Slika nije pronađena

Možda si skroz sretna jednu minutu, a onda sljedeću već histerično plačeš? Ili si skroz cool, smirena, ali već za koju sekundu si izvan sebe?

Imamo dobre vijesti za vas - nećete poludjeti. Ovo su mogući uzorci vaših nekontroliranih emocija i savjeti što napraviti kako biste ih doveli u red što je brže moguće.Stres, stres, stres!

U ovom trenutku svog života bavite se stalnim promjenama, odrastanjem i pritiskom drugih. Briga oko ocjena u školi, izvanškolskih aktivnosti i želje da vas prihvate vaši prijatelji i obitelji, samo su neke od stvari s kojima biste se vi, kao i bezbroj drugih tinejdžera mogli boriti. To je stvarno puno toga odjednom.

Kako preuzeti kontrolu: Zadržite dah, brojite do pet i napravite nešto što će vam pomoći da razbistrite glavu i ne razmišljate ni o čemu barem nekoliko minuta. Primjerice, pokušajte trčati po kvartu ili organizirati privatnu plesnu zabavu u svojoj sobi! Vježbanjem se oslobađaju endorfini tj. Hormon sreće koji kontrolira razinu stresa i poboljšava raspoloženje. Tako da malo kretanja može imati trenutno pozitivan utjecaj na vaše raspoloženje. Ipak se ne osjećate bolje? Razgovarajte s roditeljima o svemu što vas brine. Oni vam sigurno mogu pomoći.


Promjenjive razine hormona!

Još jedan krivac za promjene raspoloženja? Ta tri mala slova - PMS. Kako starite, počinjete proizvoditi hormone estrogen i progesteron, koji mogu uzrokovati to da žudite za litrom sladoleda od čokolade ili vam je jednostavno potrebno to da se isplačete kako biste se osjećale bolje.

Kako preuzeti kontrolu: Srećom, uravnotežena prehrana, izbjegavanje prerađenih namirnica i pijenje dovoljno vode može vam olakšati kontroliranje tih emocija tijekom PMS-a. Međutim, ako patite od ozbiljnijih slučajeva PMS-a, razgovarajte sa svojim doktorom. On ili ona mogu vam pomoći da shvatite što uzrokuje vaše probleme s raspoloženjem i kako to riješiti.


Možda je sve to više od pukog raspoloženja!

Ako dulje vrijeme patite od osjećaja ćudljivosti ili imate ozbiljnijih problema s kontroliranjem živaca pa brzo pucate pod bilo kakvim pritiskom - to može biti znak nečeg ozbiljnijeg, poput depresije ili tjeskobe. Kad vas vaše emocije koče u tome da se zabavljate, družite s prijateljima ili fokusirate na školu, možda je vrijeme da s nekim porazgovarate o tome.

Kako preuzeti kontrolu: Nemojte se bojati. Postoji puno ljudi koji pate od depresije i anksioznosti, ali najnormalnije žive s tim poremećajima. Pomoć je u ovom slučaju vrlo važna. Razgovarajte sa školskim savjetnikom, roditeljem ili terapeutom o tome što možete učiniti kako bi lakše i uspješnije upravljali svojim osjećajima - obećajemo da će postati bolje!

Foto: Canva/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

U nekoj drugoj klupi – svi osjećaji koji te preplavljuju prvi dan srednje, ali i faksa!

Zaluđenost ili ljubav - prepoznaj što osjećaš uz ovih šest znakova

KVIZ: Slijediš li srce ili razum u životu?

stres Kontrola PMS osjećaji savjeti svaštara

Još vijesti