje. U filmu je cijela radnja prikazana puno blaže, dok je u knjizi veoma brutalna. Budući da sada izlazi drugi nastavak filma, nadam se da će on biti sličniji knjizi.' – napominje Katarina. 'Nisam pogledala film zbog preporuka prijatelja koji su i pročitali knjigu i pogledali film jer se film dosta razlikuje od knjiga, prvo Hardin je u knjigi drugačije opisan od glumca koji ga glumi i radnja se  dosta razlikuje pa su mi prijatelji rekli da ću se razočarati. Tako da ostajem pri knjigama.'– nadovezuje se Lana. 'Pogledala sam film i kao romantičan žanr mi se sviđa. U filmu nisu prikazani svi događaju onako kako su opisani u knjizi. U knjizi su puno detaljnije opisani, npr. dio s okladom kada je Tess saznala za okladu. U knjizi je detaljno opisana drama odnosno svađu između Tesse i Hardina, a dok se u filmu, doslovno, preletjelo kroz tu scenu. Da se ne spominju uopće seksualne scene kojih u knjizi ima puno više, slično kao i u knjizi '50 nijansi sive', dok u filmu nije tako.' – rekla je Lucija.

Djevojke se definitivno slažu u jednom – knjiga je bolja od filma! Međutim, postoji niz ovakvih slučajeva gdje filmovi nisu dovoljno realistično prikazali događaje koji su opisani u knjizi. Razlog tome se često dodaje činjenici da film ima ograničeno vremensko trajanje te nije u mogućnosti utrpati sve događaje opisane u knjizi, dok autorima knjiga nitko ne ograničuje broj stranica koje će oni napisati. U svakom slučaju, više je no pohvalno u vrijeme suvremene tehnologije dobiti ovakve rezultate gdje pisani tekst prednjači audio-vizualni sadržaj što je i ovdje slučaj.

Za kraj, zamolili smo ih da nam objasne bi li knjigu ili film preporučili drugima i zašto: 'Svakako bih preporučila knjige i film svima uz napomenu da prvo pročitaju knjige. Prijateljica mi je rekla čim sam krenula čitati da prestanem jer ću si pokvariti film, ali sada mogu reći da, ako ćete prvo gledati filmove, pokvarit ćete si knjige!' – preporučila je Katarina. 'Knjigu bih svakako preporučila drugima jer knjige su puno dinamičnije i zanimljivije.' – ohrabruje Lana.  

Foto: YouTube/ Imdb

Petra Sokolić

Pogledajte još:

Nova runda svađa, romantike i sexy scena: Izašla je najava za nastavak filma 'After', a tu je i Dylan Sprouse

Film koji je nedavno izašao, a već je u top 10 najgledanijih ikad: Novi Netflixov hit koji svi obožavaju

Sve su nas zavarali: U ovih 11 filmova i serija likovi koji su kao dobri zapravo to nisu – sebični su i toksični

fanovi misljenja after one direction film film vs. knjiga

Još vijesti