Slika nije pronađena

Svaka knjiga krije jednog lika koji nas posebno oduševljava, veseli, nasmijava te imamo osjećaj da bismo se rado družili i u stvarnom životu.

S druge strane, tu su oni zločesti likovi koji nas ljute i uznemiravaju, a jedino zašto bismo se željeli susresti s njima jest zato da im možemo očitati bukvicu i raskrinkati ih. No što ako nisu svi zlikovci do kraja zli?

Možda su se pretvorili u zlikovce kao uzročno – posljedična veza lošeg djetinjstva, bezobraznog odnosa okoline prema njima ili zbog nečeg drugog. Ono što je najbolje jest da se ponekad ispod krinke hladnih, bezosjećajnih i zlih ljudi zapravo kriju drage i pažljive osobe.

Za njih bi se moglo reći `bad boys gone good` jer ovo su zlikovci iz knjiga koje smo na kraju zavoljeli:

Harry Potter (J.K. Rowling): Severus Snape

Nema boljeg lika koji je prvo bio zlikovac kojeg nisu mogli podnijeti ni čitatelji, a ni junaci iz knjige, a kasnije netko koga svi vole, od profesora Severusa Snapea. Tijekom nastavaka Harryja Pottera znali smo da trebamo hejtati Snapea zbog njegovog grubog odnosa prema malom čarobnjaku i njegovim prijateljima. Osim toga, mržnju je na sebe navukao još kada je obavijestio Voldemorta o proročanstvu koje vodi do smrti Harryjevih roditelja, a još ga više nitko nije volio dok smo ga gledali kako ubija Dumbledorea. Na kraju se ispostavilo da je Snape na Dumbledoreovoj strani od samog početka te je riskirao vlastiti život da spasi Harryjev, a i njegova majka, Lilly Potter, bila je njegova prva i posljednja ljubav. Možemo zaključiti da je Snape najkompleksniji lik cijelog serijala upravo zbog svoje metamorfoze iz `bad guya` u totalnog pozitivca.


Ponos i predrasude (Jane Austen): gospodin Darcy

Nakon čitanja ove knjige većina žena je zaljubljena u gospodina Darcyja, ali na početku ove priče on se ponaša kao totalni zlikovac. Kada se tek upoznaje njegov lik on je vrlo bezobrazan, arogantan i vrijeđa Elizabeth kada ju odbije za ples. Darcy prilično osuđuje obitelj Bennet, bezobrazan je prema Elizabeth u velikom dijelu knjige te želi prekinuti prijateljstvo između gospodina Bingleyja i Jane, a posljedica toga je da Jane (Elizabethina sestra) ostane slomljenog srca. No, kako se na kraju ispostavi, gospodin Darcy je duboko zaljubljen u Elizabeth te on postaje njen junak.


Zlatni kompas (Philip Pullman): gospođa Coulter

Gospođa Coulter je jedina žena na ovoj listi, ali je ovdje došla zasluženo jer ako ju usporedimo s muškim likovima s liste, ona je daleko najgora. Gospođa Coulter je članica Magisteriuma, organizacije katoličke crkve koja želi ubiti glavnog lika – djevojčicu Lyru. Premda gđa Coulter zna da je Lyra njena biološka kći, njeni majčinski instinkti uopće ne postoje jer je spremna i ubiti kako bi dospjela na vrh hijerarhije u Magisteriumu. No, na kraju ova zla žena ipak pomogne Lyri da ispuni svoju misiju te se za nju žrtvuje nekoliko puta.


Artemis Fowl (Eoin Colfer): Artemis Fowl

Nastavci knjiga Artemis Fowl mnogima su uljepšali djetinjstvo iako je sam glavni lik, Artemis, bio na početku prilični kreten. Artemis je 12-godišnjak koji je totalni kriminalni `mastermajnd` koji je odlučio oteti vilu i držati je dok ne dobije veliku svotu vilinskog zlata. Na početku Artemis djeluje poput sociopata: nema prijatelja osim svog tjelohranitelja, ne pokazuje emocije, nije ga briga koga će povrijediti, on `stalka`, puca, otima vile. Osim toga, tajno je drogirao cijelu svoju obitelj što ga stavlja u kategoriju teških zlikovaca, ali fanovi ovog serijala znaju da se on pred kraj totalno promijeni – velik dio zlata daje u zamjenu za liječenje svoje deprimirane majke te počinje pomagati vilama.


Božićna pjesma (Charles Dickens): Ebenezer Scrooge

Svi znamo priču o Ebenzeru Scroogeu: on je zao i sebičan starac koji je okrutan prema svojim zaposlenicima, odbija pomoći siromašnima i voli samo novac. Za razliku od ostalih zlikovaca s liste, Ebenzer je ipak trebao poticaj da postane dobar: posjete ga duh prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Oni mu izričito govore da će završiti na kraju jako loše ako se nastavi oholo odnositi prema ljudima oko sebe. Ostatak priče već svi znaju, a Ebenzer na kraju završava kao vrlo sretan i simpatičan starčić.


Igra prijestolja (George R.R. Martin): Jaime Lannister

Većina će Jaimea Lannistera pamtiti po zlatnoj kosi i smislu za humor i to zbog glumca koji ga glumi, ali prisjetimo se Jaimea s početka knjige o željeznom prijestolju – on je imao spolne odnose sa svojom sestrom, a kada je to saznao mladi Bran Stark on ga je gurnuo u ponor te je postao invalid. Vrlo je teško postati pozitivac nakon što si gurnuo klinca s velike visine, ali to se dogodilo Jaimeu. Tijekom čitanja saznajemo da je Jaime imao prilično dobre razloge da ubije Ludog kralja, a i spasio je Breinne of Tarth od silovanja i smrti.


Izvor/foto: bustle.com

I.P.


Pročitajte još:

Horor knjige o serijskim ubojicama od kojih nećete spavati noćima

Najljepše knjige o prvoj ljubavi

Horori ispisani na stranicama: najstrašnije knjige koje morate pročitati

zlikovci heroji junaci knjige