Slika nije pronađena

Matura označava kraj jednog razdoblja, a svaki kraj donosi strah od nepoznatog koji nas često zna izluđivati.

No, treba znati da se tada otvara novo razdoblje u našem životu, a svaki početak je težak. U školi smo naučili hrpu toga, nekada i gomilu nebitnih stvari, ali nitko nas nije učio onome što slijedi: kako živjeti nakon srednje škole? 'Hoću li i dalje biti dobra sa svojim prijateljima?' - samo je jedno od pitanja koja nas muče nakon srednje, a na njih ne znamo odgovor.

Važno je znati da ne treba toliko brinuti jer sada možeš otkriti ono što ti nitko nije rekao da će se dogoditi nakon mature:

S nekim prijateljima se više nećeš družiti

Premda ovo zvuči nemoguće, moraš se pomiriti s tim da je vrlo lako moguće. Zapravo, ovo je postalo pravilo jer bez nekih prijatelja ostanemo nakon srednje škole. To ne znači da smo se svađali s njima nego jednostavno svatko ode svojim putem i u svom pravcu. Neki od njih će imati drukčije interese, ali i život. Netko će otići na fakultet u drugi grad, netko će otići raditi u drugi grad, a netko će imati previše obaveza za održavanje prijateljstva, ali tako to ide u `stvarnom životu`.


Pojedine prijateljice će se skroz promijeniti

Realno, totalna promjena se može dogoditi svima, ali se najčešće događa curama ili barem to možemo primijetiti. Jednom ćeš ugledati prijateljicu iz srednje i samo se zapitati: je li ovo ista cura?


Tvoj život će postati pjesma Taylor Swift i to jako dugačka pjesma

Oni koji znaju glazbeni opus Tay Tay znaju točno o čemu govorimo, ali evo podsjetnika: sreća, zbunjenost s istovremenom usamljenošću će biti stalni gost u tvom životu. No, moraš znati da je to sve normalno; normalno je osjećati se u jednom trenutku kao kraljevi svijeta, a u drugom kao totalne neznalice koje nisu sigurne rade li uopće išta dobro u životu. Zapravo, mnogi ljudi se ovako osjećaju cijeli život, stoga – bez brige!


Ti i dečko s kojim si od srednje ćete vjerojatno prekinuti

Iako ste vi jako `zreli` za svoje godine te se kunete u vječnu ljubav, nekada stvari ne ispadnu onako kako želimo, što znači da ćete vjerojatno prekinuti. Srednjoškolske ljubavi uglavnom ne traju vječno, ali vjeruj nam – preboljet ćeš i to.


Ne odraste se odjednom

To što si položila maturu i završila srednju ne znači da si odmah odrasla i zrela osoba. Naime, ne odrasta se preko noći nego s vremenom. Uglavnom ćeš se osjećati poput bespomoćnog djeteta, osobito kada budeš morala ispunjavati molbe za ljetni posao ili prijavu za fakultet.


Konačno možeš omiljenog profesora ili profesoricu dodati na fejs

Uvijek postoji neki profesor ili profesorica koji nam je omiljen iz nekog razloga. Nakon mature je konačno društveno prihvatljivo dodati tu profesoricu na fejs i imati kontakt i nakon srednje.


Prijateljstva će zahtijevati više truda nego prije

Tijekom srednje znali smo da ćemo svoju BFF susresti negdje na školskom hodniku, ali nakon srednje to baš i nije tako. Trebat će uložiti puno više truda u prijateljstvo jer svatko će krenuti na svoju stranu nakon mature pa će se i održavanje običnog kontakta činiti kao nemoguća misija. Osim toga, što budeš starija vidjet ćeš da treba puno ulagati u prijateljstva pa ćeš i znati što i kako učiniti.


Roditelji će očekivati više od tebe

Nekada roditeljima možda i nije smetalo što prljavo suđe nisi stavila u perilicu, ali nakon što završiš srednju trebaš znati da te čeka puno više obaveza. Budući da ćeš htjeti da te se tretira kao odraslu osobu, morat ćeš se odraslo i ponašati što donosi brojne obaveze – od redovitog spremanja sobe pa do zakazivanja vlastitih termina kod liječnika.


Počet ćeš drugačije misliti o novcima

Nakon srednje škole ćeš vjerojatno nešto raditi, barem povremeno; oni koji studiraju uglavnom tu i tamo rade neki studentski posao, a oni koji ne idu na faks već znaju koliko je teško zaraditi koju kunu više. Kako god bilo, tvoja perspektiva kada je o novcu riječ će se promijeniti te ćeš ga više cijeniti, ali ćeš i morati pripaziti na što ga i koliko trošiš.


Shvatit ćeš da si sposobna za mnogo toga

Tijekom odrastanja naučimo brojne stvari, a to se odnosi i na razdoblje nakon završetka srednje škole. Primjerice, dok budeš radila ćeš vidjeti koliko toga možeš podnijeti te što ti odgovara, a što ne. Isto vrijedi i za fakultet, ondje ćeš shvatiti za što si sve sposobna te to kasnije upotrijebiti u svoju korist. Osim toga, sljedeća iskustva ti neće biti toliko strašna jer ćeš znati što možeš, a na čemu još trebaš raditi.


Izvor: seventeen

I.P.

Pročitajte još:

Proveli smo istraživanje i saznali: što planiraju hrvatski tinejdžeri nakon srednje škole

8 znakova da ne trebaš upisivati fakultet

Što poslije srednje - posao ili faks?

Matura nakon mature nakon srednje

Još vijesti