Slika nije pronađena

Psi, mačke, zamorci, papige, sve su to životinje koje mnogi imaju kao kućne ljubimce. Oni su vjerni pratitelji u životu svoga vlasnika, a često i pravi mezimci obitelji.

Ako i sami razmišljate o nabavci kućnog ljubimaca, sigurno ste već napravili svoju za i protiv listu, jer briga o jednom živom biću nikada nije lagan zadatak. U tome vam sigurno treba i potpora roditelja, a prihvaćanje takve odgovornosti uistinu je velik čin. Zato je važno da ste sigurni u svoju odluku, koja nipošto ne smije biti impulzivna, jer puno puta nakon početnog oduševljenja, ljubimac vlasnicima postane teret kojeg se po svaku cijenu žele riješiti.


Na to nas upozoravaju i udruge za zaštitu prava životinja, koje već neko vrijeme pokušavaju podignuti svijest o  problemu velikog broja ljubimaca koji se nađu na cesti posebno u vrijeme godišnjih odmora. Radi se o uglavnom o psima i mačkama, koji često svoj život skončaju pod kotačem automobila ili zavrtaše u šinterajima, gdje uzaludno čekaju nove vlasnike.

Upravo nas zato aktivisti, ali i stručnjaci stalno upozoravaju kako je važno osvijestiti da životinje nisu igračke ili nešto čega se možemo riješiti kada nam dosadi, jer baš kao i sva živa bića i one imaju svoje osjećaje te se vežu za ljude koji se o njima brinu.

Bitno je spomenuti i da je napuštanje kućnog ljubimaca protuzakonito, a neodgovorne vlasnike čeka i zakonom propisana kazna.

S druge strane, postoje naravno i oni koji se za svoje ljubimce brinu te im posvećuju svu pažnju te ono najvažnije, puno ljubavi. Životinje im tako postanu vjerni prijatelji, koji donose puno radosti i veselja svojim vlasnicima.


Ponekad se ljudi odluče i da svoj životni prostor podijele s pomalo neuobičajenim životinjama, kao što su npr. zmije, gušteri ili štakori, a najnoviji trend među holivudskim zvijezdama je i udomljavanje pilića i kokica, koji su odnedavno na glasu kao vrlo druželjubivi kućni ljubimci.

Bez obzira na koju se životinju odlučili, bitno je da ste joj spremni pružiti dobar dom, a brigu o njoj shvatiti kao obavezu koju ćete s veseljem ispunjavati.

O tome trebate postići suglasnost i sa svojim roditeljima, jer ljubimac zahtjeva i mnogo troškova, kao što su hrana, odlazak veterinaru i slično, a u tome vam zasigurno treba potpora obitelji. Kako bi bili dobri vlasnici, sa svojim se ljubimcem trebate baviti te s njim provoditi značajnu količinu vremena, a sve su to stvari o kojima vrijedi razmisliti prije nego li se odlučite na ovaj veliki korak.

Imaš li kućnog ljubimca ili možda razmišljaš o nabavci?

Sonja Curi
Foto: Photoxpress.com

ljubimci