Slika nije pronađena

Nema osobe koja ima psa ili mačku, a da ju svaki dan ne spomene barem deset puta. O slikama koje stavljaju na Instagram, Snapchat, Facebook i sve društvene mreže, nećemo ni počinjati. Istina je da životinje unose veliku radost u naše živote, no donose i veliku obavezu.

via GIPHY


Ako i ti razmišljaš o tome da udomiš mačku ili psa, dobro razmisli. Jesi li zaista spremna na sve što to donosi? Donosimo ti popis nekih od obaveza kada udomiš mačku ili psa!

Mačka

Mačke su inače manje zahtjevne od pasa, ali je istina i da se radi o totalno drugačijoj dinamici u kući. Na kraju krajeva, sve ovisi o tome jesi ti 'cat person' ili 'dog person'.

To ne znači da s mačkama nemaš obaveze, jer svakako ju moraš redovito hraniti te joj čistiti pijesak. Redoviti odlasci kod veterinara su must, a iako joj ne moraš poklanjati pažnje koliko i psu, pripremi se na to da će ona uvijek biti u blizini. Možda se neće htjeti toliko igrati koliko bi htio pas, ali svakako će biti tu.

via GIPHY


Pas

Psi su najzahvalnije životinje na svijetu, ali to znači da ćeš se morati i ekstra potruditi oko njih. U smislu da su emotivno zahtjevni (jer zaista nisu), ali morat ćeš ga voditi barem tri puta dnevno u šetnju kako bi obavio svoje potrebe, ponekad počistiti za njim i po stanu/kući dok se ne nauči, a i s njim ćeš morati obavljati redovite preglede kod veterinara.

Za razliku od mačaka, psi su ipak nešto više vanjske životinje, pa ako nemaš dovoljno velik stan/kuću za njega, nemoj mučiti jadnu životinju. Psu je potrebno i jedno dobro rastrčavanje barem jednom tjedno, ako ne i češće.

via GIPHY


Naravno, i psima i mačkama je potrebno više od svega, puno ljubavi i razumijevanja za sve njihove pogreške i nepodopštine koje bi mogle napraviti. Ako nisi spremna na sve to, možda je bolje da još ipak ne uzimaš takvu odgovornost na sebe – imaš cijeli život da si nabaviš kućnog ljubimca! Sve u svoje vrijeme!

Imaš li i ti mačku ili psa?

Foto: Giphy/Visual Hunt

A.Š.

Pročitaj još:

Mačka, pas, ribica – jesi li među onima koji pričaju s kućnim ljubimcima?

Ne možeš ga zavarati: evo zašto tvoj pas uvijek zna kako se osjećaš

Obožavamo ih – zašto je pas 'čovjekov najbolji prijatelj'?

Pas Mačka obaveza Kućni ljubimci

Još vijesti